Nemo pisze:
2) możemy hamować silnikiem wtedy główną część pracy wykonuje silnik
3) możemy też hamować biegami wtedy główną część pracy wykonuje skrzynia biegów
Sam to wymyślasz?
Proszę, napisz co to jest dokładnie "hamowanie biegami", skoro hamowanie silnikiem mamy wyjaśnione. Bo jeśli, to co napisałeś niżej to jest definicja tego, to myślę, że warto skończyć siać herezje i skasować ten temat
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Cytuj:
Przyznasz mi chyba rację, że inaczej wygląda hamowanie po zdjęciu nogi z gazu i obserwowanie jak silnik radzi sobie ze zatrzymaniem rozpędzonych mechanizmów a zupełnie inna sprawą jest kiedy spróbujemy użyć do tego skrzynię biegów włączając celowo jakiś niski bieg i słuchając wysiłku z jakim dopasowuje wyższą prędkość do swoich możliwości. Być może będziesz twierdził, że to silnik hamuje niestety GŁÓWNA część pracy w tym wypadku pozostaje na "barkach" skrzyni biegów i to ona będzie tym elementem który spowolni jazdę. Albo ją spalisz albo połamiesz jednak to w niej wydzieli sie najgwałtowniej największa ilość energii.
Tu zdaje mi się, że masz na myśli szczególny przypadek aut z manualną skrzynią biegów, gdy przy redukcji następuje szarpnięcie autem(a nawet zablokowanie kół pędnych) przez niedopasowanie obrotów silnika i docisku do skrzyni i tarczy sprzęgła. Fakt, że przy tak nieumiejętnej zmianie biegów(bez międzygazu lub półsprzęgła), skrzynia dostaje w p***.
Do tego nie można się zgodzić, że to przez skrzynie autem szarpie i to skrzynia hamuje, bo wynika, że przez silnik. Gdyby nagle silnik znikł, to co, auto nadal by hamowało przez skrzynie?
Jeśli nadal będziesz się upierał przy tej śmiesznej teorii, to można spokojnie dać przykład auta z tymi samymi skrzyniami, tylko skrajnie różnymi silnikami. W jednym auto zahamuje, a w drugim na tym samym biegu i tej samej prędkości nawet nic nie drgnie.
Cytuj:
Nawet przy tak nietypowo-doskonałej skrzyni jak Twoja
Wykazujesz duży brak znajomości w temacie, na który masz najwięcej do powiedzenia. To nie dzięki skrzyni 500'ka zawdzięcza tak długie przełożenia, tylko przez most 2.24
update: troche wyedytowałem posta.