MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 11:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Problem polega na tym , ze muszę go odpalic a aku całkiem padł.
Kluczykiem nie potrafię otworzyć bagażnika. Nie daje się przekrecic
albo zamek jest zmieniony. Jeszcze jeden problem to auto siedzi na kołach,
jakby z pneumatyki całkiem zeszło powietrze, najniżej z prawego tylu.
Czy to oznacza, ze amorki są do wymiany? Czy da się tym autem wogole pojechać? Jak najlepiej odpalic to cudo i co sprawdzić aby coś nie zepsuć?
POMOCY!

Pozdrawiam heny
W116 280 1973
S500 long 1999 ;-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jesli auto jest otwarte to pod maską masz takie przyłacze oznaczone czerwonym plusem.Podłączasz do tego plus prostownika,do masy/karoserii minus i ładujesz aku.....Potem juz spokojnie auto ozywa....Co do opadania auta to Airmatic jak długo postoi to tak sie robi.Dopiero jak odpalisz i niepodniesie się tak jak powinien to trzeba sie martwić.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek

Witam,
Dzieki za szybką odpowiedz. Mam pytanko gdzie szukac dokladniej tego kabla pod maską? Dzisiaj gapiliśmy sie pod maskę w 3 osoby i nie znalezlismy rozwiazania ;-) jutro rano jedziemy znowu...

Pozdrawiam heny
W116 280 1973
S500 long 1999

Tytuł:
wiarus junior

jak jest to tak jak w w210 to po lewej stronie bedzie male czarne pudeleczko z czerwonym krzyzykiem i trzeba je otworzyc tam zapodajesz plus a minu gdzies obok do kasty

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus senior

A Wy nie chcecie "nie profesjonalnie"jumnąć tego auta? [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Popey pisze:
A Wy nie chcecie "nie profesjonalnie"jumnąć tego auta? [zlosnik]

W NL , to nawet Polacy nie kradną aut, to państwo policyjne. [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek

Witam,

No i jest moj!!!!!!!!!!!!!!!! S 500 LONG instalka LPG

Dzwignal sie nienagannnie i dostal ode mnie nowa baterie na dzien dobry.
Pierwsze wrazenia z jazdy:
Samochod dlugo stal - okolo roku, wiec ostroznie i nie nerwowo nie chcialem krecic go zbyt wysoko.
Promien skretu rewelacja - Audi S8 moze sie schowac ;-)
Co zauwazylem z poczatku to jakies problemy z elektronika wystepuja np:
zaswiecil sie komunikat, ze kierownica jest w pozycji do wyjscia i "do not drive" ;-)
nawet po regulacji recznej komunikat ciagle sie wyswietlal, az w koncu dal za wygrana i sie wylaczyl.
Migaja klocki i zarowki: przeciwmgilna i tylna postojowka - trza bedzie jutro zajzec.
Z nie normalnego zachowania moge stwierdzic falowanie obrotow silnika na powolnych podjazdach po odpuszczeniu gazy. Obroty dosc wyczuwalnie faluja - widac to nawet na obrotomierzu - co to moze byc?

Pierwsze kilometry autko drgalo przy 80-100 na godzine, ale pozniej te drgania zniknely i nie pojawiaja sie wiecej.
Pedal gazu dziala dosc twardo, ale jak sie juz pewien opor pokona to poezja.
Same przelaczanie biegow jest rewelacyjnie bezszelestne - duzo bardziej lagodne niz w poprzedniku Audiku :-)
110 km/h i 2000 rpm silnika nie slychac wogole, a przy powolnych manewrach silnik tylko charakterystycznie swiszczy ;-)
Co wiecej to tylne drzwi prawe nie zamyka centralka - wlasciwie wogole nie mozna ich zamknac mimo, ze wcisnie sie przycisk recznie :-(

Siedzenia tylne, ich regulacja i ilosc miejca z tylu powoduja, ze chcialoby sie byc wozonym :-)

w weekend zapodam jakies foty jak pogoda pozwoli.
Pozdrawiam,
heny
W116 S280 1973 LPG
W220 S500 LONG LPG

Tytuł:
swój chłop

dawaj foty i opisuj na bieżąco jak się autko sprawuje. Mało jest pozytywnych opinii na temat tego modelu a myśle że najlepiej wypowie się ktoś kto ma takie auto a nie tylko gdzieś coś słyszał ;) Mi osobiście 220 (koniecznie long) bardzo się podoba , i kto wie może kiedyś 8)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam,

No i jest moj!!!!!!!!!!!!!!!! S 500 LONG instalka LPG

Dzwignal sie nienagannnie i dostal ode mnie nowa baterie na dzien dobry.
Pierwsze wrazenia z jazdy:
Samochod dlugo stal - okolo roku, wiec ostroznie i nie nerwowo nie chcialem krecic go zbyt wysoko.
Promien skretu rewelacja - Audi S8 moze sie schowac
Co zauwazylem z poczatku to jakies problemy z elektronika wystepuja np:
zaswiecil sie komunikat, ze kierownica jest w pozycji do wyjscia i "do not drive"
nawet po regulacji recznej komunikat ciagle sie wyswietlal, az w koncu dal za wygrana i sie wylaczyl.
Migaja klocki i zarowki: przeciwmgilna i tylna postojowka - trza bedzie jutro zajzec.
Z nie normalnego zachowania moge stwierdzic falowanie obrotow silnika na powolnych podjazdach po odpuszczeniu gazy. Obroty dosc wyczuwalnie faluja - widac to nawet na obrotomierzu - co to moze byc?

Pierwsze kilometry autko drgalo przy 80-100 na godzine, ale pozniej te drgania zniknely i nie pojawiaja sie wiecej.
Pedal gazu dziala dosc twardo, ale jak sie juz pewien opor pokona to poezja.
Same przelaczanie biegow jest rewelacyjnie bezszelestne - duzo bardziej lagodne niz w poprzedniku Audiku
110 km/h i 2000 rpm silnika nie slychac wogole, a przy powolnych manewrach silnik tylko charakterystycznie swiszczy
Co wiecej to tylne drzwi prawe nie zamyka centralka - wlasciwie wogole nie mozna ich zamknac mimo, ze wcisnie sie przycisk recznie

Siedzenia tylne, ich regulacja i ilosc miejca z tylu powoduja, ze chcialoby sie byc wozonym

w weekend zapodam jakies foty jak pogoda pozwoli.
Pozdrawiam,
heny

:) mam nadzieje ,że ktoś Ci to auto oddał za przysłowiową flaszke :)Nie zaryzykował bym auta po rocznej przerwie bez prądu. Z mojego doświadczenia zostawienie auta na dwa miesiące bez prądu potrafiło być ''drogie.''
Ale i tak Ci życze jak najbardziej pozytwynych emocji związanych z tym pojazdem. Bo to są naprawde nie najgorsze auta.

A8/S8 to nie jest specjalnie obiekt do porównań zwłaszcza z s-klasa.

Ostek pisze:
Mało jest pozytywnych opinii na temat tego modelu a myśle że najlepiej wypowie się ktoś kto ma takie auto a nie tylko gdzieś coś słyszał

;) Wychodzi na to,że wybiurczo czytasz.. od 11 lat zawsze mam jakies w220 w grażu. Ot takie rodzinne dziwne hobby.

Tytuł:
weteran

heny pisze:
zaswiecil sie komunikat, ze kierownica jest w pozycji do wyjscia i "do not drive"

Taki komunikat świadczy o usterce zawieszenia - jest w pozycji zbyt niskiej i zabrania jazdy.

Tytuł:
postmajtek

wau pisze:
:) mam nadzieje ,że ktoś Ci to auto oddał za przysłowiową flaszke :)Nie zaryzykował bym auta po rocznej przerwie bez prądu. Z mojego doświadczenia zostawienie auta na dwa miesiące bez prądu potrafiło być ''drogie.''
Ale i tak Ci życze jak najbardziej pozytwynych emocji związanych z tym pojazdem. Bo to są naprawde nie najgorsze auta.

:-) Jednak sie polakomilem, nie za flaszke co prawda ;-) Ta S-klasa zawsze byla moim marzeniem no i po raz kolejny marzenie sie spelnilo, a co bedzie - czas pokaze - mam nadzieje, ze bede sie mogl do Ciebie zglosic o pomoc w razie potrzeby, skoro masz taka praktyke z tym modelem :-) ??

wau pisze:
A8/S8 to nie jest specjalnie obiekt do porównań zwłaszcza z s-klasa.

Dlaczego nie? Ja jednak porównuję te modele jako dwie konkurujące limuzyny z tego samego niemal rocznika, usportowiona A8 w wersji S8 ktora jezdzilem prawie 3 lata, dala sie poznac z nie najlepszej strony (draznily drobiazgi, no i raz zawiodla mnie na trasie!!!) mimo, ze samochod byl z calkowicie 100% historia, od 60 letniego Niemca kupiony przeze mnie, z duzo mniejszym niz S-klasa przebiegim. A porownuje jedynie promien skretu, ktorego Audi nie potrafi uzyskac (moze poprzez naped quatro).
Wiadomo S8 ma sportowe i twarde zawieszenie, ma tez inna reakcje na gaz (na plus) - wkreca sie na obroty jak sportowy motocykl, mimo to skrzynia biegow audi dawala mi minimalnie odczuc kiedy zmienia biegi, S-klasa robi to bezszelestnie - naprawde nie moge sie zorientowac i juz jade na 5 biegu :-)
A to, ze pare, rzeczy nie dziala w tym 11 letnim Mercu moge jakos przyjac na klate ;-) Mam zamiar zrobic w nim co bede mogl, no i cieszyc sie nim.
Przy okazji mam pytanie na temat kontrolki (pomaranczowej) z symbolem silnika, ktora swieci sie w czasie jazdy. Dzisiaj na ponad 100 km zgasla, cieszylem sie, ale zapalila sie znowu :-(
Na co zwrocic uwage? Jakas sonda, czy moze wtryski? Moze to miec zwiazek z instalka LPG? No i te falujace obroty na wolnych obrotach przy wolnej jezdzie, gdy zdejme noge z gazu .. ktos z Was wie?

Pozdrawiam,
heny
W116 S280 1973 LPG
W220 S500 LONG LPG <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
Gerri pisze:
Taki komunikat świadczy o usterce zawieszenia - jest w pozycji zbyt niskiej i zabrania jazdy.

Ten komunikat ewidentnie wygladal na to, ze nie moge jechac bo moja kierownica jest ustawina w pozycji do wyjscia kierowcy - ja to tak zrozumialem z symboliki i opisu - nie mniej, nie pojawil sie wiecej :-) wiec spoko.

Pozdrawiam,
heny
W116 S280 1973 LPG
W220 S500 LONG LPG

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

nie bardzo rozumiem jak chcesz zdiagnozować auto wypełnione po brzegi elektroniką bez podpięcia go do Stara,od tego trzeba zacząć
w tym modelu dostaniesz wyczerpujący opis diagnostyczny
palenie się kontrolki silnika to sygnał ze sterownika że są błędy

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

heny pisze:
Przy okazji mam pytanie na temat kontrolki (pomaranczowej) z symbolem silnika, ktora swieci sie w czasie jazdy. Dzisiaj na ponad 100 km zgasla, cieszylem sie, ale zapalila sie znowu :-(
Na co zwrocic uwage? Jakas sonda, czy moze wtryski?

Jakiekolwiek diagnozy bez podłączenia do kompa są nie do końca sensowne, ale..... Mój znajomy kupił ostatnio W 215, po rocznym postoju, z tym samym silnikiem i ma podobne objawy + nierówna praca silnika....

Diagnoza - przepływomierz i / albo sonda lambda

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MarcinMer pisze:
heny pisze:
Na co zwrocic uwage? Jakas sonda, czy moze wtryski?

Jakiekolwiek diagnozy bez podłączenia do kompa są nie do końca sensowne, ale..... Mój znajomy kupił ostatnio W 215, po rocznym postoju, z tym samym silnikiem i ma podobne objawy + nierówna praca silnika....

Diagnoza - przepływomierz i / albo sonda lambda

U mojego kolegi problem został rozwiązany, a była nim..... pompa paliwa - jej awaria powodowała wiele dodatkowych błędów wg komputera....

BMW E60 530D, Suzuki Intruder VZR 1800

Ex: Peugeot 505 2.5D, W123 240D, W124 200E, W210 E320, C126 500 SEC, Yamaha Drag Star, Audi A8 4.2Q

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00