AndyS pisze:
Janfocus napisał:
Co do spadku osiągów, to raczej jestem skłonny twierdzić że głównym problemem jest zdławiony dolot przez mikser niż sama klapa
Z pewnością nie przez mikser. Duże straty występują (dla LPG jak i Pb) kiedy dławiony jest układ przed filtrem powietrza w postaci wstawianych przegród, gąbek, redukcji i innych patentów. Jako że czasami pilotuję sprzęty latające typu motolotnia musiałem nieco nauczyć się teorii. Mam na myśli aerodynamikę a w tym przypadku konkretnie Prawo Bernoulliego.
Zatem witam Kolegę po fachu, ja akurat nawet jakąs tam szkołę mam w tym kierunku...
Akurat nie mam żadnych gabek ani szykan w dolocie, a mówiąc o mikserze miałem na mysli jego opór aerodynamiczny, bo jak wiemy częściej jest to coś w rodzaju kryzy niż pieknie wyprofilowanej zwężki. Co do oporu w przepływie przy sporym masowym nateżeniu przepływu i zmiennej geometrii, to sprawa nie jest do końca pomijalna. Fakt że mikser nie może mieć zbyt dużej średnicy bo konieczne jest wytworzenie odpowiedniego podcisnienia a i ma scisły związek z parownikiem. Gdyby średnica dolotu nie miała wpływu to nie trudno domyslić się jak by wygladały doloty i wydechy aut -szybko ksiegowi znaleźli by tu oszczędności
AndyS pisze:
Bardziej obawiałbym się o wolne obroty i ich falowanie oraz o zużycie paliwa.
Z falowaniem obrotów nie mam problemu -spalanie to inna kwestia
Co do tego że chciałem mieć maksymalnie dużej średnicy mikser -to powodowane było to poza oporem głównie pracą ASB. Jak wiemy kryza jaką jest mikser powoduje opuźnienie/rozmydlenie (a dokładniej rozniczkowanie) w zmianach ciśninia, co powoduje że ASB inaczej zmienia biegi (trzeba więcej dawać gazu i szybciej, aby zredukowała bieg, bo przez mikser ciśninia wyrównuja się z opuźniniem i spowolnieniem). A dzieki dużej średnicy miksera problem ten został zmarginalizowany. A dalej idąc inna praca ASB faktycznie wpływa na wzrost spalania i zapewne też na osiagi...
thx za widok zabezpieczenia...
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)