MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 7:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Za 690 to jest wałek zrobiony przez Świątka?
Ma wzór czy musisz przysłać swój?

czy przez samego Świątka, to nie wiem. Przez telefon powiedziano 690 i 3 tygodnie czekania. trzeba dac stary na wzór.

zegarek pisze:
Sprawdź w intercarsie czy jest zamiennik tych wałków.

juz patrzylem, teoretycznie jest, ruville za 1100 PLN. ale dziwne ozaczenie "do nr silnika 048805", co nijak sie z moim nie zgadza.
z kolei w USA sprzedaja jeden dla wszystkich.

zegarek pisze:
Nie wiem jak z wałkami ze 116, ale w 117 jest na odwrót, czyli starsze wałki do wersji bez katalizatorów miały dłuższe czasy otwarcia, a nowsze do wersji z katem miały krótsze czasy. Te z dłuższymi czasami mają gorszy dół, ale ciągną lepiej gdzieś od 4k rpm, a z krótszymi na odwrót.
Ale, żeby zrobić użytek z dłuższych czasów, to trzeba mieć przystosowany wydech.

aaaa, to wole krotsze czasy :-) jakos w W126 wole rowny, elektryczny ciąg od spodu, niż parę KM więcej przy wysokich obrotach. Mam silnik z katalizatorem.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

z katalogu IC wynika, że 420 i 500 mają takie same zamienniki. 560 ma inny numer ruville. Z tego co patrze na ebay.de, to jest tak samo.
Myślę, że ten z IC wyszedłby jakieś niecałe 700 po zniżkach.

http://cgi.ebay.de/Nockenwelle-links-Me ... 1|294%3A50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
z katalogu IC wynika, że 420 i 500 mają takie same zamienniki.

w tym linku z ebay wynika tez, ze sa kombinacje HSN, ktore powinny byc w ichniejszym dowodzie rejestracyjnym. niestety dowod mam szwajcarski...myslisz ze byl jeden rodzaj walka? skad u mnie rozne krzywki? czyzby ktos z M117 wsadzil ten z dluzszymi?
no i mam ogolnie zagadke - kupic w IC ruville, kupic w .de to "cos", zrobic nowe u Świątka... <br>Dodano po 11 godzinach. 54 minutach.:<br> mam numery walkow: 117 10 i 117 11. Na obu gwiazda mercedesa.
jeden walek ma delikatne rysy, ale zasadniczo jest warstwa utwardzona. drugi na 3-4 krzywkach ma wybrane juz twarde, a ostatnia krzywka (od kabiny kierowcy) zmienila ksztalt.

chyba jednak wejde w regeneracje. co prawda mechanix wspominal, ze graty markowane jako ruville zwykle pochodza z porzadnych fabryk, natomiast wychodzi gdzie moze z febi.

a kto moglby pomoc ze znizkami w Intercars?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Zastanów się nad regeneracją wałka.

walki przyjechaly od Świątka, czekaja na zamontowanie. 2x360 PLN + przesylka. Dźwigienki musiałem kupić, bo Świątek nie chciał tych regenerować; za krzywki Febi 16x55 PLN. Alternatywą było Ruville za 220 PLN w IC :o
do tego musze wymienić 3 ślizgacze od łańcucha, końcówki magistrali olejowych.
Zegarek - skąd zalecenie 2 krpm przy docieraniu wałka? Świątek tak zaleca, czy to standardowa procedura?

i jeszcze jedno - może głupie - pytanie. Jeśli krzywka od jednego z zaworow dolotowych miala ze 3-4 mm mniej niż nominał, to co się działo w tym cylindrze? Zapewne przy małych obrotach nic, ale przy wtykaniu brakowało powietrza...czy to znaczy, że pracował na zbyt bogatej mieszance?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

sneer pisze:
zegarek pisze:
Zastanów się nad regeneracją wałka.

walki przyjechaly od Świątka, czekaja na zamontowanie. 2x360 PLN + regenerować; za krzywki Febi 16x55 PLN. Alternatywą było Ruville za 220 PLN w IC :o

220pln za ile sztuk?
Jak kupowałem to kosztował ok. 50 w detalu za sztukę, ale wiem, że później zdrożał.

Cytuj:
Zegarek - skąd zalecenie 2 krpm przy docieraniu wałka? Świątek tak zaleca, czy to standardowa procedura?

Swego czasu dużo czytałem na temat produkcji customowych wałków i przeważnie magicy tak zalecali docierać.
Można spytać samego Świątka czy zaleca specjalną terapię, sam jestem ciekaw.

Cytuj:
Jeśli krzywka od jednego z zaworow dolotowych miala ze 3-4 mm mniej niż nominał, to co się działo w tym cylindrze? Zapewne przy małych obrotach nic, ale przy wtykaniu brakowało powietrza...czy to znaczy, że pracował na zbyt bogatej mieszance?

Na pewno dostawał mniej powietrza niż powinien przez częściowo otwierany zawór. A patrzyłeś po świecy na tym cylindrze?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z tego co przeczytalem chodzi o to, zeby walek sie dotarl. Jak jest naprawde i czy jest to procedura konieczna- sam bym sie chetnie dowiedzial [zlosnikz]

'72 /8 230.6 -> 280

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sneer pisze:
Zapewne przy małych obrotach nic, ale przy wtykaniu brakowało powietrza...czy to znaczy, że pracował na zbyt bogatej mieszance?

ja bym się skłaniał raczej że cylinder był nie do końca wypełniony mieszanką, a zatem po prostu słabiej pracował, ale czy było zbyt mało powietrza, to wątpię, bo cylinder wciąga mieszankę (wtrysk jest do dolotu). Raczej mógłby na wolnych mieć wypadające zapłony z powodu zbyt małego wypełnienia...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
Raczej mógłby na wolnych mieć wypadające zapłony z powodu zbyt małego wypełnienia...

tak zaczalem sobie juz wczoraj myslec, czy aby ta nieregularnosc na wolnych obrotach, trapiaca leciwe m116 i m117 to nie jest przypadkiem owa krzywka. z tego co pamietam, to kilka osob nieskutecznie walczyla z tym podrygiwaniem, poszukujac przyczyny w K-Jet. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
zegarek pisze:
220pln za ile sztuk?
Cytuj:

zegarek pisze:
Na pewno dostawał mniej powietrza niż powinien przez częściowo otwierany zawór. A patrzyłeś po świecy na tym cylindrze?

no niestety, samochod mam w warsztacie daleko od domu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
sneer pisze:
Zapewne przy małych obrotach nic, ale przy wtykaniu brakowało powietrza...czy to znaczy, że pracował na zbyt bogatej mieszance?

ja bym się skłaniał raczej że cylinder był nie do końca wypełniony mieszanką, a zatem po prostu słabiej pracował, ale czy było zbyt mało powietrza, to wątpię, bo cylinder wciąga mieszankę (wtrysk jest do dolotu). Raczej mógłby na wolnych mieć wypadające zapłony z powodu zbyt małego wypełnienia...

Ehh za dużo ostatnio przy dieslach siedze [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Ehh za dużo ostatnio przy dieslach siedze [zlosnik]

no, ja tez sie palnalem w leb, jak przeczytalem, co napisalem :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zasadniczo operacja zakończona, pacjent ma się znakomicie. Dostalem olej mineralny na dotarcie pt. 1000 km. Silnik chodzi genialnie, gladziutko, jest tez mocniejszy - ewidentnie ten jeden cylinder, na ktorym nie bylo polowy krzywki nie pracowal. Zaden kompensator nawet nie probuje mlaskac.

Mialem nadzieje, ze przyczyna drobnych nieregularnosci na wolnych byl ten wytarty walek, ale to raczej nie to. Tzn. mam wrazenie, ze poszarpuje mniej, ale to pewnie tylko wrazenie.

Calosc wyszla: 500 robota, 600 części dodatkowe (3 slizgi, koncowki do magistarli olejowej, olej, filtr, troche koncentratu plynu chlodniczego, cos tam jeszcze), 750 za regeracje dwoch walkow z przesylka, 800 za 16 dzwigienek. Robilem na Chelmzynskiej w Warszawie, jestem wręcz urzeczony podejściem i fachowoscia Pana Jacka. Takich mechanixów prawie juz nie ma.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sneer pisze:
Zasadniczo operacja zakończona, pacjent ma się znakomicie.

no i d.pa blada. walki od Świątka wytarły się w 15 kkm na syntetyku. miały nowe magistrale olejowe, komplet nowych dzwigienek. :x

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

sneer pisze:
sneer pisze:
Zasadniczo operacja zakończona, pacjent ma się znakomicie.

no i d.pa blada. walki od Świątka wytarły się w 15 kkm na syntetyku. miały nowe magistrale olejowe, komplet nowych dzwigienek. :x

Zaczęło stukać czy zauważyłeś po zdjęciu pokryw? Dźwigienki ucierpiały? Zrobisz zdjęcie jak to wygląda?
Minął już okres gwarancyjny?
Ja jeszcze nie doczekałem 15kkm, ale z ciekawości zdejmę pokrywy i obejrzę.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Zaczęło stukać czy zauważyłeś po zdjęciu pokryw? Dźwigienki ucierpiały? Zrobisz zdjęcie jak to wygląda?
Minął już okres gwarancyjny?
Ja jeszcze nie doczekałem 15kkm, ale z ciekawości zdejmę pokrywy i obejrzę.

zaczelo stukac, mialem cichutka nadzieje ze to kompensator ktorys. Pokrywek nie zdejmowalem, widac krzywke od korka wlewu oleju. ciekawie sie wytarla - o ile poprzednio byly po prostu rowno zjechane, o tyle teraz po srodku jest wybrzuszenie, jakby krzywki mialy inna powierzchnie pracy, czy jak?
niestety po gwarancji - jak zdjalem w okolicach tych 6 miesiecy, to byly w miare w porzadku, troche porysowane, ale nie wytarte.

no i nie wiem co robic, jeszcze raz gore, czy szukac innego silnika na przekladke?

Tytuł:
swój chłop

Ale z czym Ty masz problem z głowicami czy tylko wytartym wałkiem

[color=#FF0000]www.warszawadoslubu.pl[/color]
gg 3829726

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00