MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 3:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam;

Mam W140 w coupe V12 6 litrów. Musiałem naprawić skrzynię, bo mi się popsuła. W efekcie wszystko centralnie wewnątrz zostało wymienione na nowe. Płyta hydroelektryczna sterująca pracą skrzyni jest nowa, tarczki, satelity, kosz, nawet przednia częśc obudowy i konwerter.

W efekcie skrzynia działa spoko... Ale jest jeden problem.... Od pewnego czasu przy przełączaniu z P na D albo z N na D albo z P na R lub z D na R... następuje zwłoka... TZN po przełączeniu biegu lewarkiem, trzeba odczekać ze 3 sekundy, żeby bieg zaskoczył...

Dziwna sprawa o tyle, że nie ma szans aby to był problem w skrzyni- tam wszystko nowe, a poza tym kazałem spowrotem rozebrać i złożyć skrzynię- ogólnie wewnątrz 0 problemów.

pojechałem na diagnozę- okazuje się, że przy przełączaniu biegu ECU steujące skrzynią widzi od razu przełączenie lewarka (czyli to nie wina lewarka) ale odczekuje chwilę (te 3 sekundy) żeby przełączyć bieg...

No i teraz jestem w kropce i nie mam koncepcji.

Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takim problemem, czy potwierdzacie że to może być kwestia ECU skrzyni? Czy może to coś innego? Może macie jakiegoś sprytnego elektronika, któregoby można podpytać o to? Albo typa od naprawy skrzyń?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

objaw opóznienia zapięcia biegu często o kilka sekund najczęściej jest spowodowany nieprawdłową hydrauliką w skrzyni

zapięcie na D powinno byc natychmiastowe,na R jest zwykle po 1-2 sekundach

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jeśli kolega pisze, o elektronicznym sterowniku całej skrzyni to jest to pewnie już 722.6 - a to jest trochę inna bajka jak starsze całkowicie hydrauliczne skrzynki. Nie mam doświadczenia więc nie wiem co może być przyczyną.

Tytuł:
postmajtek

To jest skrzynia elektroniczna. Pięcio biegowa. Elektrohydraulika jest nowa prosto z serwisu Mercedes Benz. Wg. mnie to ni ejest związane ze skrzynią. Haczyk jest gdzieś indziej...

Tytuł:
postmajtek

Pytanie trochę nie na temat... Ponieważ w innych wątkach opisywane są koszty utrzymania w140, ciekawi mnie ile kosztował Cię ten remont?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

to ja podam info cenowe z drugiej strony skali:
kilka lat temu pytalem w ASO jaki bylby koszt z MB gdyby skrzynia na poważnie padła, i podano, ze oficjalna cena za odnowioną w MB (Niemcy; bo ja sie tam wysyła) byla ok 4 tys EUR (chodzi o 722.3); i ta cena chyba sie trzyma; nie mozna zamowic nowej oczywiscie jako czesci zamiennej, wiec otrzymuje sie skrzynię odrestaurowaną - jesli idzie sie ta drogą...

ale oczywiscie chodzi o zakup calosci skrzyni; w praktyce moze byc tez tak, ze wymienia sie tylko niektore komponenty tu lokalnie...; cena nizsza.

Tytuł:
postmajtek

Proszę trzymać się tematu.

Jeśli nie macie info jak mi pomóc, to nie piszcie wogóle.

Tytuł:
postmajtek

Bullitt pisze:
Proszę trzymać się tematu.

Jeśli nie macie info jak mi pomóc, to nie piszcie w ogóle.

Nie przesadzasz??? To jest forum, na którym wymienia się informacje! Jeśli chcesz sam się czegoś dowiedzieć, to daj także coś z siebie! Bez sensu zakładać oddzielny wątek na temat ceny remontu skrzyni, jeśli już o tym piszesz! A jeśli nie odpowiada Ci się taka formuła, zawsze możesz rozwiać swoje wątpliwości w ASO!

Tytuł:
postmajtek

Nie spamuj. To mój wątek i proszę o dyscyplinę. Jak ktoś chce się dowiedzieć o koszty mioech założy taki temat .ASo się nie nadaje. Nic nie wiedzą i nic nie umieją. W140 V12 widzieli 3 razy w życiu. Koniec dyskusji.

Wszystkich, którzy mogą pomóc proszę o info.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W skrzyni 722.4 zapięcie D też powinno byc natychmiastowe? czy po 1-2s ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w zasadzie tylko "R" ma podobno prawo sie opoznic np o 1 sekunde; ogolnie w opisach jako przyczyne opozniania wlaczania biegu podaje sie wlasciwie zawsze wydluzanie czasu reakcji odpowiednich tloczkow (z powodu zuzycia sprzegiełek, tarczek itd...; np w przypadku biegu "R" to tloczek B3);w tym wątku jest stwierdzenie, ze mechanizm skrzyni na pewno jest OK; wiec to utrudnia ocene;

podobno wraz ze zuzyciem skrzyni (przy np zlej obsludze) ten czas reakcji sie wydluza i np pewnego dnia juz skrzynia nie jest w stanie wlaczyc biegu; moze cos w niej cykać itd...; czasem podaje sie, ze 3 sek dla "R" to czas graniczny - dluzej to juz oznaka, ze sprawy idą w złym kierunku;

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00