MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 8:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Mam problem , nie wiem jak odłączyć tą linkę , szyberdach jest odkręcony i leży na fotelach. Odkręciłem dwie śruby na klucz 8 mocujące linkę do prowadnicy szyberdachu, z tyłu szybra odkręciłem linke ale nie mogę jej wyjąć bo na końcu jest blacha o szerokości ok 2 cm którą właśnie przykręca się do prowadnicy szybra, i właśnie przez tą blachę nie moge wyjąć linki z obudowy szybra. Chciałem też linkę odłączyć od silnika ale tam jest jeszcze gorzej.

Czy ta blaszka która jest na końcu linki jest ściągalna czy zespolona z linką na amen ? Jest tam ( na końcu linki przy tej blaszce ) taki mały trzpień wciśnięty pod skosem do tyłu , wyciągnąłem go i myślałem że końcówkę z tą blaszką da się wysunąć do przodu ale nawet nie drgnęła.

Pomóżcie bo jutro chciałem jechać po drugi szyber i swój chciałem wziąć na wzór , a tu taki zonk :evil:
W dodatku auto stoi rozebrane u kolegi w garażu , a powiedziałem że tylko na moment.

Z góry dzięki za pomoc

weteran

Przecież to superproste: rozginasz blaszkę i ją ściągasz! Osobiście jednak nigdy tej blaszki nie ściągałem, żeby wyjąć linkę - gdyż linkę wyciąga się w kierunku przodu pojazdu i ściąganie tej blaszki nie jest potrzebne. Natomiast jeżeli myślisz że wymiana dachu pomoże na Twoje problemy to się mylisz, gdyż większość dachów "z drugiej ręki" ma uszkodzone kątowniki. Są to mikropęknięcia które można stwierdzić dopiero po ich wyjęciu, dokładnym wymyciu w benzynie i DOKŁADNYM OBEJRZENIU. Potrzebujesz kogoś, kto się zna na tych dachach - zaoszczędzisz połowę czasu, pieniędzy i roboty...

swój chłop

Gerri pisze:
linkę wyciąga się w kierunku przodu pojazdu i ściąganie tej blaszki nie jest potrzebne.

Możesz dokładnie opisać jak wysunąć linkę do przodu ? Bo jak przesuwam ją do przodu tak jak bym zamykał dach to zawsze zatrzymuje się w tym samym miejscu ( ok 5cm przed końcem pancerza ) i dalej ani rusz.

swój chłop

Ostek pisze:
Natomiast jeżeli myślisz że wymiana dachu pomoże na Twoje problemy to się mylisz, gdyż większość dachów "z drugiej ręki" ma uszkodzone kątowniki. Są to mikropęknięcia które można stwierdzić dopiero po ich wyjęciu, dokładnym wymyciu w benzynie i DOKŁADNYM OBEJRZENIU.

Niestety nie mam wyjścia , moja prowadnica rozsypała się w drobny mak , cena nowych kosmiczna , więc zaryzykuję drugi dach.

weteran

Ostek pisze:
Możesz dokładnie opisać jak wysunąć linkę do przodu ?

Naciskasz przycisk w stronę uchylania do góry i jednocześnie ciągniesz linkę ręcami.
Jeżeli tak się nie da, to luzujesz sprzęgiełko na silniczku i wtedy ciągniesz tylko ręcami. W takim przypadku nie jest potrzebne dodatkowe naciskanie przycisku w stronę uchylania.

swój chłop

linkę wysunąłem kawałek do przodu poza pancerz i rozgiąłem blaszkę. Dzięki za pomoc.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00