MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Witam, to mój pierwszy post tutaj, chociaż śledzę forum już od dłuższego czasu - jestem pod wrażeniem wiedzy i ilości informacji.

Do rzeczy... Mam ostatnio małą zagwozdkę (nie daje mi to spokoju) dotyczącą wersji mojego silnika - zastanawiam się co to było, gdy opuszczało fabrykę - KAT, RUF czy ECE. Maszyna to M117.965, pierwsza rejestracja luty 1987, poprzedni właściciel twierdził, że jest katalizator i 252KM, w dowodzie z kolei ma wbite 180kW (244,7KM). Kolektory z silnika idą po lewej stronie (patrząc od strony chłodnicy) 1-3 2-4, po prawej 1-2 2-4, co daje w sumie cztery downpipe'y, które łączą się pod autem (takie wydechy miały zdaje się RUF i ECE).

Teraz bardziej obrazowo - naklejka pod maską:
Obrazek
Korektor:
Obrazek
Gratis taki fant - czy to jest to, o czym myślę?:
Obrazek

Powiem szczerze, że trochę się już w tym wszystkim zamotałem. Póki co obstawiam wersję, że to RUF bądź ECE z dodatkiem katalizatora (pomijam fakt, czy to złe/dobre rozwiązanie), oryginalnie miał 180kW i tak też ma wpisane w dowodzie. Co Wy o tym myślicie?

Pozdrawiam
S.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Myślę, że zacznij od wklejenia VIN, jeśli chcesz wiedzieć co wyjechało z fabryki.
A po drodze kto wie, może ktoś wymienił silnik 3 razy [zlosnik]
Dlatego najlepiej jak podasz wybity numer silnika, który jak nie jest uwalony, to zobaczysz go z tyłu silnika na stopce. Musisz patrzeć w dół między silnik a ściankę grodziową i będzie bardziej w stronę lewej głowicy, czyli kierowcy. Na końcu numeru będzie podany stopień sprężania.

Sądząc po tym, że w lutym była rejestracja i w dowód wpisane jest 180KW, to masz stopień 9:1.

Po kolektorach tri-y wynika, że była to prawdopodobnie wersja RUF ale to wyjdzie z VIN. ECE było raczej tylko ze stopniem 10:1

Sprawdź czy masz sonde przed katalizatorem.

Ale co by nie było, to kolektory tri-y nie były nigdy w połączeniu z katem, którego tam nie powinno być. Wytnij go, bo szkoda marnować takie kolektory, zmień gwiazdki na ECE i wtykę w module zapłonowym o ile ktoś też zmienił (później Ci podam numery).

Tytuł:
zegarek pisze:
Myślę, że zacznij od wklejenia VIN, jeśli chcesz wiedzieć co wyjechało z fabryki.
A po drodze kto wie, może ktoś wymienił silnik 3 razy [zlosnik]

VIN i wszelkie numerki zgadzają się z samochodem i jego dokumentacją, o to jestem raczej spokojny. VIN i kody wyposażenia nie pokazują ani 620 (KAT z tego co wiem), ani 822 (ECE). Czyli RUF?
zegarek pisze:
Dlatego najlepiej jak podasz wybity numer silnika, który jak nie jest uwalony, to zobaczysz go z tyłu silnika na stopce. Musisz patrzeć w dół między silnik a ściankę grodziową i będzie bardziej w stronę lewej głowicy, czyli kierowcy. Na końcu numeru będzie podany stopień sprężania.

Hmm, numer silnika jest, ale końcówka to 13 - czy na pewno ma tam być gdzieś ten stopień sprężania, czy ja go nie wypatrzyłem? Może tylko ECE miały to tam wybite?
zegarek pisze:
Po kolektorach tri-y wynika, że była to prawdopodobnie wersja RUF ale to wyjdzie z VIN. ECE było raczej tylko ze stopniem 10:1

Rozumiem, że takie kolektory miały RUF i ECE? A jak z sondą?
zegarek pisze:
Sprawdź czy masz sonde przed katalizatorem.

>>>
Obrazek
zegarek pisze:
Ale co by nie było, to kolektory tri-y nie były nigdy w połączeniu z katem, którego tam nie powinno być. Wytnij go, bo szkoda marnować takie kolektory, zmień gwiazdki na ECE i wtykę w module zapłonowym o ile ktoś też zmienił (później Ci podam numery).

Co masz na myśli z tym marnowaniem kolektorów? Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel twierdzi iż to ówczesna "najmocniejsza wersja", a katalizator został dodany później, mam gdzieś chyba nawet jakieś papiery z tego zabiegu. Jeżeli to RUF, to chyba dodanie kata nie było dla niego takie straszne? Chciałbym autko doprowadzić do oryginału, dlatego próbuję się w tym wszystkim znaleźć...

Pzdr

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Szymon. pisze:
VIN i kody wyposażenia nie pokazują ani 620 (KAT z tego co wiem), ani 822 (ECE). Czyli RUF?

Na to wskazuje, bo jakoś od 86, był już w standardzie kat.
Cytuj:
Hmm, numer silnika jest, ale końcówka to 13 - czy na pewno ma tam być gdzieś ten stopień sprężania, czy ja go nie wypatrzyłem? Może tylko ECE miały to tam wybite?

na 100% za numerem silnika wybite mają "10.0", silniki o podwyższonym stopniu sprężania. Jeśli jest 9.0 to możliwe, że nie ma.

Cytuj:
Rozumiem, że takie kolektory miały RUF i ECE? A jak z sondą?

Tak. Sondy nie było w obu, ale do RUF była plug & play.

Cytuj:
Co masz na myśli z tym marnowaniem kolektorów? Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel twierdzi iż to ówczesna "najmocniejsza wersja", a katalizator został dodany później, mam gdzieś chyba nawet jakieś papiery z tego zabiegu. Jeżeli to RUF, to chyba dodanie kata nie było dla niego takie straszne? Chciałbym autko doprowadzić do oryginału, dlatego próbuję się w tym wszystkim znaleźć...

Marnowanie w sensie niewykorzystanie potencjału :)
Jak już, to zamiast tego badziewnego kata, można wsadzić dwa wysokoprzepustowe magnaflow.

RUF był przystosowany do dołożenia lambdy i kata, ECE nie.
Tak więc trzeba odwrócić proces i wsadzić mu oryginalne rezystory, wywalić lambdę i kata, a na pewno dobrze mu zrobi.
Gdzieś opisywałem dokładnie numery tych gwiazdek i rezystorka w module zapłonowym. Jak znajdę to wrzucę.

Jak masz jeszcze starą wersje puchy filtra z jedną rurą, to warto wrzucić wersję z dwiema rurami.

Tytuł:
zegarek pisze:

Hmm? Katalizator był w standardzie chyba tylko w wersji KAT 164kW? No tak mi się przynajmniej wydaje... Oryginalna instrukcja wspomina o wersji silnika z katem 164kW i bez 180kW. Co ciekawe, nie ma tam nic o nazwach KAT, RUF czy ECE. Nic też nie wspomnieli o dokładaniu kata do wersji 180kW. Jest tylko wspomniane, że silnik 560 występował w SELu i SECu w wersji 220kW, która nie miała korektora oktanowego (to chyba "prawdziwe" ECE).
zegarek pisze:
na 100% za numerem silnika wybite mają "10.0", silniki o podwyższonym stopniu sprężania. Jeśli jest 9.0 to możliwe, że nie ma.

Wybadam jeszcze raz ten numer, czy na pewno nic się za nim nie ukryło.
zegarek pisze:
Tak więc trzeba odwrócić proces i wsadzić mu oryginalne rezystory, wywalić lambdę i kata, a na pewno dobrze mu zrobi.
Gdzieś opisywałem dokładnie numery tych gwiazdek i rezystorka w module zapłonowym. Jak znajdę to wrzucę.

Myślę, że zdecyduję się na to w niedalekiej przyszłości, bo chciałbym to doprowadzić do oryginału.
Póki co muszę naprawić walniętą ASB (brakuje biegów do przodu). ;)
zegarek pisze:
Jak masz jeszcze starą wersje puchy filtra z jedną rurą, to warto wrzucić wersję z dwiema rurami.

Mam wersję z jedną rurą. Pomyślę o tym.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Szymon. pisze:
zegarek pisze:

Hmm? Katalizator był w standardzie chyba tylko w wersji KAT 164kW? No tak mi się przynajmniej wydaje... Oryginalna instrukcja wspomina o wersji silnika z katem 164kW i bez 180kW. Co ciekawe, nie ma tam nic o nazwach KAT, RUF czy ECE. Nic też nie wspomnieli o dokładaniu kata do wersji 180kW. Jest tylko wspomniane, że silnik 560 występował w SELu i SECu w wersji 220kW, która nie miała korektora oktanowego (to chyba "prawdziwe" ECE).

Chodzi o to, że jak klient nie zażyczył sobie inaczej, to dostawał od 86 roku silnik skażony wersją z katalizatorem, co po takim zabiegu dawało 164kW, a w wersji 10.0 185kW.
Wcześniej było na odwrót - dostawał bez, a jak chciał to mu dokładali.

Co do korektora oktanowego, to nie było go w ECE i późniejszych silnikach włącznie z RUF, gdzie był czujnik spalania stukowego.

Tytuł:
Podsumowując temat... Przyjmuję, że mam wersję RUF (a przynajmniej wszystko na to wskazuje), katalizator został dołożony poza fabryką - będę chciał, jak napisał kol. zegarek, odwrócić ten proces i przywrócić autko do stanu fabrycznego - "nieskażonego" katem. ;) Nie jestem mocny w przepisach i normach, ale mam nadzieję, że nie będę miał z tym problemów na przeglądzie (dodatkowo zdaje się, że w dowodzie wbito mu już katalizator). No nic, najwyżej będę walczył z urzędasami.

zegarek pisze:
numery tych gwiazdek

No właśnie, gwiazdkę w okolicy bezpieczników, jak widać na zdjęciu, zlokalizowałem - pytanie, gdzie siedzi ta druga? Jeśli można poprosić o nakierowanie jak na numer silnika. ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak jak obiecałem, tu są odpowiednie gwiazdki z numerami:
Obrazek
Co do tego gdzie są te drugie gwiazdki, to stawiam, że są przed nogami pasażera, bo chyba kiedyś mi się tam rzuciły w oczy.

A tu wtyczki do modułu zapłonowego:
Obrazek

Która jest do ECE aktualnie nie pamiętam, ale będę mógł sprawdzić u mnie, która to nie jest :)

Tytuł:
Dzięki za numerki.
zegarek pisze:
Co do tego gdzie są te drugie gwiazdki, to stawiam, że są przed nogami pasażera, bo chyba kiedyś mi się tam rzuciły w oczy.

No niestety, ale u mnie ich tam nie ma:
Obrazek
Szukam dalej...
zegarek pisze:
A tu wtyczki do modułu zapłonowego

A tak to wygląda u mnie. ;) Czy na dole to te wtyczki widoczne na Twoim zdjęciu?
Obrazek
Jak dojdę z tym wszystkim do ładu to chyba otworzę ASO...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To znaczy, że w starszych modułach nie było tych wtyczek.

A gwiazdki nie pamiętam gdzie są. Sprawdziłbym jeszcze przy sterowniku silnika, czyli przy prawej nodze pasażera, za tym futrzanym boczkiem :)

Obrazek

Tytuł:
zegarek pisze:
To znaczy, że w starszych modułach nie było tych wtyczek.

No właśnie, dobrze by było gdyby ktoś z podobnego rocznika do mojego jeszcze to zweryfikował u siebie.
zegarek pisze:
Sprawdziłbym jeszcze przy sterowniku silnika, czyli przy prawej nodze pasażera, za tym futrzanym boczkiem :)

Sukces. Znalazła się zguba. ;)
Obrazek
Jeszcze mam pytanie o sondę Lambda - dokąd prowadzi przewód, do którego jest ona podłączona? Dobrze by było też wiedzieć, czy ten przewód w wersji RUF był już fabrycznie położony i na jego końcu wystarczyło podpiąć sondę, czy też trzeba było kłaść samodzielnie całą instalację, ale pewnie nikt nie będzie znał odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00