MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 9:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A przy okazji zapytam... Jak się zabrać do demontażu zegarów w Mercu W123? Czy są jakieś "pułapki" po drodze?

Pozdrawiam
MercBeginner

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

pułapek może być wiele ;)

odkręcasz dolną pokrywe nad nogami, wypychasz zegary, odkręcasz linke licznika, odkręcasz przewód od ciśn. oleju (bodajże 10), wypinasz kontrolki i to wszystko, z tego co się orientuje to w A.S.O. mają taki specjalny chwytak do zegarów :roll:

Ps. Czasem daje się wyciągnąć zegary bez odkręcania tej pokrywy nad nogami, u mnie tam można, ale tylko dlatego, że deska już jest troche sfatygowana :(

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Darko pisze:
Antoni Janikowski pisze:
Co się martwisz? Mi w zeszłym tygodniu walnęła sonda lambda i 400zł w plecy.Na to się nic nie poradzi. Wszystko się zużywa.

Nie martwię się tyle że beczunia 123 jeździła u mnie 9 miesięcy i nic się nie działo a tu auto 9 lat młodzsze i co chwila niespodzianki. Mam nadzieję że na tym się skończą usterki narazie :)

A u mnie było wręcz przeciwnie. Pewna beczunia okazała się typową skarbonką. Dużo bardziej jestem zadowolony z W124. Pamiętaj, że być może kupiłeś auto w jakiś sposób odpicowane. Kiedy nabyłem W124, od razu oddałem go do warsztatu, żeby przejrzeli je i wymienili stosowne elementy - w większości przypadków naprawy dotyczyły typowych elementów eksploatacyjnych (drążki, tarcze hamulcowe itp.). Gdybym nie był pewny tego auta, to jutro nie oddawałbym go do remontu "igielnego" [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Dużo bardziej jestem zadowolony z W124. Pamiętaj, że być może kupiłeś auto w jakiś sposób odpicowane.

No nie !!! .Zdecydowanie masz rację. Mimo tego że beczunia to klasyk i ponad czasowa SUPER FURKA nie mozna prawie jej porównać do 124. Menio 124 to auto zdecydowanie inne.Jest nowszej generacji napewno bardziej komfortowe i zwięzłe samo w sobie. Jestem z zakupu bardzo zadowolony i następne jakie kupie za jakiś czas też będzie 124 tyle że jeszcze nowsze i może w 3,0D. Co do stanu to auto kupione z lotu.Chodziło do ostatniej chwili u starszego pana który przesiadł się na Omegę 2,5D (nieporozumienie bo miałem i wiem co to jest ale to jego sprawa).To auto natomiast kupiłem za bardzo dobrą kasę i wiedziałem że jest w nim trochę do porobienia więc liczyłem się z kosztami. W sumie wszystkie usterki mechaniczne usunąłem i zamknęło się w kwocie 1000pln. Jest wszystko OK.Zostało trochę drobnych elektrycznych usterek (lampka , jakiś przekaźnik itp.) z którymi już sobie sam chce poradzić.Miałem więc cichą nadzieję na tym zakończyć narazie wizyty u mechaników a tu jeszcze jakieś pierdołki wyskakują.Dlatego się troszkę wnerwiłem bo już mi się nie chce zwyczajnie do mechaników narazie jeździć :) To chyba tyle.

Pozdrawiam
Darek

124 2500D

Tytuł:
Klubowicz

Darko pisze:
Sebian pisze:
Dużo bardziej jestem zadowolony z W124. Pamiętaj, że być może kupiłeś auto w jakiś sposób odpicowane.

No nie !!! .Zdecydowanie masz rację. Mimo tego że beczunia to klasyk i ponad czasowa SUPER FURKA nie mozna prawie jej porównać do 124. Menio 124 to auto zdecydowanie inne.Jest nowszej generacji napewno bardziej komfortowe i zwięzłe samo w sobie. Jestem z zakupu bardzo zadowolony i następne jakie kupie za jakiś czas też będzie 124 tyle że jeszcze nowsze i może w 3,0D. Co do stanu to auto kupione z lotu.Chodziło do ostatniej chwili u starszego pana który przesiadł się na Omegę 2,5D (nieporozumienie bo miałem i wiem co to jest ale to jego sprawa).To auto natomiast kupiłem za bardzo dobrą kasę i wiedziałem że jest w nim trochę do porobienia więc liczyłem się z kosztami. W sumie wszystkie usterki mechaniczne usunąłem i zamknęło się w kwocie 1000pln. Jest wszystko OK.Zostało trochę drobnych elektrycznych usterek (lampka , jakiś przekaźnik itp.) z którymi już sobie sam chce poradzić.Miałem więc cichą nadzieję na tym zakończyć narazie wizyty u mechaników a tu jeszcze jakieś pierdołki wyskakują.Dlatego się troszkę wnerwiłem bo już mi się nie chce zwyczajnie do mechaników narazie jeździć :) To chyba tyle.

Tak bywa. Ważne, żeby po zakupie jak najszybciej te pierdółki usunąć - potem ma się święty spokój. Ja po zakupie na "dzień dobry" dołożyłem 2000zł. Potem było źle z kasą i autko troche podupadło :oops: [szalone] Od jutra jej to wszystko zacznę wynagradzać i do sierpnia będzie igiełką - niestety pochłonie to trochę funduszy, ale uważam, że warto. Zacząłem wczoraj na zlocie od zdjęcia gafla z szybra - może Idzik wrzuci fotkę [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Tak bywa. Ważne, żeby po zakupie jak najszybciej te pierdółki usunąć - potem ma się święty spokój. Ja po zakupie na "dzień dobry" dołożyłem 2000

Też tak uważam.Porobić wszystkie usterki , zapomnieć o nich i cieszyć się z użytkowania.Jeszcze pytanie.Ile pali twoje autko w automacie ? Masz ten sam silnik co ja tyle że ja mam w piątce manualu i u mnie jak narazie nie przekroczyło 7,5 l/100.

Pozdrawiam
Darek

124 2500D

Tytuł:
Klubowicz

Darko pisze:
Sebian pisze:
Tak bywa. Ważne, żeby po zakupie jak najszybciej te pierdółki usunąć - potem ma się święty spokój. Ja po zakupie na "dzień dobry" dołożyłem 2000

Też tak uważam.Porobić wszystkie usterki , zapomnieć o nich i cieszyć się z użytkowania.Jeszcze pytanie.Ile pali twoje autko w automacie ? Masz ten sam silnik co ja tyle że ja mam w piątce manualu i u mnie jak narazie nie przekroczyło 7,5 l/100.

A na to pytanie wolę odpowiedzieć za tydzień, bo czuję, że wyniki się zmienią [oczko] Juz opisywałem kiedyś spalanie i rekordy. Pali generalnie mało. W lecie w mieście nie przekracza 7,5-8l/100km. Ale poczekajmy do uszczelnienia [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Zacząłem wczoraj na zlocie od zdjęcia gafla z szybra - może Idzik wrzuci fotkę [oczko]

Mówisz i masz [cool]
Obrazek
Obrazek
Obrazek

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:
Sebian pisze:
Zacząłem wczoraj na zlocie od zdjęcia gafla z szybra - może Idzik wrzuci fotkę [oczko]

Mówisz i masz [cool]
Obrazek

Ale to ostatnie już mogłeś sobie podarować [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
A na to pytanie wolę odpowiedzieć za tydzień, bo czuję, że wyniki się zmienią [oczko] Juz opisywałem kiedyś spalanie i rekordy. Pali generalnie mało. W lecie w mieście nie przekracza 7,5-8l/100km. Ale poczekajmy do uszczelnienia [oczko]

OK Czekam na info po uszczelnieniu :) A jeszcze jedno pytanie odnośnie oleju we wspomaganiu.Ile go ma być w zbiorniczku.Odkręciłem dzisiaj z ciekawości przy okazji wizyty z linką licznika u mechanika i jest mniej niż połowa.Nie dopatrzyłem się kresek min/max. Myśle że jest za mało ale ile powinno być i do jakiego poziomu dolać niewiem.

Co do wyjmowania licznika u mnie wychodził bardzo ciężko.Za diabła nie dało się bez rozbierania.Przy okazji wszystkie zarówki w kontrolkach sa nowe :)

Pozdrówka
Darek

124 2500D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00