Emsi pisze:
Z Waszych opinii wygląda na to, że W12 jest gorsze od V12. Czy ktoś mógłby w dwóch zdaniach napisać jaka jest różnica techniczna pomiędzy tymi jednostkami, oraz jeśli jest to gorszy motor to czemu audi i vw tak chętnie ładują te motory pod maski?
Bo to są gorsze marki.
Podejrzewam ,że przyczyna leży raczej w karoserii tych aut. Jak sie dobrze przyjżysz to A8 to tak naprawde A6 z wspawanym kawałkiem blachy przed przednia szyba.Komora silnika nadal pozostała dość mała.
Dlatego też vag zdecydował się na stworzenie własnego 12sto cylindrowaca.A nie zastosował do niego swojego v12 tdi
Wydaje mi się ,że twoje myslenie o vag jest takie dokładnie jak chciał tego Piech.Tworząc kiczowate , tanie w produkcji auta dla szpanerów, którzy chcą udwać dyskretną elegancje. Wstrzelil sie w rynek ,w doskonałym momencie kiedy mercedes był słaby, a bmw stwierdziło ze styropian to materiał luksusowy. Dlatego dzisiaj wszyscy uważaja pheatona i conti za super wygodne krązowniki ( mysle że s klasa , z zaspawanym zawiszeniem na stałe jest wygodniejsza) ,cayenne to duzego suva ( nikt tylko nie powiedział ze to taki dorższy golf V) ,a8 szczyt techniki ...
A dzieki tym którzy kiedyś uważali windstara i voygera za super auta , vag było stać na zazartowanie z konkurnecji Veyronem . I chwała im za to.
BrunoGiamatti pisze:
Taki M117 to silnik pełną parą
Na pewno dopracowany, choć jak bmw wprowadziło swoją v12 ,o 560tce mowiło sie że nie dorasta do konkurencji

( Wiem bo mój ojciec w 90 roku zamawiał właśnie 750 i mimo że namawiałem go na sec'a to stwierdził ,że był wyczuwalnie słabszy .Dlatego jak 17 lat poźniej kupiłem swojego ,żeby go wkurzać.)
BrunoGiamatti pisze:
A pakują go bo - w końcu jakaś nowość
Już taka nowość to to znów nie jest.. juz prawie 10 lat go wykorzystują