MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 3:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

no tak - a czym teraz jeździsz i czy jest ci wygodnie ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

przez kilka miesięcy jeździłem takim pierdzipędem, jak SEAT AROSA, potem golfem III i obydwa samochody miały jak dla mnie bardzo wygodne fotele, o dziwo AROSA nawet lepsze. Żadnego bólu kręgosłupa, nogi ani żadnej innej części ciała. Po dojechaniu z Wrocławia nad morze AROSĄ w ogóle nic mnie nie bolało, a mercedesem musiałem się zatrzymywać co 100km i po dojechaniu strasznie mnie bolały plecy.

To smutne, że muszę to napisać właśnie na tym forum, ale AROSA była dla mnie wygodniejsza, niż 124 :(

Oczywiście zawieszenie i prowadzenie auta nie jest przedmiotem porównania, bo nie ma co porównywać samochodu(W124) i wózka na zakupy(AROSA)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Nieno! czy to jest jakies forum emerytow albo geriatrykow?! :o A moze cyrkowcow? Przekladanie pod kierownica, podkurczanie, zakladanie na drugie kolano... hm...

Fotele w Mercedesach powszechnie uwazane sa za arcywygodne i doskonale spisujace sie w dalekich podrozach. W czasach gdy Mercedes montowal skomplkowane uklady sprezyn konkurencja (V.A.G. i caly ten... ) instalowala wytloczki z pianki poliuretanowej z ktorych czlowiek zsuwal sie przy mocniejszym hamowaniu jak ze zjezdzalni (szegolnie w samochodach z welurowa tapicerka). Wydaje mi sie, ze co do technologii to z piankowymi wytloczkami niewiele sie zmienilo. Ja robie 124 nierzadko 1000 i wiecej km i nie mam zadnych problemow a nie jestem jakims okazem zdrowia - wczesniej zdazalo mi sie pokonywac duze odleglosci roznymi samochodami, zwykle nizszej klasy, ale w zadnym tak komfortowo. Rowniez fotele w /8 i W123 sa bez zarzutu (o ile oczywiscie nie sa wypierdziane i wyruchane przez 30 wlascicieli i 1 000 000 km). WojtekW, wydaje mi sie, ze zamiast zmieniac samochod albo nawet fotele powinienes zmienic lekarza (mam na mysli ortopede :P). Jak ci niewygodnie w tym co masz (a nie masz wcale foteli standartowych tylko sportowe z dodatkowym trzymaniem bocznym (sportline)), to juz chyba w zadnym fotelu sie nie umoscisz. W Mercedesie na wiele rzeczy mozna narzekac, np na sztywnosc zawieszenia ale pierwszy raz spotykam sie z tym, zeby ktos uzalal sie na fotele, i, o dziwo, nie jestes tutaj sam :o
class pisze:
Do momentu wprowadzenia modelu W210 mercedes cały czas instalował raczej "klubowe" fotele i miało to swoich zwolenników.
Klubowe... Ja odnosze wrazenie, ze te "klubowe" fotele swietnie tlumia nierownosci i mikrowstrzasy, a w przypadku gabki, w zaleznosci jak twarda czlowiek podskakuje jak pilka (Niemcy, Wlosi) albo sie w niej zapada (to specjalnosc Francuzow).
WojtekW pisze:
Swojego czasu Jeremy C wraz z zespołem w Top Gear do W140 wsadzili nawet zwykły fotel ... wolałbym tego nie powtarzać
Spotkala tego glupka nalezyta kara...
WojtekW pisze:
"dziwne" wtyczki pod fotelami - zapewne część elementów systemu SRS - więc nowe zapewne też musiałyby współgrać z SRSem)
Te przewody biegna do zapiecia pasa bezpieczenistwa i trzeba bedzie to zapiecie przelozyc do nowych foteli w przypadku gdybys jednak zdecydowal sie je wymieniac.
WojtekW pisze:
Wydaje mi się, że projekt tych fotelików to zemsta grubych niemieckich konstruktorów i jakiś sposób na podleczenie kompleksów ;)
Ideal aryjczyka to raczej 2 metry wzrostu i ok. 90 kg wagi. Sadze, ze Turcy i Wlosi najwyzej skrecaja te fotele na tasmie, raczej watpliwe zeby to oni je konstruowali :P

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Panowie dolegliwości waszych kręgosłupów związane są prawdopodobnie z połamanymi sprężynami lub po prostu fotele macie już zniszczone do tego stopnia że nie trzymają was odpowiednio. Zacznijcie od zrobienia porządku z fabrycznymi fotelami a jeśli to nie pomoże to może gwiazda wam nie pisana [zlosnik]

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja jednak myślę, że producenci danej marki robią fotele wg. pewnych wzorców, które nie są jednakowe dla wszystkich firm i dlatego jednym się lepiej jeździ w mercedesie, innemy w volvo, czy audi.
Ludzie nie są jednakowi i nie wszyscy pasują w ten sam szablon.
Więc nie widzę nic złego wtym, że ktoś chce dopasować do siebie auto, które mu się podoba i je lubi, tylko ma niewygodny fotel.

Może czyjeś dolegliwości też mają znaczenie, ale czy tutaj mają wstęp tylko ludzie do 25 lat i z kategorią zdrowia "A" w książeczce wojskowej?

Bo jeśli tak, to niestety już tu nie pasuję, bo właśnie przekroczyłem 30-tkę, więc muszę szukać jakiegoś forum dla emerytów.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Ja tez przekroczylem 30, niewatpliwie sa tutaj starsi i duzo starsi, ale wiek tych co pisali na poczatku to szacowalbym na 75-80... Oczywiscie wszyscy sa mile widziani ;)

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Ideal aryjczyka to raczej 2 metry wzrostu i ok. 90 kg wagi.

I już wiem dlaczego mi jest wygodnie :P

Tytuł:
wiarus junior

kielbik pisze:
Ja tez przekroczylem 30, niewatpliwie sa tutaj starsi i duzo starsi, ale wiek tych co pisali na poczatku to szacowalbym na 75-80... Oczywiscie wszyscy sa mile widziani ;)

hyhy - ja mam 29. Spełniłem marzenie kupując W124 ... a fotele ... cóż... jak dla mnie są źle wyprofilowane, nie mają regulacji części lędźwiowej i są za miękkie.

Sprawdzałem moje siedzonka ... są sprawne... Co ciekawe - ludzie, którzy mówili, że siedzenia w mojej ex corolli są niewygodne, pieją z zachwytu nad tymi co mam teraz (a ja znowu mam odwrotnie ... może taki mój żywot?)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Napisze Wam tak, jeździłem wieloma autami od japońców poprzez polskie, włoskie, niemieckie i amerykany. W rzadnym innym nie jezdziło mi się tak fatalnie na dłuższych trasach jak w Mercedesie. Najwygodniejszy był VW Golf MkII z fotelami z wersji Relly. Waże 95k i mam 200cm wzrostu, więc jak większość tutaj [zlosnik] i to nie jest mój wymysł że coś mnie kuje i łupie w nerach.

ps. Jestem zdrowy, nie mam jeszcze 30 lat, nie choruje na roumatyzm, skoliozę, kifozę i inne, których nazw nawet nie pamiętam.

Coś z tymi fotelami musi być, bo i moja 201 i 124 "boli" tak samo.

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł: 1
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie rozumiem po raz kolejny.
Zrobiłem 300km w Passacie B5 i myślałem, że będą mi musieli pośladki amputować. To samo tyczy się Citroena C3, Opla Vectry B (trasa około 200km).
Zmęczony z W124 jeszcze nie wyszedłem :roll:

Tytuł: Re: 1
wiarus junior

Czyli wszystko w porządku. Twoje spostrzeżenie dowodzi jedynie tego, że jesteśmy różni. Powinni to uwzględnić producenci samochodów. Zresztą, częściowo to robią - jeden wybierze MB drugi VAGa - bo fotele bardziej mu pasują

Tytuł:
swój chłop

Sluszna uwaga co do zmeczenia foteli. Zazwyczaj zalamanych sprezyn nie czuc przy wsiadaniu, zaczynaja one doskierac to kilku godzinach siedzenia w aucie. Proponuje wyjac fotel i zobaczyc w jakim stanie sa sprezyny. Zazwyczaj jedna czy dwie sa zlamane.
Co do podparcia odcinka ledzwiowego - nalezy szukac foteli ortopedycznych, maja 3 poduszki na kregoslup i pompowane boczki foteli coby lepiej trzymaly. Jednoczenie polecam wydlubac pompke centralnego, bo jest inna niz standard i to ona pompuje fotel.
Mam taki fotel wiec polecam. Zadarzalo mi sie zrobic trasy po 1500km i bylo OK.

Tytuł:
wiarus junior

szeryf pisze:
Co do podparcia odcinka ledzwiowego - nalezy szukac foteli ortopedycznych, maja 3 poduszki na kregoslup i pompowane boczki foteli coby lepiej trzymaly. Jednoczenie polecam wydlubac pompke centralnego, bo jest inna niz standard i to ona pompuje fotel.
Mam taki fotel wiec polecam. Zadarzalo mi sie zrobic trasy po 1500km i bylo OK.

No i OK. Tak właśnie chciałbym zrobić... lecz jeśli cena przedsięwzięcia przekroczy 1500 zł (a fotele muszą być 2) to jest to dla mnie nieopłacalne.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
jak dlamnie fotele mercedesa są bardzo dobre ale spotkałem kiedys fotele dorównujace mercedesowskim były to INTERGROKLINY(jeśli dobrze pisze) w POLONEZIE oraz Bardzo podobne w Ibizie system porshe naprawde producenci tych foteli niemieli czego się wstydzić. Fotele merca są bardzo oki ale może faktycznie dla osoby mniejszej budowy moga być nie wygodne.

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
swój chłop

Co do foteli - niedawno zmieniłem auto ze 123 na 124, wniosek mam jeden - jest wyżej i mniej miejsca :(. nad głową po max opuszczeniu fotela mam około1 cm luzu nad głową i na większym wyboju na drodze ( a jest ich niemało walę głową w szynę od szyberdachu. Fotele są Mercedesa jak najbardziej standardowe. Pytanie czy coś ze mną jest nie tak czy auto jest mniejsze - moje namiary [zlosnikz] 185cm wzrostu 110kg. [zlosnik]

był:Mercedes W124 200D ;-)
jest Dodge Grand Caravan

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00