Janfocus pisze:
niby oddzielne, ale jednak ASR również spina most (przynajmniej w 126)
Nie. Blokowane jest tylko to koło, które w danym momencie ma większą prędkość obrotową. Czynność ta wykonuje zacisk hamulcowy. Stąd wrażenie, że most jest blokowany.
Jeśli wjedziesz autem z ASR w grząskie błoto to najprawdopodobniej w nim zostaniesz a jeśli będzie miał układ ASD spokojnie wyjedziesz.
zegarek pisze:
Czy to nie jest tak, że tylko przyhamowywane jest ślizgające się koło i odejmowany jest gaz?
Tak.
Janfocus pisze:
widzę że musze w kółko to samo pisac
Tak.
Janfocus pisze:
W 126 (co potwierdzają filmy reklamowe MB i można sobie wygooglać) w odróżnieniu od 140 (co było wałkowane już) jest szpera w moście i zanim ASR zacznie dohamowywać koła spina półosie na sztywno.
Nie spina półosi na sztywno.
Janfocus pisze:
Już pisałem, że jak stanę prawą stroną na trawie a lewą na asfalcie, to mam przyspieszenie jak na asfalcie...
Stojąc prawym kołem na trawie a lewym na asfalcie w momencie ruszania wykrywana jest większa prędkość, koła które ma lżejszy opór względem podłoża. Koło jest automatycznie przyhamowane a cała moc zostaje przekazana na koło stojące na asfalcie. Stąd wrażenie blokady mostu.
Szpera w moście to zupełnie inny temat.
Kod 256 - tylna oś z dyferencjałem o ograniczonym poślizgu (LSD). W przeciwieństwie do mostów z ASR i ASD ten most nie musi posiadać żadnej hydrauliki i czujników. Nie ma nic wspólnego z ASR.
karolkarol pisze:
Tu chyba jest jakieś mylne myślenie, albo ASD, albo ASR???
W MB jest albo ASR albo ASD.
karolkarol pisze:
ASD blokuje tylny most, a ASR redukuje obroty silnika, ale nie jestem pewien czy blokuje ślizgające się koło osi napędowej, przenosząc poprzez dyferencjał moment obrotowy na drugie koło. ASD nie ma guzika do wyłączania. ASR ma guzik wyłączający na panelu koło skrzyni
Tak.
Ten wątek ma duże szanse na dalszy bujny rozwój.
Pozdrawiam.