MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 2:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

syncros pisze:
Czy ten projekt z M119 byl gdzies opisywany? Co to sa baranki?
U mnie tez przekladnia kierownicza wyleciala....
Obrazek

Nie, projekt nie był opisywany.
A baranki, to rodzaj kolektorów wydechowych.
A jak u Ciebie z kolektorami, pasują? <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
piston pisze:
Kolega ma 4.0 z bmw w w201 i normalnie skręca [zlosnik] ale może być że silnik lżejszy niż m119.
Tu można zobaczyć go w akcji
http://www.youtube.com/user/Hammertyka#p/u

Lżejszy jest nawet od m103, bo waży ok. 145kg i dlatego tak chętnie szczepią go do e30

Tytuł:
wiarus senior

syncros pisze:
U mnie tez przekladnia kierownicza wyleciala....
Obrazek

bez urazy, ale mam nadzieje że będziesz musiał zrobić przegląd rejestracyjny i każdy diagnosta który zobaczy tą rzeźbę z układem kierowniczym nie podbije Ci przeglądu.

Co do elektroniki, oryginalna wiązka pewnie do wymiany, zrobisz nową to pozostanie Ci kwestia kompów. Samo LH1 i LH2 to nie problem, układ zapłonowy tez, pozostanie Ci kwestia synchronizacji obu połówek a to łączy się już z reszta samochodu. Wszystko da się zrobić... kwestia kasy i czasy, dużo czasu i jeszcze więcej pieniędzy. Z seryjną M120 w W140 jest "trochę" zabawy z samą elektroniką, co prawda już ogarniętą ale zobaczy jak po próbach drogowych.
Przypuszczam z czym będą kłopoty i co trzeba symulować, ale pożyjemy zobaczymy, aż sam jestem ciekaw [zlosnik] .
Opcja 2 ;) zrezygnować z wtrysku i zapodać kilka gaźników [zlosnik] .... 12 to przesada, ale z 6 to jak najbardziej realne [smiech]

Tytuł:
nowy

@ zegarek U mnie zostaje wydech az do katalizatorow. Jeszcze w kwesti wagi M120, wazylem go bez kolektorow wydechowych, bez ssacego, bez sprzegla i rozrusznika i wyszlo 204kg, zalany olejem bez plynu choldzacego.
@ Marcin S moze na fotkach nie ciekawie to wyglada ale jest naprawde solidnie wykonane, gruboscienny profil 50X70 i magiel mocowany na pieciu plaskownikach 5mm grubosci. Wychylenie magla prawie identyczne z seryjnym ale za to 3 obroty zamiast seryjnych 3.5, jedynie drazki kierownicze krotsze co niestety wplynie niekorzystnie na prowadzenie.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie bez powodu Mercedes jak robił wyścigówkę z W201 - modyfikował M102 - ten silnik daje najlepszy rozkład masy. Już M103 jest trochę za ciężkie.
Koledze Marcinowi chodzi raczej o ideologię - nie dopuszcza się przeróbek układu kierowniczego - samochód traci homologację ;-) . Ale i tak nie ma o czym mówić jak się ładuje tam ten kloc z przodu - tego też nie przewidywali ;-)

Tytuł:
wiarus senior

a wiesz że układ zapłonowy Beru do M120 to 2970zł nie licząc świec zapłonowych.
Jak wszyscy Ci powiedzą że nie dadzą rady elektroniki ogarnąć, to daj znać, pomyślimy może będzie czas z tym powalczyć

ew mogę Ci sprzedać 2,5L 16V z W201 EVO, brakuje trochę osprzętu, sam silnik jest kompletny. Miał być do Lotusa 7, ale obecnie mam inne plany

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00