MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 3:11 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Krzysztof pisze:
Co do foteli - niedawno zmieniłem auto ze 123 na 124, wniosek mam jeden - jest wyżej i mniej miejsca :(. nad głową po max opuszczeniu fotela mam około1 cm luzu nad głową i na większym wyboju na drodze ( a jest ich niemało walę głową w szynę od szyberdachu. Fotele są Mercedesa jak najbardziej standardowe. Pytanie czy coś ze mną jest nie tak czy auto jest mniejsze - moje namiary [zlosnikz] 185cm wzrostu 110kg. [zlosnik]

a połóż bardziej oparcie fotela! Jak masz oparcie w pionie, to naturalne że będziesz szurał grzywą o podsufitkę. Po trasie na wakacje (500km non-stop) w końcu znalazłem pozycję w której i NAPRAWDE wygodnie, właśnie pseudo-sportowo położone oparcie, że słupek środkowy zakrywa mi głowę ;) I NIC NIE ŁUPIE NIC NIE KŁUJE

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Krzysztof pisze:
:(. nad głową po max opuszczeniu fotela mam około1 cm luzu nad głową i na większym wyboju na drodze ... 185cm wzrostu 110kg. [zlosnik]

Są dwa wyjścia - albo musisz rozruszać tzw. sanki, czyli regulację fotela, związaną z uchwytem po lewej stronie siedziska, albo jeździsz z oparciem, jakbyć kij połknął ;) . Ja nie miałem takich problemów przez 4,5 roku powożenia W 124 - 195 cm wzrostu, 115 kg żywej wagi :P ...
Przy okzazji słów kilka o fotelach w MB - 124 zdecydowanie na akceptowalnym poziomie (może trochę słabe trzymanie boczne), W 210 - zdecydowany postęp, moim zdaniem bdb, C 126 - słabo, siedzenie męczy cię na długich trasach, słabe podparcie w okolicy ud - po ok. 400 km zaczyna boleć noga - problem się zmniejszył po zastosowaniu kierownika od 124 sportline (średnica 390 mm), Audi - A8 - praktycznie porównywalne z 210 (może odrobinę słabsze [oczko] )

nowy

WojtekW pisze:
(me: how) pisze:

Obrazek

regulacja części lędźwiowej ?

cena ?

pasuje standardowo do W124 ?

witaj od czego jest ten fotelik a jak iuż sprzedajesz to jaka jest jego cena

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie sądziłem, że będę musiał przyznać Wojtkowi rację.
Siedziałem 20 minut na fotelu pasażera mojej 200E i czytałem nowy numer Classic Auto...
Tragedia! Myślałem, że mi nogi odpadną! [szalone] Na fotelu kierowcy jest OK, bo podnoszę sobie przednią część fotela i mam podparcie pod uda.
Chyba muszę załatwić jakąś konkretną poduchę pod nogi dla pasażera.
Z przykrością przyznaję, że w Volvo 940, którym dziś jechałem jest o niebo lepiej :roll:

P.S. Fotel jest niewysiedziany.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Heh, to fakt w zwyklym 124 podparcie ledzwiowe nie istnieje...i niektorych to boli...

...jak dla mnie najwygodniejsze siedzenia na jakich siedzialem byly w Volvo (poprzednim V70 - tym juz nie klockowatym)...po przejechaniu 500 km nie czulem nic...

...a Mercedes moze i jest super ale jesli chodzi o siedzenia to moze dopiero te ortopedyczne ;) (vel pompowane tu i uwdzie) sa ok, ale na nich nie siedzialem...

...choc w sumie porownujac siedzenia z 124 do siedzen z Forda Fusiona to nie ma na co narzekac!!! [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior

Panowie ... jest postęp...

ogłaszam wszem i wobec, że takie fotele:

Obrazek

oraz coś podobnego - tyle że z Norauto (19 zł za sztukę - kupiłem dwie)

Obrazek

= wygoda ;)

dzisiaj zrobiłem trasę ponad 700 km ... bóli kręgosłupa brak (nie jest to może ortopedyczne recaro, ale w porównaniu z serią jest o wieeele lepiej).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wrocilem w niedziele z Pragi czeskiej, 800 km z postojami na kawke. Wniosek-chyb jestem walniety na punkcie swojej W124CE. Wysiadlem w garazu po blisko 10h jazdy i nie czulem sie kompletnie zmeczony, zadnego bolu plecow itp

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
swój chłop

Przypominam, że istniała opcja w MB pt. fotele ortopedyczne, z większą ilością regulacji.
Jarzyn pisze:
Siedziałem 20 minut na fotelu pasażera mojej 200E i czytałem nowy numer Classic Auto...
Tragedia! Myślałem, że mi nogi odpadną! Na fotelu kierowcy jest OK, bo podnoszę sobie przednią część fotela i mam podparcie pod uda.
Chyba muszę załatwić jakąś konkretną poduchę pod nogi dla pasażera.
- ja w swoim 123C (ma chyba niżej zamontowane fotele niż sedan) miałem podobny problem - mianowicie z powodu dość płaskiego położenia siedziska i braku jego regulacji nie miałem wystarczającego podparcia podudzi. W związku z tym, odkręciłem fotel z przedniego mocowania, tylne śruby poluzowałem, a pod przednie części szyn, w miejscach mocowania podłożyłem kilka podkładek i dałem dłuższe śrubki. Optycznie wielkiej różnicy nie było, ale ergonomia się trochę poprawiła. Nie można przesadzić ze zwiększaniem kąta, bo się wygną szyny.

W kwestii tych drewnianych kuleczek na fotelach, to może i one poprawiają samopoczucie, ale można sobie wyobrazić z jaką łatwością człowiek wyjeżdża pod pasami po tych kuleczkach w trakcie wypadku.

Co do wygody, to moje spotrzeżenia są takie: stare fotele 123 (I i II seria) wygodniejsze są od tych późniejszych - niby wielkie, miękkie i klubowe, ale lepiej trzymały, w 126 II serii są rzeczywiście średnie - płaskie, słabo wyprofilowane i twarde.
Najlepsze w jakich jeździłem to Volvo V40 i S60 - wyjątkowo wygodne i ergonomiczne.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00