MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 12, 2025 12:16 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Jak zamknięte są te moduły?, może udało by się po prostu naprawić. Różne cuda udawało mi się zmusić do pracy więc może i coś takiego. No ale najpierw pytanie czy to da się rozłupać bez przecinaka ;-)

Pozdrawiam Łukasz

Obudowy sa zalewane zywica zdaje sie.Rozebranie proste nie jest bo czesc mozna by wyfrezowac (jezeli wie sie jak gleboko mozna) ale reszte juz trzeba rozpuscic...
Elektronika jak wyczytalem jest zrobiona metoda hybrydowa - ceramiczne podloze z napylonymi rezystorami i sciezkami a na tym montowane powierzchniowo elementy aktywne.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

jakby ktos miał do zbycia taki uszkodzony moduł, to ja bym się pisał :-). Zawodowo zajmuję się projektowaniem i serwisem elektroniki, odrobinke bardziej skomplikowanej niz moduły zapłonowe ;-) więc jeśli nie padnie jakiś typowo customowy element to szansa naprawy jest duża.

Pozdrawiam Łukasz

Tytuł:
swój chłop

Wczoraj byłem przy autku,podpinam moduł i..dupa. Zwątpiłem w diagnoze zaufanego (tak uważałem) warsztatu. Wkurzyłem sie maksymalnie,poszedłem do nich i (tu zastosuje ....) dzisiaj mają sprawdzać wszystko. Pewnie dla zasady powiedzieli moduł bo to pada i już. Wczoraj zaczęli badać sygnały dochodzące do modułu coś poszemrali, dzisiaj wracają ze schematem.
Ręce opadają na tych mechaników.

Dodatkowo auto wstawiłem, skoro już stoi, do naprawy blacharsko-lakierniczej (kiedyś stuknąłem przód + zaprawki i pare dziurek w nadkolach). I w sumie też mnie wk.. Choć to w sumie najlepszy zakład jaki znam, to jednak 21 letni mercedes to wyzwanie dla nich. Jezu mam taki humor dzisiaj od rana, że jak tam wpadne to będzie mord. Zmierzam do tego, że wszystko trzeba pokazać palcem. Niby były uzgodnienia a dzisiaj jade pokazać dla pewności palcem krawędź maski żeby pomalowali!! I żeby błotnik od środka zabezpieczyli itp.

Troche zszedłem z tematu zapłonu, ale w sumie to się wiąże bo warsztaty są obok siebie. A jak sie napisze do ludzi rozumiejących ogrom sprawy to troche lepiej na duszy. <br>Dodano po 4 godzinach. 16 minutach.:<br> Nasunęła mi się taka myśl. Czy ktoś z Was jeździ po Wrocławiu jakąś 500 w126, chciałbym sprawdzic moje moduły. Bo coś nie wierze żeby akurat w tym momencie dwa były uszkodzone. Sprawa dość pilna.

Tytuł:
swój chłop

Dzisiaj moja Mercedes zagadała:)Nie ma to jak miły pomruk. Wychodzi na to że padnięta była cewka. Zostawiłem jeszcze swój stary moduł,okaże się pewnie że też jest dobry.

Fiat 125p 1.4MPI 103KM:)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja bym mechanika ktory przy braku/slabej iskrze nie zaczyna diagnozy od sprawdzenia cewki za jajca powiesil!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Kto wie czy tak nie zrobię. Niech jeszcze sprawdzi swoją teorię. Ja czuję że mój stary moduł jest dobry, no zobaczymy.
Dobrze, że się Mercedes odezwała tym swoim pomrukiem:)W sumie kawał z niej kobiety...lubie takie silne :) :)

Tytuł:
swój chłop

Dla zainteresowanych:
Okazało się, że mam teraz dwa dobre moduły zapłonu:)Tyle nerwów...i mam gadżet na półeczkę. Pewnie jak zechce sprzedać jeden z nich, to drugi odmówi współpracy i to pewnie po fakcie sprzedaży zapasowego:)

Ale w sumie dobrze się skończyło.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00