MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 11:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak sie składa że koło mojego domu są 2 zaprzyjaźnione warsztaty MB (jeden raczej znany, drugi dopiero sie wybija) w których bywam praktycznie codziennie. Masz racje że dużo CDI siada na wtryski jednak jest to spowodowane jakością paliwa w Pl jak już kolega Master zauważył. Ja mam zamiar kupić w210 w kolorze "słoń" (ex taxi) w CDI (220,270). Ale nie ma co prawić o moim wyborze bo zaśmiecamy koledze wątek. Co do twoich zapytań na temat innych marek nie odpowiem bo mam klapki na oczach i uznaje tylko jedną markę.
Pozdrawiam !

Tytuł:
postmajtek

master pisze:
wojtekr pisze:
dam CI dobrą radę i zastanów się zanim kupisz CDI

odwiedź paru "pompiarzy" lub kilka serwisów bosch-a

ERROR: w CDI nie ma pompy wtryskowej, więc u pompiarzy nie zastaniesz tego modelu !!! Jest jedynie mała pompa bodajże "wyskoiego ciśnienie", paliwo jest podawane następnie z listwy. Daj już sobie spokój ....

tak już sobie daje , zapłaci 20 % wartości auta za naprawę , będzie miał tanie jeźdżenie na ropie , a co do pompy to wiem miał poznać opinię ...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Przeczytalem caly ten watek i wiele innych na forum odnosnie silnikow w Mietkach i zastanawia mnie jedna rzecz. Jezeli ktos pisze o CDI to zaraz pojawia sie cala gromada osob ktore tepia ja, badz rozmowa nawet tutaj zamienila sie przez chwile w walke. Nie da sie ukryc ze silniki CDI sa postepem a tym samym sa lepsze pod wzgledem osiagow mniejszego spalania itp. Aczkolwiek jak wiadomo w miare zaawansowania produktu i coraz wiekszej ilosci elementow dana rzecz np silnik moze stac sie bardziej awaryjny. Z drugiej strony nie sadze aby Mercedes pozwolil sobie na to zeby wprost proporcjonalnie do ilosci nowych elementow i zaawansowania silnika rosla jego awaryjnosc. W koncu po polskich drogach jezdzi dzisiaj tyle CDI i nikt nie narzeka na jakas wzmozona awaryjnosc tych jednostek. Dobrym, tak sadze, przykladem moga byc busiarze ktorzy dziennie pokonuja kilkaset kilometrow a w budach maja CDI. Wilokrotnie pytalem sie co sadza o tych silnikach i kazdy w wiekszym czy mniejszym stopniu byl zadowolony i kazdy przyznal ze 600tys te silniki przejezdzaja bez wiekszych problemow.

Wracajac do mojego pytania.
Moj dziadek mysli nad zakupem W210 tak wiec szukam obiektywnych opinii na temat silnika bo jednak to jest najwazniejsze w aucie dajac duzy komfort i pewnosc na drodsze. Skoro 220D nie jest tym co nalezy szukac to moze 290Turbodiesel, badz jakis inny?? Chodzi o to zeby nie bylo regresu poniewaz obecnie moj dziadek jezdzi W124 2.5Turbodiesel.

Odnosnie porownywania jednostek nie wiem czy zostalem dobrze zrozumiany ale ja porownuje jednostke 2.5D z W124 do Passata 1.9D BEZ TURBO ktory ma 65KM.

Pozdrawiam!!

S124 2.5TD '90 Sport - ex

Gdyby Pan Bog byl za przednim napedem to by ludzie na rekach chodzili.

Tytuł:
swój chłop

E.S.M pisze:
Odnosnie porownywania jednostek nie wiem czy zostalem dobrze zrozumiany ale ja porownuje jednostke 2.5D z W124 do Passata 1.9D BEZ TURBO ktory ma 65KM.
Pozdrawiam!!

ta i przepaść w masie auta która znacznie wpływa na dynamikę ;) czemu nie porównać Renault 5 1.6 D który ma trochę niższą moc... przecież to też diesel...

Ex a jednak w rodzinie W123 240D '77-"Mercbezel"
Ex MB W126 2.8 B Automat '82

Tytuł:
wiarus senior

E.S.M pisze:
Moj dziadek mysli nad zakupem W210

E.S.M pisze:
obecnie moj dziadek jezdzi W124 2.5Turbodiesel.

fajnie ma twoj dziadek! moj jezdzi... wozkiem inwalidzkim! :( mysle ze jak bede dziadkiem tez jeszcze bedzie mnie stac na Gwiazde. [oczko]

z drugiej strony znudzil sie dziadzi 250Turbo? Bo tu podobna historia jak u mojego znajomego starszego pana ktory mial W124 300D i zamienil na W210 tez 300D i ogolnie jak by go zapytac o porownanie to twierdzi, ze prawdziwy Benz to byl 300D W123, ktorym jezdzil dlugie lata przed W124. mial na liczniku ok.700tys.km,ale niestety rdza wygrala z technika... :x

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00