MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 7:31 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Emsi pisze:
mógłbyś to rozwinąć...?? Nie za bardzo rozumiem... czy przewiezienie przez ocean legalizuję skradzioną rzecz...?? :-?

art. 174 KC
Posiadacz rzeczy ruchomej nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada rzecz nieprzerwanie od lat trzech jako posiadacz samoistny, chyba że posiada w złej wierze.

Samochod przyjechal w 2005 roku do Polski, wiec jesli nie kupil go bandzior, to raczej jest czysty. <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
Danek pisze:
Przebieg jak najbardziej realny.
To jest to co szukałeś.Bierzesz go.
Będzie Twój. :lol:

wlasnie - popatrzcie na CLkę na autogieldzie...juz jej bym dal predzej 250 kkm realnego. wyglada troche lepiej, nie?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w odniesieniu do podanej wyzej sprawy oryginalnosci przedniej szyby:

ja dodam, ze oceniacze klasykow zakladaja nierzadko, ze przednia szyba ma prawo byc wymieniana, bo akurat ta szyba jest jakby elementem eksploatacyjnym jak kazdy inny. tylko lepiej, aby byla wymieniana na oryginał oczywiscie...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sneer pisze:
okazal sie byc kradziony.

A nie chodzi czasami o to ze auto zostalo zwrocone po kradziezy wlascicielowi i wtedy przez niego sprzedane?Na aukcjach w USA czesto sa auta po kradziezy ale zwrocone.Bo nie sadze zeby zlodziej sprzedal ten samochod a u nas ktos by go zarejestrowal...To jest raczej nierealne.Przeciez auto musi przejsc szereg odpraw po sprowadzeniu z za oceanu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

b@rtek pisze:
A nie chodzi czasami o to ze auto zostalo zwrocone po kradziezy wlascicielowi i wtedy przez niego sprzedane?Na aukcjach w USA czesto sa auta po kradziezy ale zwrocone.Bo nie sadze zeby zlodziej sprzedal ten samochod a u nas ktos by go zarejestrowal...To jest raczej nierealne.Przeciez auto musi przejsc szereg odpraw po sprowadzeniu z za oceanu.

wtedy w carfaxie bylby po tym slad, a w tej chwili jest komunikat typu "please contact blah blah blah, the car is stolen blah blah blah"
a sprawa rejestracji - jesli papiery sa OK, to nikt nie sprawdza, czy auto nie figuruje w np. amerykanskich rejestrach.

Tytuł:
wiarus junior

sneer pisze:

wtedy w carfaxie

co to jest ten carfax?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

stanleym126 pisze:
sneer pisze:

wtedy w carfaxie

co to jest ten carfax?

http://www.carfax.com/
baza danych samochodow zarejestrowanych w USA. w wiekszosci przypadkow jest tam historia serwisowa, ale nie zawsze. Natomiast _zawsze_ jest informacja o tzw. title, czyli statusie samochodu z punktu widzenia wlasnosci oraz mozliwosci rejestracji.
jesli auto bylo "salvage" albo "junk" to b. czesto sa zdjecia po wypadku, czasami mocno odbiegajace od tego, co sprzedajacy w Europie pokazuja. Dane te sa dostepne w platnej wersji bazy danych, natomiast z ulicy mozna sprawdzic sobie dane z raportu podstawowego (kiedy dopuszczony do ruchu, kiedy wyrejestrowany, czy kradziony).
jest calkiem fajna stronka, bezwypadkowe.net, gdzie administrator ma pelny dostep do carfaxu i z malym opoznieniem sprawdza...na forum pare ciekawych watkow odnosnie "perelek" i "igiel" sprowadzonych z USA.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sneer pisze:
wtedy w carfaxie bylby po tym slad, a w tej chwili jest komunikat typu "please contact blah blah blah, the car is stolen blah blah blah"
a sprawa rejestracji - jesli papiery sa OK, to nikt nie sprawdza, czy auto nie figuruje w np. amerykanskich rejestrach.

Jestem poprostu w szoku!Nie mialem pojecia ze to tak jest.Zastanawialem sie kiedys nad sciagnieciem auta z USA teraz zanim to zrobie zastanowie sie z 1000 razy...A teraz tak czysto teorytycznie gdybys zglosil na polska policje ze to konkretne auto bylo kradzione staloby sie cos z tym czy raczej by olali?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie olaliby...a przynajmniej teoretycznie nie powinni...
Jest w takiej sytuacji uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa paserstwa ale to wyjaśniłoby postępowanie sprawdzające i byc może przygotowawcze w kierunku występku paserstwa.
Znając powściągliwośc policji i prokuratury, nie chce mi się wierzyć aby chciało im sie ustalać historie auta i to w dodatku z USA. Dla nich lepiej w tym czasie złapać 10 rowerzystów po piwie( statystyka królowa wymiaru sprawiedliwości).
Natomiast nieciekawa jest sytuacja prawna sprzedawcy tego auta: wiedząc ,iż jest kradzione naraża się na zarzut paserstwa umyślnego.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
sneer napisał:
art. 174 KC
Posiadacz rzeczy ruchomej nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada rzecz nieprzerwanie od lat trzech jako posiadacz samoistny, chyba że posiada w złej wierze.

Samochod przyjechal w 2005 roku do Polski, wiec jesli nie kupil go bandzior, to raczej jest czysty.

Ale zasiedzenie musi stwierdzić sąd, a jak widzę facet nie ma postanowienia w tym przedmiocie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Komornick pisze:
Ale zasiedzenie musi stwierdzić sąd, a jak widzę facet nie ma postanowienia w tym przedmiocie.

to nie jest zasiedzenie i sąd nie musi niczego stwierdzać. To jest prosty przepis z KC.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Boże spuść nogę i kopnij!!! Uważasz, że jak jest w kc dany artykuł to po upływie 3lat powstają notoria powszechne? Ten przepis jest po to aby chronić nabywcę ruchomosci nabytej w dobrej wierze, ale to stwierdzić może tylko sąd w postępowaniu o zasiedzenie. Tak samo masz w przypadku nieruchomości, zasiedzenie w dobrej wierze mozliwe jest po 20latach, w złej po 30. Zasiedzenie w przypadku ruchomosci nabytej w złej wierze nie jest mozliwe. Tak więc widzisz, postepowanie cywilne masz do poprawki. [zlosnik] <br>Dodano po 10 minutach.:<br> Tak więc widzisz Kolego sneer, w ekspertyzie pojazdów na oko niezbyt wypadłeś, w znajomosci prawa też, może zacznij grabić liście zanim snieg spadnie, a okaże się, że w tym nie masz sobie równych [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Komornick pisze:
Tak więc widzisz Kolego sneer, w ekspertyzie pojazdów na oko niezbyt wypadłeś,

a niby gdzie, ale konkretnie poproszę.
z zasiedzeniem masz oczywiscie racje - KPC mialem dosc dawno, nascie lat będzie. nie zmienilo sie cos w ytm zakresie?

Tytuł:
swój chłop

to jest kolo mnie,doslownie 10 kilometrow .nie widzialem tego auta ale jesli 92 rok to nie odbiega od mego .u mnie 91/92.zalezy gdzie wczesniej bylo i trzeba zobaczyc od spodu ,potem elektryka ,fotele ,podgrzewanie ,zaglowki i watpie ze ma tyle tylko nakrecone.u mnie jest ze niby 250 a po silniku po podgrzaniu nie widac tego .cisnienie na wale po podgrzaniu spada na 2 a widzialem taki okaz 420 no spoznilem sie gdzie babka jezdzila serio i tam silnik to lsnil .cisnienie po zagrzaniu po krotkiej ostrej jezdzie bylo 2.8 i skrzynia plynnie pracowala ,bylo pare niedociagniec po przelacznikach .no amortyzatory i sprezyny byly ok .ja w swego juz troche wlozylem by wygladalo i trzeba jeszcze;raz po raz wlacza sie asr ,nie dziala podgrzewanie tylnych siedzen i szyna tylna sie nie otwiera i do cofania rogi nie wychodza ,no ja teraz jak pomysle to bym wolal dodac i 96 lub 97 kupic no cena za 92 tak!troche przesada

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

lana77 pisze:
to jest kolo mnie,doslownie 10 kilometrow .nie widzialem tego auta ale jesli 92 rok to nie odbiega od mego .u mnie 91/92.zalezy gdzie wczesniej bylo i trzeba zobaczyc od spodu ,potem elektryka ,fotele ,podgrzewanie ,zaglowki i watpie ze ma tyle tylko nakrecone.u mnie jest ze niby 250 a po silniku po podgrzaniu nie widac tego .cisnienie na wale po podgrzaniu spada na 2 a widzialem taki okaz 420 no spoznilem sie gdzie babka jezdzila serio i tam silnik to lsnil .cisnienie po zagrzaniu po krotkiej ostrej jezdzie bylo 2.8 i skrzynia plynnie pracowala ,bylo pare niedociagniec po przelacznikach .no amortyzatory i sprezyny byly ok .ja w swego juz troche wlozylem by wygladalo i trzeba jeszcze;raz po raz wlacza sie asr ,nie dziala podgrzewanie tylnych siedzen i szyna tylna sie nie otwiera i do cofania rogi nie wychodza ,no ja teraz jak pomysle to bym wolal dodac i 96 lub 97 kupic no cena za 92 tak!troche przesada

Przepraszam za OT, ale tak się zmęczyłem czytanie powyższego, że muszę coś dodać....
Nie jestem purystą językowym, ale Kolego lana77 zlituj się nad nami: pisz przejrzyście i zgodnie z interpunkcją.
Czasami wystarczyłoby na szybko przeczytać to co się napisało, poprawić co nie co, a innym będzie lżej....

Tytuł:
swój chłop

przepraszam ,i wybaczcie ale ja w pracy i musze czasem szybko by nie zobaczyli ze poza praca cos robie

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00