MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 6:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam

Mam pytanko , czy dużo zachodu jest z wymianą korby na elektryczny podnośnik do szyby, silniczki mam , na razie nie wiem czy to wystarczy czy może moje drzwi nie sa przystosowane do takiego luksusu, czy prowadnice są takie same?. Jeżeli ktoś orientuje się w temacie to prosze o kilka słow

dzięki
pozdro
Robwroc

Tytuł:
Klubowicz

masz same silniczki, bez prowadnic? W sumie to wymieniasz prowadnice, na te z silniczkami. Podlaczas instalacje, jesli masz orginalna to wpinasz w skrzynke bezpiecznikow przekaznik i diode i bedzie dzialac:)

Tytuł:
postmajtek

czysty odzysk za darmoche, szkoda byłoby nie wziąść

Tytuł:
Klubowicz

robwroc pisze:
czysty odzysk za darmoche, szkoda byłoby nie wziąść

na malo Ci sie przydadza jak nie masz podnosnikow do ele. szyb, ale ktorys z kolegow szukal samych silnikow

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam
Jeżeli masz same silniki to sprawa może być nieco skomplikowana ale do zrobienia... [zlosnik] Ja u siebie w swojej 123 nie miałem oryginalnych ani silników ani podnosników a jednak wszystko hula aż milo [cool] Mój patent byl nieco dziwny ale jakże skuteczny...po pierwsze dostałem od kolesia kompletne podnosniki wraz z silnikami ale niestety od toyoty land cruser [zlosnik] no i myslałem że uda mi sie to jakos wcisnąć w drzw MB ale niestety po tygodniu walki skapitulowałem :( zacząłem więc kombinować i wpadlem na genialny pomysł.....rozebrałem mocowanie trzpienia(wieloklinu) w podnosniku ręcznym tzn. wywalilem go z myślą wstawienia tam trybiku od silnika elektr. i okazało się że ten malutki trybik w podnosniku recznym (wieloklin na którego zakłada sie korbke zakończony jest malutkim trybikiem poruszajacym sie po zebach ksieżyca ramienia podnosnika [zlosnikz] ) jest taki sam jak w silniku elktr. i ma taki sam rozmiar i wielkosć zębów..........ale żeby go tam wlożyć i potem zamocowac calość do drzwi.... :cry: graniczyło to z cudem...ale JA sie nie poddaje tak szybko. Drugim patentem bylo odcięcie z podnośnika ręcznego calego mocowania tego wieloklinu(mocowane jest to na takim pasie blachy z 4 otworami do montażu w drzwiach) i przespawałem taki sam element z podnosnika od toyoty. Trzeba uwazac żeby spasować wszystko i żeby nie bylo niespodzianki przy obracaniu sie silnika-jego malego trybiku po całej długosci uzębionego ksiezyca podnosnika recznego. Takie ustrojstwo spasowalem, pospawałem, nasmarowalem i wlożyłem w drzwi i działa cudnie [oczko]
Jest to troche zabawy ale myślę że uda Ci ię coś wykombinować...ja bym próbował wyciąć mocowanie ieloklina i w jakiś logiczny sposób przyspawać tam na jakiś mocowaniach z blachy tego silnika , ktory pewnie jest plaski i nie bedzie kolidował w momencie montazu w drzwi. Życze powodzenia i chęci bo wiem że to jest wykonalne i wcale nie takie straszne. Pozdrawiam Artur-Zortox

MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Musisz jeszcze kupic dwa przełączniki po 106zł za sztukę. Uzywki nie opłaca się brac bo albo już jest złamana albo się złamie. Od strony elektrycznej jest bardzo prosto, mianowicie wszystko na żywca , zero przekaźników(no jeden od włączania zasilania). Piszę o szybach bez komfortu.

Tytuł:
swój chłop

Antoni Janikowski pisze:
Musisz jeszcze kupic dwa przełączniki po 106zł za sztukę. Uzywki nie opłaca się brac bo albo już jest złamana albo się złamie. Od strony elektrycznej jest bardzo prosto, mianowicie wszystko na żywca , zero przekaźników(no jeden od włączania zasilania). Piszę o szybach bez komfortu.

A cóż to za przełączniki takie drogie ? no chyba ze to oryginały od merca.
bo ja kiedyś robiłem w swojej audi 80 el. szybkę i w hurtowni z materiałami elektr. zapłaciłem ok 10 zł a przełącznik własnie od el. szyb.
wprawdzie nie zawsze działał idealnie ale jak na samoróbkę było super.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00