zebda pisze:
ale po co mi lepsze skoro to ktore mam:
1. Ustrzega od mandatow
2. Ostrzega przed tym co jest w trasie
3. Umie podpowiedziec droge
4. Jest male i latwo je zabrac z auta
No i bardzo dobrze. Jeśli spełnia (CB Radio) Twoje oczekiwania, to po co lepsze? - choć kłuciłbym się (ale nie będę bo znów tak jak napisałeś dyskusja nie miałaby końca) które z tych radyjek (Alan 42 czy Midland 1001Z ewentualnie Cobra 19 DX) jest "lepsze" (z racji jego ceny):
cennik hurtowni sprzętu radiowo-komunikacyjnego. A co do radyjek z RF Gain'em jeśli będziesz chciał, kwestię ich "wyższości" nad tymi, które RF Gain'a nie mają, wyjaśnię Ci może na spocie ( o ile się kiedyś spotkamy i będzie Cię ten temat interesował).
A wracając do tematu i żeby nie być gołosłownym co do tego co na samym początku w temacie napisałem:
Mocowanie anteny a wykresy promieniowania:
"Jednym z bardzo ważnych czynników mających wpływ na uzyskanie jak najlepszych łączności jest wybór miejsca, w którym zainstalujemy antenę na samochodzie. Miejscem takim jest środek dachu samochodu;
przemawia za tym:
-prawie dookólna charakterystyka promieniowania,
-najwyższe miejsce z możliwych,
-osłona dachu stanowi bezpośredni ekran chroniący nas przed szkodliwym działaniem promieniowania (bardzo małe odległości od anteny)."
Skan i powyższy tekst pochodzi z książki Jerzego MICHALINA i Bogdana WIELGOSIŃSKIEGO pt. "CB i radiokomunikacja". Jak widać na rysunku przy montażu anteny na środku dachu (1), charakterystyka promieniowania jest niemalże dookólna, a jej siła jest największa prawie w każdym kierunku (z delikatną przewagą przód/tył). Pozostałe punkty mocowania (2) i (3) zapewnią nam raczej mizerne osiągi...

Myślę że to wyjaśnienie wyczerpuje temat.
Pozdrawiam.

VIN WDB1241251b543578
'93 MB W124 300D - elektryczna zagadka...

VIN WDB1241301B880698
"Jeśli psujesz coś dostatecznie długo, w końcu ci się uda"