kosa2006 pisze:
broneq dzięki tobie ALPAq też a mam pytanie jaki rocznik to I seria i jaki II druga moja cupeta jest stylizowana na e-klasse 90r czyli to druga seria ?? a mercedes dawca jest z 1988r.
I seria jest DO września 1989
II seria jest do września 1993
I seria coupe miała szeroką listwę ale bez chromów, I seria sedanów to ... po prostu "cienka listwa". Zgodnie z tym co napisałem w poprzednim poście nawet w obrębie I serii (i zapewne w drugiej też, ale akurat nie w M103) zdarzały się zmiany, jak zmiana przełożeń automatu w 1988 roku, czyli zaledwie w niecały rok po rozpoczęciu produkcji coupe.

<br>
Dodano po 7 minutach.:<br>
ALPAq pisze:
"tak sobie"
tia, znasz choćby jeden taki przypadek?
ALPAq pisze:
A właśnie. jak w CE wyglądał podział na serie? 88 to chyba jeszcze pierwsza seria w sedanie, ale CE 90 to chyba też pierwsza ? ...
Podział na serie w CE jest taki sam jak w sedanie.
I do IX.89
II do IX.93
III do końca (sedan do '95, kombi/coupe do '96, cabrio do '97).
W coupe zawsze były szerokie listwy, ale do IX.89 były one "chudsze" i bez chromowanych listew. Potem doszły listwy z chromami, chromy na zderzakach. W I serii coupe nie były malowane lusterka oraz listwy były nie malowane (tak jak w 4/5D). Generalnie, I seria qp jest taka sama jak I seria 4/5D tyle, że ma szeroką listwę. II wszystkich nadwozi jest taka sama. Natomiast w III serii coupe dostało TYLKO plastikową wkładkę w tylną klapę, a nie tak jak sedan klapę gładką i chrom nad tablicę - tego w qp nie było! Reszta w 2/4/5D w III serii była taka sama.