MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 12:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Montaż alarmu
swój chłop

Witam. Mam pytanko , czy ktoś wie gdzie podłączyć kable z alarmu podające impuls do otwierania i zamykania centralnego zamka oraz szyb. W140 500 SEC '93

Tytuł:
nowy

Ja nie mam zielonego pojecia. Kupilem swoja 320 i do tej pory nie moge tego rozgryzc. Poprzedni wlasciciel byl debilem i wymontowal alarm zanim ja moglem swoj zamontowac. Na wiekszosci postow jest napisane zeby sie podpiac pod niebieski przewod wychodzacy z drzwi i pod niego wysylas 12v i mase. ALE JA NIE MAM NIEBIESKIEGO PRZEWODU! nawet drzwi rozkrecilem i sie okazalo ze w moim mogelu nie ma podlaczenia pod zamek, tzn nie mozna zamknac centralnie drzwi ani domknac szyb. Jak sie potem okazalo mam samochod ze stanow i tam regulacje zabraniaja takich systemow (debilizm). Staralem sie wiec rozgryzc pompke pod tylnim siedzeniem. Jedyne do czego doszedlem to, Ze jak dam mase na kabel zolty(najprawdopodobnie debile go zmienili bo na taki wyglada)- pin 15 w duzej kostce. SZYBY SIE DOMYKAJA I DRZWI SIE ZAMYKAJA.jest tylko jeden problem.......NIE MOGE POTEM ICH OTWORZYC!. jest jeszcze jedna mozliwosc. W kostce jest bialo/zielony kabelek. jak sie podlaczy 12v to sie drzwi otwieraja a jak podlaczy sie mase to sie zamyka...mozna odpiac kabel z pinu 15(zolty ten idacy do modulu komfortu w bagazniku) i podlaczyc go do tego bialo/zielonego. Wtedy jak damy mase na ta wiazke to sie drzwi zamkna i okna domkna :) a jak damy plusa to sie drzwi otworza a okna nie :P musze to jeszcze przetestowac bo dzisiaj caly dzien deszcz pada i juz sil nie mam. Jest tylko jedno ale....nie bedzie sie zamykal wlew paliwa..chyba...

Tytuł:
weteran

POszukajcie sobie schematu centralnego zamka na "ruskiej stronie" ze schematami :lol:

Tytuł:
swój chłop

Zamek sterowny zmianą stanu +/-. Komfort sterowany masą na wiązce aktywacji oryginalnego alarmu. Jeśli jest moduł oryginalnego alarmu, to może zdrowo głupieć. Trzeba oszukać lub wypiąć (polecam wypięcie).

Tytuł:
nowy

To ze alarm sie aktywuje +/- to juz chyba wszyscy wiedza na tym forum...o module komfortu tez..Tylko sek w tym ze nei mam sie pod jaki kabel podpiac!Ja nie mam zadnych kabli wychodzacych z drzwi ktore sterowaly by zamkiem. zostaje mi tylko podpiac sie pod sterowanie wewnetrzne. jeden z kabli steruje zamykaniem wewnetrznym-jak dam " - "to sie zamyka a jak dam " + " to sie otwiera, ale wtedy nie zamyka sie klapka od wlewu paliwa. Jak zamkne centralnie z oryginalnego pilota (ktory nie dziala jak powinien bo jest zepsuty) to potem nie mozna otworzyc z tego podpietego kabla (zreszta tak jest napisane w instrukcji uzytkowania w140). Ale skoro oryginalne zamykanie dziala jakos, staram sie dowiedziec czy ktos wie jak to zrobic....

PS.
podpialem alarm tak jak opisalem wczesniej i dziala..zamykanie otwieranie i domkanie okien....

Tytuł:
swój chłop

stefciu pisze:
PS.
podpialem alarm tak jak opisalem wczesniej i dziala..zamykanie otwieranie i domkanie okien....

chodzi o ...

stefciu pisze:
W kostce jest bialo/zielony kabelek. jak sie podlaczy 12v to sie drzwi otwieraja a jak podlaczy sie mase to sie zamyka...mozna odpiac kabel z pinu 15(zolty ten idacy do modulu komfortu w bagazniku) i podlaczyc go do tego bialo/zielonego. Wtedy jak damy mase na ta wiazke to sie drzwi zamkna i okna domkna a jak damy plusa to sie drzwi otworza a okna nie

te kable biało zielony i żółty są przy kostce pompy centralnego zamka ?

Tytuł:
nowy

tak, te kabelki sa podlaczone do kostki w pompce pod siedzeniem. Kolorki moga sie nie zgadzac ale piny powinny. One sa wytloczone na pompce w kostce
pin 1 jest zielony u mnie i on NAJPRAWDOPODOBNIE powinien otwierac zamek centralnego.u mnie tylko otwiera okna przy dlugim podaniu masy
pin 6 jest u mnie bialo/zielony i on jest do otwierania(podajesz 12v) i zamykania(podajesz mase)
pin 15 jest zolty i on zamyka centralnie i domyka okna przy dlugim podaniu masy

U mnie kabelki sa podwojne - jeden idzie chyba do imobilizera za zegarami a drugi idzie do modulu komfortu w bagazniku, wiec musisz popatrzec ktory idzie gdzie. U mnie poroscinalem je bo i tak moj oryginalny pilot nie dziala wiec z centralnego nie korzystam. ale moj system dziala u mnie.zamyka sie i otwiera i okna sie domykaja. Musisz potestowac ale nei zapomnij podlaczyc jakiegos malego bezpiecznika pod pin7 w pompce bo ja juz jeden spalilem

Tytuł:
swój chłop

stefciu pisze:
pin 6 jest u mnie bialo/zielony i on jest do otwierania(podajesz 12v) i zamykania(podajesz mase)

wystarczy chwilowy impuls masy lub +12V np. pół sekundy czy trzeba przytrzymać dłużej np 2-3 sekundy ??

stefciu pisze:
Musisz potestowac ale nei zapomnij podlaczyc jakiegos malego bezpiecznika pod pin7 w pompce bo ja juz jeden spalilem

potestuje przy pomocy żaróweczki na kablach więc jak podam mase gdzie nie trzeba to się nic nie spali tylko żarówka się zaświeci. Nie wiem czy tak samo zadziała to z podawaniem plusa ale chyba tak.

Tytuł:
nowy

Impuls do zamkniecia czy otwarcia moze byc krotki. jak chcesz domknac okna to musisz podawac tak dlugo jak to jest potrzebne by zamknac okno czy szyber-dach. No ja tez testowalem z zarowka.. Ale miej na uwadze ze jak juz kable podlaczysz na stale to nie bedzie tam tego oporu zarowki i jak cos pojdzie nie tak to dupawka i pompa do wymiany w najgorszym wypadku.. wiec ja i tak bym radzil jakis bezpiecznik zapodac przed pompka.Jakis maly. Kabel i bezpieczniki kosztuja grosze a pompka niestety nie...

Tytuł:
swój chłop

No może i masz racje z tym bezpiecznikiem , pin 7 to główny zasilający + na pompe ? A pompa oryginalnie nie ma bezpiecznika ?

Tytuł:
nowy

No wlasnei ma bezpiecznik ale glowny..czyli jak sie np przeciazy cala pompa to sie wylaczy. sek w tym ze jak zrobisz jakies male spiecie zeby jakis maly obwod wywalic to ci twoj 20a bezpiecznik nic nie da bo spalisz cos w srodku. a tak ja bys dal jakis 5a albo i mniejszy to wszystko co moze sie stac to spalis bezpiecznik. najwyzej jak wywali od razu to wepniesz wiekszy...ja bym nie ryzykowal zdrowia mojego "malenstwa" :) <br>Dodano po 1 minutach.:<br> PS pin7 to glowny zasilajacy :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00