aherian pisze:
Witam serdecznie wszystkich użytkowników i miłośników mercedesów.
Jadę ostatnio moim W 201 (1987r.) i słyszę jak coś zaczyna mi stukać w podwoziu. Zatrzymalem samochód ale nic nie zauważyłem, żeby coś od spodu odpadało. Pojechałem do mechanikai tlumaczę mu, że coś stuka mi podczas jazdy, zwłaszcza na większych prędkościach.Nie mniej na kierownicy nie odczuwam żadnych drgań. Chłopaki zaczęli sprawdzać mesia na kanale i wydumali, iz to drążki w układzie kierowniczym są do wymiany. Ponieważ na drugi dzień wybierałem się do Krakowa na mszę z Papieżem, mechanik stwierdził, iż bezproblemu można jechać. Jadę więc w niedzielę do Krakowa, w samochodzie stuka aż głowa boli, ale w końcu wielokrotnie mnie zapewniano że nie ma problemu. Po mszy wyjeżżam z Krakowa i tu nagle dup, coś zaczyna mi harować o asfalt. Patrzę a tu osłona od skrzyni biegów się urwała z kilku śrub i drze o drogę. Byłem w okolicy u 2 mechaników ale żadnemu sie nie chciało w niedziele tyłka ruszyć żeby ja odkręcić do końca i by nie harowała mi tak. Więc przestrzegam wszystkich, żeby nie ufali tak do końca mechanikom. Znaleźli wybite drążki a tu osłona się odrywał. Słowem nie wiem jak można coś takiego przeoczyć ale widać można.
pozdrawiam
dlatego właśnie ja robię wszystko sam na ile pozwalają mi narzędzia i umięjętności ale te każde z nich staram się jak najszybciej uzupełniać żeby jak najwięcej zrobić sam , bo tylko wtedy mam pewność że jest zrobione dobrze i rzetelnie , w końcu robi się ze swoim autem a nie cudzym . Miałem praktyke kiedyś w warsztacie mechaniki to wiem że chcąc nie chcąc nie da się zrobić wszystkiego na cacy bo :
1. by się nie zarobiło na opłaty w US nawet
2. kazdy chce mieć zrobione jak najtaniej a ktoś kto ma marne pojęcie o mechanice nawet nie zdaje sobie sprawy ile czasu i nerwów może zająć odkręcanie zapieczonej śruby
3. robi się nie ze swoim autem i nikt nie będzie się zbytnio bawił w "głaskanie"
Ogólnie jestem za tym żeby samemu robić sobie z autem , przynajmniej na ile można .
pozdrawiam