MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 3:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Spytam z ciekawości jak pracuje skrzynia po uzupełnieniu oleju ??

Tytuł:
swój chłop

Nie ślizga sie ale za długo przetrzymuje niższy bieg. Najgorzej jest przy zmianie z 2 na 3. Ruszając/rozpędzając się powoli, pedał gazu dosłownie wciśnięty 1cm, dopiero przy ca 2500 obr przerzuci na 3. Jezeli utrzymam obr na poziomie 2200-2300 to w ogóle nie przerzuci, a powinien. Z 3 na 4 już lepiej.

ps. chyba o tym nie pisałem jeszcze co w ogóle było przyczyną obecnej awarii. Wyciek pojawił się w jakimś tam momencie i olej zaczął sobie cieknąć. Najwyrażniej dość szybko bo nie zdążyłem tego zauważyć. Jadąc na obwodnicy przy prędkości około 80,wcisnąłem pedał gazu do oporu, kick down i silnik tylko zawył do ponad 6tobr a auto jak jechało80 tak nie przyśpieszyło. I to musiał być moment gdzie już było za mało oleju w skrzyni i w którym coś sie w niej sfajczyło. Fachmann mi mówi po tym opisie ze spaliłem tym manewrem tarczke/i.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wyciek z ASB jest mały nawet miska nie jest zachlapana w kierunku do tyłu.
Jak by tamtędy miało wylecieć 0,5L ATFu w krótkim czasie to cała miska i wszystko łącznie z tłumikami byłoby zapaprane,
ewidentnie silnik popija olej z przez modulator.
Wracając do samej ASB, jak się nie ślizga to tarczek nie spaliłeś a 1500 lub więcej zawsze wg mnie zdążysz wydać.
Zleć wymianę modulatora z wymianą oleju i filtru + regulacja oczywiście.
Zawsze możesz zadzwonic jeszcze raz i spytać ile powyższa operacja.
Sam jeżdżę w 300TE automatem który miał pare razy za mało oleju i zrobił od tamtej pory ok 130 000 km i żyje[zlosnik]

ps
za 1500 to myśle, ze spokojnie mozna kupic z 2 używki asb do 300E

S124 E280T

Ex: W124 300E 4-MATIC

Tytuł:
swój chłop

Jurand pisze:
ewidentnie silnik popija olej z przez modulator.

A czy wówczas nie powinno tego oleju przybywać w silniku? Bo nie przybywa.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie, silnik "pobiera" olej przez rurke podciśnienia podłączona pomiędzy modulator a kol. ssący.
Olej jest spalany na bieżąco przez ostatnie wszystkie gary a najintensywniej przez piąty i szósty.

S124 E280T

Ex: W124 300E 4-MATIC

Tytuł:
swój chłop

A to by było czuć z wydechu? Do tego jeszcze dochodzi takie charakterystyczne cykanie z okolic kolektora wydechowego, które ewidentnie pojawiło się po akcji na obwodnicy. I to by mi pasowało do tej zmielonej panewki o której pisał Ukaniu.
Próbuję to wszystko jakoś logicznie ogarnąć swoim "nie-mechanikowym" umysłem ;)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Zmielona panewka łożyskowania konwertera jest w skrzyni i nie wydaje dźwięków ale powoduje nagły bardzo duży wyciek oleju.
Cykanie z kolektora to już inny problem albo i nie problem - bo M103 czasem lubi lekko pocykać jak ma już swój wiek i nikt wcześniej nie wymieniał prowadnic zaworów. Albo ma dziurę w uszczelce kolektora, albo kompensatory luzu zaworów do wymiany. Zresztą to trzeba osłuchać aby co powiedzieć.

Tytuł:
swój chłop

To cykanie raz jest, raz nie ma. Auto ostatnie pare dni stało, nie ruszałem. Byłem się teraz przejechać. Cykania teraz nie ma. Skrzynia w tej chwili moim zdaniem absolutnie nie ślizga się. Kicka coprawda nie uzyłem bo sie bałem. Natomiast gwałtowanie wcisnąłem pedał gazu przy ruszaniu i odrazu wciska w fotel. Potem dałem mu "dojść" do 4ki i przy 60 pedał w podłoge, tez bez kicka. Nie zredukował (powinien?), i nic sie nie ślizga.
W tej chwili jedyna nieprawidłowośc jaka ma miejsce to to zbyt póżne przerzucenie na wyższy bieg- przy unormowanym przyśpieszaniu. Przy nieco szybszym przyśpieszeniu odnoszę wrażenie ze biegi przerzuca prawidłowo.

ps. pod autem w garazu plama oleju o średnicy ca 30-40cm

Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2010 10:09 pm przez Miki, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Nie myślałeś nad kupnem używanej skrzyni? Będzie szybciej i taniej.
Znam to z własnego doświadczenia :-)

Tytuł:
swój chłop

sebastian_1987 pisze:
Nie myślałeś nad kupnem używanej skrzyni? Będzie szybciej i taniej.
Znam to z własnego doświadczenia :-)

Czy ja wiem... chyba wole naprawic swoją niż kupować kota w worku. Zwłaszcza ze (chyba:P) wierzę w przebieg tego auta (166kkm)

Tytuł:
swój chłop

Miki pisze:
To cykanie raz jest, raz nie ma. Auto ostatnie pare dni stało, nie ruszałem. Byłem się teraz przejechać. Cykania teraz nie ma. Skrzynia w tej chwili moim zdaniem absolutnie nie ślizga się. Kicka coprawda nie uzyłem bo sie bałem. Natomiast gwałtowanie wcisnąłem pedał gazu przy ruszaniu i odrazu wciska w fotel. Potem dałem mu "dojść" do 4ki i przy 60 pedał w podłoge, tez bez kicka. Nie zredukował (powinien?), i nic sie nie ślizga.
W tej chwili jedyna nieprawidłowośc jaka ma miejsce to to zbyt póżne przerzucenie na wyższy bieg- przy unormowanym przyśpieszaniu. Przy nieco szybszym przyśpieszeniu odnoszę wrażenie ze biegi przerzuca prawidłowo.

ps. pod autem w garazu plama oleju o średnicy ca 30-40cm

Czy mógłbym prosić o podsumuwującą interpretacje objawów?
Przed chwilą pokręciłem się troche dłużej po mieście tak aby rozgrzać cały układ napędowy. Po rozgrzaniu skrzynia wyrażnie lepiej pracuje. Prawie jakby było wsio ok.

Jeżeli któraś z tarczek jest spalona lub nadpalona to czy skrzynia ślizgała by się notorycznie? Pomóżcie mi to zrozumieć :)

Do warsztatu auto odstawiam w środe bądż czwartek. Czy mam zrobić tak jak Jurand poleca i zlecic tylko wymianę oleju, modulatora i regulację?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00