Croolick pisze:
kielbik pisze:
Po drugie oleju w mechanicznych skrzyniach biegow sie NIE WYMIENIA
Się wymienia co
60tys. Takie instrukcje dawał MB do 124 w poczatkach produkcji. Potem tego zaniechali. Tu sobie możemy dyskutować z jakich powodów.
Ciekawe gdzie takie instrukcje MB dawal? Przejrzalem wlasnie WISa do 124 i, na wszelki wypadek, do 123 (124 dostal mechaniczne skrzynie od 123) a takze, rowniez na wszelki wypadek, fabryczne ksiazki napraw i ksiazeczki obslugowe do 114/115, 116, 107, 108/109 a nawet 100 i nic tam o wymianach oleju w mechanicznych skrzyniach i dyferencjalach nie stalo (nawet nie w "utrudnionych warunkach eksploatacji").
kali pisze:
Na moją sugestię, że VW nie przewiduje wymiany w skrzyni biegów odpowiedział następującymi słowami, cytuję " w normalnym kraju po 80kkm wymienia się tarcze sprzęgła, a przy okazji uszczelniacze w silniku, bez względu na to co się tam z nią dziej, a przy tym zabiegu przed zdjęciem skrzyni spuszcza się z niej olej, mając ja na wierzchu wymienia się uszczelniacze i łożyska i mamy na następne 80kkm spokój, dlatego tam samochody jeżdżą bezawaryjnie i nie zostawiają plam w miejscach postoju , czyli nie ma potrzeby wskazywania terminu wymiany oleju, zostanie on naturalnie wymieniony podczas innych czynności obsługowych ".
W związku z tym, że mechanik stary i doświadczony, i widział w swoim życiu nie jedno skłaniam się, aby wierzyć jego słowom na temat oleju i manualnej skrzyni biegów.
Wymiana (jak rozumiem "profilaktyczna") sprzegla po 80 tys km?!

. No niezle... ale sadze, ze "na zachodzie" rzadko kogo stac na taki poziom obslugiwania samochodu. Co do "niekapiacych" samochodow "na zachodzie" to mam niestety inne
doswiadczenia 
(samochod byl regularnie obslugiwany, najpierw w ASO a potem w Bosch Dienst). Natomiast jezeli chodzi o mechanikow "starych i doswiadczonych" to tez roznie bywa: sa tacy co w swym "doswiadczeniu" polecaja kleic uszczelki pod glowice na smar (dzis wyczytalem na naszym forum)
roadrunner pisze:
Opel nie robil korkow
Robil i robi, raz nawet zdarzylo mi sie spuszczac olej a nawet go wymienic (nie jestem az taki, zeby wlewac stary

) przy okazji wyciagania polosi bo przeguby trzeba bylo powymieniac. O wlasnie! To juz predzej przeguby mozna zakatrupic niz skrzynie biegow.
roadrunner pisze:
to tak jakby mowic ze w silniku proces spalania zachodzi w temp 90* bo tyle ma czynnik chlodzacy. Olej zuzywa sie chocby poprzez dzialanie czynnikow atmosferycznych czyli skraplania sie wody na skutek zmiany temp.
skoro olej sie nei starzeje to po co go zmieniac w automacie, tam tez nie ma wysokich temp ? Olej jest tluszczem ktory chocby przez uplyw czasu podlega rozkladowi. Ponadto w mechanicznej skrzyni wystepuje scieranie elementow wspolpracujacych i to wszystko potem sobie plywa w oleju.
Dobrze wiesz, ze olej ma "stycznosc" ze spalinami, ktrych temperatura dochodzi do 1200°C i ze jednym z jego zadan jest wlasnie odprowadzic to cieplo. Natomiast wilgoc w silniku pochodzi nie z otoczenia ale ze spalin. Widziales kiedy kondensat albo emulsje po rozlozeniu skrzyni albo dyfra? Tylko jezeli przez uszkodzony uszczelniacz do srodka dostawala sie woda. Olej to nie maslo i nie jelczeje, pekaja co prawda lancuchy weglowodorow na i na tym wlasnie polega proces starzenia ale, tak jak napisalem wczesniej, dzieje sie to w temperaturach wyzszych niz te, ktore panuja w przekladniach. Olej w automatycznej skrzyni wymieniany jest dlatego, ze wspolpracuje z tasmami hamulcowymi, ktore scieraja sie tak jak okladziny hamulcowe przy kolach czy sprzeglo. W automatycznej skrzyni olej jest wymieniany poniewaz tam spelnia on, miedzy innymi, role czynnika w bardzo czulym hydraulicznym ukladzie sterowania skrzynia nie moze byc zanieczyszczony (chociaz juz np. Opel od polowy lat 90-tych przewiduje wymiane oleju w ASB co 60 tys km jedynie w "utrudnionych warunkach eksploatacyjnych"). W mechanicznej skrzyni, jezeli nie jest przeciazana i dobrze smarowana (odpowiedni poziom oleju) nie nastepuje zadne istotne zuzycie elementow wspolpracujacych.
MERCEDES 4 EVER pisze:
jestes jeszcze młody masz jeszcze czas popracowac jako mechanik porozbierac skrzynie i mosty w ktorych nikt niezmienial oleju wtedy zobaczysz co jest w oleju i czy sie zuzywa czy nie:lol:
No moze i mlody jestem, i napewno nie rozebralem tylu skrzyn co ty

ale tez odsetek uszkodzonych skrzyn i dyfrow w stosunku do innych podzespolow nawet u ciebie jest niewielki (chybam ze zajmujesz sie wylacznie naprawa skrzyn).
MERCEDES 4 EVER pisze:
zaręczam ze olej w skrzyni rozgrzewa sie praktycznie tak samo jak w silniku Roadrunner wyjazsnił Ci juz wiecej...
Twoje zareczenie, jak Cie lubie

, mi nie wystarcza a
RR niczego mi nie wyjasnil (w kazdym razie do niczego mnie nie przekonal).
MERCEDES 4 EVER pisze:
A i mozna oczywiscie i niezmieniac ale to trzeba wtedy uzywac auto po niemiecku -Czyli kupujemy nowe -100-200 tys km i sprzedajemy i niech sie martwi ktos inny
Tego argumentu nie rozumiem zupelnie. Niemcy, to wbrew wyobrazeniom coponiektorych, nie jest kraj, w ktorym auto co ma 100 000 km wyrzuca sie na smietnik. Tutaj auta tez robia po milion km i nie jezdza wylacznie po autobanach.
MERCEDES 4 EVER pisze:
Myslisz czemu w nowych autach padają silniki turbiny itp
Turbiny padaly zawsze, najczesciej na skutek nieprawidlowej eksplatacji. Jezeli teraz padaja czesciej to sklonny jestem przypuszczac, ze albo sa gorszej jakosci (jak wszystko), albo jeszcze gorzej eksploatowane - napewno nie olej jest tutaj odpowiedzialny.
MERCEDES 4 EVER pisze:
Acha i jest jeszcze jeden myk,do skrzyn mercedesa były zwykłe oleje minerały ktore sie wymienia a niektore firmy miały oleje SYNTETYCZNE ktore faktycznie w manualach mozna spokojnie eksploatowac te 150-200 tys km
Ani jednych ani drugich nie trzeba wymieniac bo robia po 600 000 km i wiecej i skrzyniom nic nie dolega.
-----------------------------------
Teraz konkurs dot. trwalosci: na jaki przebieg (w godz. pelnego obciazenia) projektowane sie silniki (i zespoly napedowe) w samochodach osobowych? (
Komin nie bierze udzialu w konkursie

). Jak zgadniecie/znajdziecie prawidlowa odpowiedz to zrozumiecie dlaczego wymiana oleju w mechanicznej skrzyni i dyferencjale
JEST ZBEDNA!
Koniec konkursu.
-----------------------------------
Wracajac do pytania
E.S.M, czyli do poczatku dyskusji: jak juz cos szumi to uzypelnianie ani nawet wymiana oleju nie pomoze. Dobrze jest wiedziec co trzeba nalac ale skrzynie albo zostawisz tak jak jest albo zrobisz jej remont skrzyni.