MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 12:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 58 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

.:SPEEDYRIDER:. pisze:
Prawda jest taka że automatyczna skrzynia szanuje silnik samochodu i własciciela, który nim jeździ.

święte słowa - oprawię sobie ten cytat i powieszę gdzieś na ścianie w garażu

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

piterros pisze:
A ileże to razy widzimy (a raczej słyszymy) jak młody amator tunningu chcąc zrobić wrażenie na przechodniach i długonogiej lali siedzącej obok pali gumy przy starcie a następnie przeciąga na sprzęgle podczas gdy już dawno powinien był je puścić i traci w ten sposób cenne ułamki sekund i niestety wątpliwe uznanie wśród gapiów budząc tylko niesmak...

Zgodzę się, ale jak to robisz umiejętnie to niestety można sie zdziwić. Popatrz na różnice w tabelkach czasu przyspieszeń.

Ja jeździłem 6 lat 280E w automacie, ale i przejechałem się raz 280E w manualu. Co tu dużo mówić...Nie żebym był przeciwnikiem autoamtów (to jedyna słuszna opcja), ale te strasze to niestety troszkę mocy zabierają.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a tak na marginesie: nie ma się czym chwalić ale czasem jak podjedzie któryś z kolei taki plastiq-driver i na światłach patrzy pogardliwym wzrokiem na 29-letnie blachy mojego W123 230E wyglądając przez szybkę ze swojej "ostro" tuningowanej fiesty albo czegoś innego równie oblepionego spojlerami ze nawet marki rozpoznać sie nie da to czasem coś we mnie pęka i zapinam 1-kę na automacie i pozwalam M102 wydać z siebie charakterystyczny ryk zostawiając plastiq-drivera mocującego się z wbiciem sprzęgła a następnie 1-go z 5 biegów i niech mu tak niedajboże coś z tych nerwów zgrzytnie to jeszcze jaki spojler odpadnie... ale ja juz tego nie widze bo jestem daleeeeeeko ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

.:SPEEDYRIDER:. pisze:
hehe jeszcze neidawno na slowo automat wszyscy robili "łuuuuuu" i mówieli" Bo droga naprawa jak się zepsuje" A teraz sami fanatycy automatów :) Nie dziwie się, sam zamierzam sprzedać móg obecny samochód by móc wrócić do jedynej słusznej skrzyni biegów :) Prawda jest taka że automatyczna skrzynia szanuje silnik samochodu i własciciela, który nim jeździ.

Jak piec lat temu zaczynalem jezdzic tez chcialem tylko manualem jezdzic...potem pare razy prowadzilem automat i stwierdzielem ze to fajne jest, ale tak naprawde bez roznicy mi czy to automat czy nie...no i teraz jak zaczalem miec swoje auto z automatem to juz niechce nic innego...choc ostatnio Mercedes juz mi sie za twardy (ale i tak go kocham) wydaje - mam chote pojezdzic takim potwornie miekkim amerykancem z lat 70rych 80 tych, ktory ugina sie nie tylko podczas parkowania ale nawet podczas trzaskania drzwiami [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

piterros pisze:
a tak na marginesie: nie ma się czym chwalić ale czasem jak podjedzie któryś z kolei taki plastiq-driver i na światłach patrzy pogardliwym wzrokiem na 29-letnie blachy mojego W123 230E wyglądając przez szybkę ze swojej "ostro" tuningowanej fiesty albo czegoś innego równie oblepionego spojlerami ze nawet marki rozpoznać sie nie da to czasem coś we mnie pęka i zapinam 1-kę na automacie i pozwalam M102 wydać z siebie charakterystyczny ryk zostawiając plastiq-drivera mocującego się z wbiciem sprzęgła a następnie 1-go z 5 biegów i niech mu tak niedajboże coś z tych nerwów zgrzytnie to jeszcze jaki spojler odpadnie... ale ja juz tego nie widze bo jestem daleeeeeeko ;)

Ostatnio tez tak zrobilem...na swiatlach obok mojego bauerskiego kombi stanal stjuninkowany samochod - 3er z lat 80tych z dudniaca muzyka...przelaczylem z LPG na Benzynke, podglosnilem lecacego w glosnikach Charlesa Aznavoura aby zagluszyc umca umca umca zza drzwi i w chwili gdy zapalilo sie zielone swiatlo wcisnalem gaz do deski...on spoznil start, jak mialem na liczniku 70km/h to odpuscilem i usmiech pojawil sie na mojej twarzy.

A czy to prawda ze takie od 0 wcisniecie w podloge jest niezdrowe? bo gdzies cos takiego w sieci o automatach wyczytalem!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Grzegi pisze:
Zgodzę się, ale jak to robisz umiejętnie to niestety można sie zdziwić. Popatrz na różnice w tabelkach czasu przyspieszeń.

Ja jeździłem 6 lat 280E w automacie, ale i przejechałem się raz 280E w manualu. Co tu dużo mówić...Nie żebym był przeciwnikiem autoamtów (to jedyna słuszna opcja), ale te strasze to niestety troszkę mocy zabierają.

oczywiście że tak. zgadzam się że manual pozwala wykorzystać cały potencjał silnika i jeszcze jak skrzynia jest odpowiednio zgrana z silnikiem no to jest jazda z wypiekami na twarzy. Sam lubię czasem dorwać jakiegoś sprzęta od kolegi i powajchować trochę. Absolutnie nie jestem przeciwnikiem manuali i w pewnych sytuacjach nawet wolę manuala - np zimą podczas ruszania ze śniegu kiedy auto ślizga się jak na lodowisku ale automacik w mieście jest wygodny a ja głównie po mieście jeżdżę. Wiadomo że osiągi manuala w odpowiednich rękach będą zawsze lepsze. Poza tym nie widziałem jeszcze auta wyścigowego ze skrzynią bez możliwości ręcznej zmiany biegów.
Dla przeciętnego kierowcy zmęczonego codziennymi sprawami automat to jest napewno uciecha :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A'propos jeszcze automatów i ich wytrzyamłości. Mój znajomy ma MLa (bleee), po 100 000 jak mu się skrzynia posypała to za naprawę w ASO 30 000zł mu powiedzieli [zlosnik] . To jedyny przypadek jaki znam , może zupełnie odosobniony, ale jakoś straciłem zaufanie do tych superautomatów elektroniką naszpikowanych.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

automat jaki by nie był o poziomie oleju i jego wymianach trzeba pamiętać no chyba że jakiś mądry komputerek wszystko wie lepiej i nam przypomina jakimś tępym brzęczykiem że trzeba coś dolać, wymienić... Echhhh im mniej elektroniki w aucie tym lepiej. Poza tym jak złusznie zauważyłeś ML jest bleee i dobrze mu tak :>

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

piterros pisze:
Dla przeciętnego kierowcy zmęczonego codziennymi sprawami automat to jest napewno uciecha

Dokładnie. Trafione w 10. Zawsze lubiłem słuchać głośniej muzyki, wciskać gaz, a wszystko samo się działo....auto płynęło do przodu.
Teraz niestety wajchuję.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A pewnie że dobrze. Mógł sobie 6 beczek za tą skrzynie kupić [zlosnik]
To powiedzcie mi jeszcze - jak już włącze L, wydymam tuninga spod świateł, to później mogę sobie tak po prostu w czasie jazdy przełączyć na D tak? Powinienem gaz puścić do tego czy nie? Co ile wymienia się taki olej?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

położenie L po prostu blokuje zmianę biegu na wyższy, uniemożliwia wbicie 2 i jak przesuniesz na S lub D to po prostu odblokowujesz możliwość zmiany w górę na 2 3 i 4 i można bez puszczania gazu no bo przecież jak odsadzasz plastiqa to sama 1-ka ci nie starczy jeśli plastiq okaże się nieco bardziej rozgarnięty i sprawny niż początkowo zakładaliśmy ;) Gaz do dechy czy tam wedle uznania i potem na s i d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
To powiedzcie mi jeszcze - jak już włącze L, wydymam tuninga spod świateł, to później mogę sobie tak po prostu w czasie jazdy przełączyć na D tak?

Przecież mercedes służy do majestatycznej jazdy [usmiech] . Możesz bez problemu.

Boulik pisze:
Powinienem gaz puścić do tego czy nie?

Obojętnie. Jak chcesz dalej przyspieszać to gaz wciśnięty.

Boulik pisze:
Co ile wymienia się taki olej?

45kkm o ile pamiętam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki!

Grzegi pisze:
Przecież mercedes służy do majestatycznej jazdy

A jak najbardziej i tak właśnie go używam, ale kurcze jak jakiś dresik swoim spojrzeniem obraża mój samochód to ...nie pozwole [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mi mechanik powiedział że co 25 tys km... czyżby zależało od klasy oleju???? wiem ze dextrony dzielą się jakoś na klasy - I, II, III.... coś ktoś mógłby objaśnić???

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A co do sprawdzania poziomu oleju, juz kiedys o tym pisalem...mam z tym problem bo jak sie olej nagrzeje to go na bagnecie nie widze, a jak wyciagne i jade paluchem to tlusto jest powyzej kreseczek...i nie wiem czy za ktorko jezdze i jeszcze jest za malo rozgrzany (szczegolnie przy mrozach) czy ma za duzo oleju.
I czy to mozliwe ze przez zepsuty modulator szarpie mi z 2 na 3 (pozwala zlapac wyzsze obroty podczas zmiany biegu, na innych biegach zmienia delikatnie, ale nie az tak plynnie jak przed tym szarpaniem z 2 na 3)?

Kiedyś:

Dziś:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 58 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00