MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 05, 2025 11:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3275
zgadza sie, choc gdyby nie bylo wad to mysle, ze cena bylaby do rozwazenia i ewentualnej negocjacji, bo jak widze to te modele trzymaja swoja cene. mam jeszcze na oku w kraju jeden egzemplarz, zobaczyby co tutaj wyjdze, niemniej dzieki za linka :)

ps. symbol amortyzatora na przelaczniku oznacza utwardzenia zawiasu w aucie po wlaczeniu (zawieszenie pneumatyczne?) :roll:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzisiaj pojawilo sie ponownie ogloszenie wspomnianej R'ki, tym razem sprzedajacy jest nie z krakowa jak poprzednio a z zielonej gory co ciekawe :)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1457030

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Model kolekcjonerski po faceliftingu - idiota

Tytuł:
swój chłop

shark pisze:
dzisiaj pojawilo sie ponownie ogloszenie wspomnianej R'ki, tym razem sprzedajacy jest nie z krakowa jak poprzednio a z zielonej gory co ciekawe

Sam więc widzisz ,że udane kupno takiego auta w Polsce to spore wyzwanie,ale ten dospawany tył mnie zszokował [totalszok] .
Dysponując taką kwotą jaką Ty chcesz przeznaczyć na samochód i zważywszy na fakt,że interesuje Cie tylko R129 to po ten model udałbym sie tylko i wyłacznie na zachód.(Niemcy,Szwajcaria)
Sam niedawno zupełnie przypadkowo nabyłem w Niemczech W124 w stanie o jakim w Polsce można tylko pomarzyć,ze cenę ,za którą w kraju miałbym auto wytłuczone i potrzebujące sporych inwestycji
Więc -GO WEST!!! [zlosnikz]

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
swój chłop

Kolejna "sztuka" i pokaz umiejętności polskich blacharzy.
NIe sprzedał w Krakowie, sprzeda w Zielonej Górze.
Na pewno znajdzie sie ktoś, kto nie bedzie sprawdzał lakieru lub ni edopatrzy się dospawania tyłu :o
Dla mnie to jest szok, połaczyć auto z dwóch w jedno. [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dokladnie tak jak piszesz Fuuura. wystarczy, ze ktos podejdzie emocjonalnie, spodoba sie tak auto, ze wszytko inne bedzie niewazne i... sprzedajacy juz bedzie zacieral rece. w kazdym badz razie wole przestrzec przed kazdym tego typu autem.

@kryniu - wprawdze ze swojego czesciowego lenistwa wolalem w pl cos znalezc, ale obdzwonilem kilka ofert i auta nagle sie porozchodzily, tak wiec postanowilem szukac nie u nas. rzucielm tematy znajomym i rozgladaja sie w szwajcarii + niemczech, a w tym drugim kraju osobiscie poszukuje jeszcze czegos. kilka aut mam na oku, jednoczesnie doszedlem do wniosku, ze za zachodnia granica naprawde mozna kupic cos nie dosc ze zadbanego a w dodatku za rozsadniejsza kwote.

znalazlem jeden egzemplarz, cena nawet wstepnie wynegocjowana o nawet 1400 euro z korzyscia dla mnie, ale sa dwa zastrzezenia - jest problem ze wstecznym biegiem (mozna cofac ale nie dziala tak jak powinien, czyli zakladam ze jest uszkodzony), drugi to nie dzialajacy poprawnie mechanizm dachu elektrycznego. w zwiazku z tym pytanie do was - jak ksztaltuja sie ceny naprawy, ewentualnie nowego dachu?
mysle, ze gdyby to moglo by zamknac sie w 2-3 tys to i tak bylaby calkiem niezla oferta, a auto z 93 roku i niewielkim przebiegiem :)

w kazdym badz razie szukam jeszcze, jak cos tylko znajde z pewnoscia podziele sie z wami :)

ps. ciekawi mnie jeszcze jedno - powiedzcie mi co kryje w sobie srodkowy panel na poznizszym zdjeciu? browar dla zwyciezcy na zlocie hihihih

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

schowek na CD czy lodowke? :) <br>Dodano po 17 minutach.:<br> Witam once again ;)
Shark, musisz uwazac na temat szwajcarii, to nie jest takie proste jak w przypadku niemiec. Widze ze sie nakreciles ja baczek (znam to, 3 tyg temu tez bylem w CH po Lalunie), wiec uwazam temat za aktualny. Chce Cie przestrzec zanim glupot nie narobisz... Przeszedlem bolesna droge importu auta z CH, wiem jak nasze urzedy potrafia dopiec a i tak sie mocno asekurowalem.. Powinienem chyba napisac ogolny watek w tym temacie, bo wielu ludzi jest nieswiadomych (jesli ktos chce, prosze dzielic watek).
1.
CH lezy poza unia i jest tak traktowana w przepisach celnych, a wiec za stare auto musisz zaplacic 10% cla i 22%VAT. Do tego od wartosci auta + clo + vat placisz akcyze 65%. I teraz kwiatek. Nasze kochane urzedy celne wziely sie na sposob i naliczaja wartosc auta nie z umowy (oczywiste jest ze bedzie na niej 200CHF) a z Eurotaxu lub z jeszcze jednej bazy cen. Generalnie wartosc bedzie mocno zawyzona w stos. do ceny realnej, a podatki od tej kwoty Cie zabija.. Tak sie dzieje w tej chwili we Wroclawiu i okolicach, ale z tego co wiem to i w innych miastach jest to samo. Juz widzialem ludzi placzacych ze kazali im zaplacic np ponad 10tys cla i akcyzy od starego 124... Generalnie sie nie oplaca.
2.
Jest na to jeden sprawdzony sposob i z tego co wiem wiekszosc handlarzy wybierajac sie do CH po auto (oj polakow bylo tam sporo, czulem sie jak u siebie) wlasnie z niego korzysta. Nalezy przede wszystkim oclic auto w niemczech. Procedura jest prosta, bezbolesna i w przypadku oryginalnego rachunku (ja kupilem auto w tzw garazu czy tam komisie) calkiem tania. Nie wiem czy wolno mi tu w szczegolach takie rzeczy opisywac, wiec po reszte wiadomosci zapraszam na PW.
3. CH to piekny kraj w ktorym ludziom nie oplaca sie kombinowac w znacznym stopniu z samochodami, a juz na pewno nie wolno im sprzedac klepanego powaznie auta tudziez sklejonego z dwoch innych..Przepisy i TUV maja nieublagany. Dlatego chodzac tam po komisach (pomijajac Arabow, ktorzy wiecznie kombinuja i chce im sie w morde dac) mozna przebierac w autach jak w ulegalkach. Dosyc latwo trafic zadbany egzemplarz, z dobrym wyposarzeniem. Moze nie bedzie on tak tani jak porownywalny w Niemczech, ale raczej na pewno bardziej zadbany.

Powiem tak. Jesli bym teraz chcial kupic SL-ke w kwocie do 50 tys zl, to bez wahania gonilbym do CH poki sie u nas przepisy nie zmienia. Trzeba tylko uwazac z papierami, zeby nie zostalo Ci 50tys do zaplacenia w cle i akcyzie, bo wtedy lepiej chyba kupic w PL cos nowszego.. hehe
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzieki wojtek, byc moze zglosze sie do ciebie po wiecej hihi :)

generalnie mam dobrego kolege co wrecz wylacznie sciaga auta z CH i zdaje sie ze wiele nie doplacajac do interesu, odbieram w zasadzie na gotowo, ale podpytam jeszcze jak to w jego przypadku wyglada. wiem, ze w CH sa nie dosc jak piszesz zadbane wersje to jeszcze bogato wyposazone, prawie oh i ah ;)

w wiekszosci skupiam sie jednak na znalezieniu cos u naszych sasiadow. mam kolejny egzemplarz na oku, jednak jest na aukcjach, a trzy ogloszenia ktore interesowaly mnie sa juz nieaktualne. tam jak cos sie pojawi to najlepiej od razu jechac wiele sie nie zastanawiajac zdaje sie ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

odnosnie odgladanych SL'ek, zapomnialem dodac jeszcze jedna, ktora ogladalem
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1226363

auto wyglada ladnie choc kilka elementow wewnatrz jest zniszonych (boczne elementy drzwi podrapane/wytarte, a okolice radia wskazywaly na wyrwanie w rezultacie czego jest lekko popekany panel). po otwarciu maski i przyjrzeniu sie przedniej czesci wyglada po dzwonie, dosc charakterystycznie zrobiony przod na takie cus, tabliczka znamionowa jak nowa. ogolnie jezdzilo sie ok.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

poszukiwania zakonczone, kupilem auto w de. niedlugo wrzoooce gdzies kilka fotek i krootki opis swoich wrazen :)

ps. czy to prawda ze drazce prawe lusterko to mankament mercedesa? podobno jakies plastiki sa dosc slabe i pekaja?

Tytuł:
swój chłop

shark pisze:
poszukiwania zakonczone, kupilem auto w de. niedlugo wrzoooce gdzies kilka fotek i krootki opis swoich wrazen :)

Cześć, właśnie chciałem poprzeć zdanie kolegów rekomendujących kupno auta w DE (swojego 560SEC też przywiozłem zza Odry, po desperackich poszukiwaniach w kraju).

Cóż, z poradą nie zdążyłem, ale za to będę pierwszym który Ci gratuluje [zlosnikz] . Szerokiej drogi i napisz coś o znalezisku (rocznik, kolor, ciekawe opcje...).

PS. Mi też R129 cholernie się podoba, ale to raczej perspektywa 2-3 lat. Czyli na pewno przepisy importowe będą już zupełnie inne... :(
A najbardziej chciałbym przywieźć sobie Amerykanina... [zlosnik] 8) 8)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dziekuje bardzo ;)

nad opcja zakupu w kraju zastanawialem sie przez krotki czas, z powodu iz tutaj wczesniej udalo sie dobrze kupic auto i to w dodatku wystawowy egzemplaz opla, ale poszukiwania i ogledziny kilku egzemplarzy sprawily, ze zaczalem szukac w DE i z pewnosia jak przedmowcy i ty, bede razil by wlasnie tam szukac auta :) jest jedank wiele warunkow dzieki ktorym mozemy byc spokojniejsi.

co do modelu, ktory znalazlem. jak juz zrobie zdjecia pozwole sobie zalozyc nowy topic i opisac auto. na szybko zas odpowiem, ze jest to 92 rok, jedyny i sluszny czarny kolor (hyhy), z opcji: navi, czarna skooora, klima, tylna kanapa, 18" fele, hardtop.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00