Grigorij0 pisze:
te plastiki na desce. Mercedes mnie przyzwyczaił do luksusu.
Aaa, plastiki to owszem...

też mnie nerwią, ale dały się ładnie doczyścić i nie wygląda to źle. Za to "meble" są całe w porządnej skórze, a do tego nieprzecięnie wygodne (jakby to w 124 były mniej komfortowe...). W 940 (czy raczej 960) też niektóre elementy mogą być drewniane - możę jeszcze skołuję kiedyś "drewnienka" na panele przycisków. Albo i nie. Zresztą to nie wystawa.
Grigorij0 pisze:
Z resztą jak z częściami? Do silnika pewnie są, Volviaków aż tyle nie jeździ co w124 i np. jak Ci się popielniczka ułamie to bedziesz z taką jeździł 5 lat zanim coś znajdziesz.
W kwestii popularności - to działa i w drugą stronę. Jest i mniej chętnych na części, lusterka itd. A ten akurat silnik to VW.
Grigorij0 pisze:
Volvo jakoś dla mnie zwasze ciężarówkowato wyglądały
Co do wyglądu - no bez wątpienia stodoła i kanciak niemiłosierny - albo łykasz ten styl w całosci, albo nie. Ja, powiedzmy, łyknąłem, nawet mam poczucie jeżdżenia czymś oryginalnym, bo nie jest ich wcale dużo. Minusem kantów jest zwiększona hałaśliwość podczas szybkiej jazdy - jednak takie "mydło" jak baleron to lepsze rozwiązanie (nie mówiąc np. o W140

). Ponoć o wiele lepiej jest w tych nowszych 960/V90 (z "niższymi" reflektorami) - są nie tylko bardziej obłe, ale też mają lepsze zawieszenie tylne. Jeśli chodzi o volvo, to to właśnie jest mój typ wszechczasów, ale jest 2 razy droższy od starszego. Też go ludzie cenią, jak i balerona, a jest ich malutko i rzadko są na rynku, są nowsze i na ogół w świetnym stanie.
Disclaimer ideologiczny
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
: nie argumentuję na rzecz volvo przeciw MB. Tyle że mnie się podobaja starsze modele z gwiazdą, a przyznacie chyba, że baleron kombi to tez za piękne auto nie jest... I kupiłbym go wyłącznie z przyczyn uzytkowych (bo poważam go baardzo, i wiem jak się nim jeździ), ale jak już przeglądałem rynek z nastawieniem "użytkowo-przeliczeniowym", to opcja nr 940 wydała mi się najlepsza. Za fajny wypas w dobrej cenie zapłaciłem twardszym zawieszeniem i nie tak cichym wnętrzem. "Eksperyment Stodoła" trwa...
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam,
Przemuś
Dodano po 4 minutach.: Aha, a 740/760 stoi poniżej 10 00 (nawet 7 tys.) na krajowym rynku, a jest to mniej więcej to samo co 940/960.