Mam problem dotyczący ASD, którego dokładki do mojego S124 250D jestem w trakcie.
Elektryka została uruchomiona: wyciągnąłem wiązkę ABS i położyłem wiązkę ABS+ASD, wymieniłem moduł ABS, czujnik "stop", zegary i generalnie wszystko, co trzeba. Wszystko inne, potrzebne do działania systemu, też w zasadzie jest (hydraulika cała, z racji nivo, plus dodatkowy powrót z zaworu ASD, zam zawór, odpowiedni most z podłączeniem do hydrauliki etc.), ale wciąż nie jest podpięty do hydrauliki zawór ASD (powrót z nivo jest spięty z powrotem z ASD, nie ma przejścia przez sam zawór, nad czym usilnie pracuję nie posiadając kanału
![[zlosnikok]](./images/smilies/zlosnikok.gif)
). I teraz: dopóki zawór nie był też podpięty elektrycznie, kontrolka ASD się podczas jazdy świeciła (za to po przekręceniu stacyjki w pozycję 2.: trójkąt się zapalał tylko na chwilę i zaraz gasł, by potem, po nagrzaniu świec, zaświecić się jeszcze na sekundę podczas samego uruchamiania silnika; kontrolka ASD świeciła ciągle), a system "w czasie przesłuchań" osiem razy migał kontrolką, wskazując tylko i wyłącznie usterkę zaworu (wiadomo - ten nie był podłączony). Jak podpiąłem ten zawór do instalacji elektrycznej (wciąż nie jest podpięty do hydrauliki) i skasowałem błąd (po uprzednim "przesłuchaniu"), to kontrolka już podczas jazdy nie świeci. Ale podczas odpalania, zarówno ta kontrolka ASD, jak i trójkąt, zapalają się tylko na chwilkę i gasną, by potem zaświecić się na moment w chwili odpalania (czyli dokładnie tak, jak wcześniej zachowywał się sam trójkąt). Choć nie zawsze, bo czasami zdarza się, że kontrolka i trójkąt palą się grzecznie do chwili uruchomienia silnika
Oczywiście podczas ostrego ruszania na piasku, kiedy koła wyczuwalnie łapią poślizg, trójkąt się nie zaświeca.
Czy to jest związane Waszym zdaniem z brakiem podłączenia zaworu pod hydraulikę (i on "wyczuwa to", wpływając na zachowanie się elektryki), czy po prostu mam gdzieś w instalacji elektrycznej błąd? A może walnięty jest sam przekaźnik (ale tu nadmienię, że w moim drugim W124 300E, posiadającym fabryczne ASD, działa on całkowicie prawidłowo)?