MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 5:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Mam malo czasu bo wlasnie wyjezdzam ale:

bez urazy - silnik 4,2 jest "rozwierconym" 380 starego typu
560 ma maksymalny moment obrotowy na najnizszych ze wszystkich obrotach
Elektronika: jezeli wezmiesz wszelkie kontrole trakcji, przekazniki podcisnien a zreszta porownaj grubosc wiazki przewodow od kabiny pod maska to zobaczysz
hydraulika: zdaje sie ze zapomniales lub nie masz hydropneumatycznego zawieszenia i kontroli trakcji.....
Nie mam nic przeciwko swerwisom prywatnym - jednakze koszt regulacji w Mercedesie jest zbiezny z prywatnym - niestety od 25-ciu lat bardziej wierze w serwis mercedesa i narazie sie nie pomylilem - moim ostatnim 126 przejechalem 1 150 000 km !!! :)
Moduly: wejdz na strone Bosch on line i p[oprzez zamienniki modulow oraz nr zastepczych (tzw regenerowanych) przekonasz sie, ze niestety to jest mozliwe - trzeba troche na to poswiecic czasu - ja kiedys musialem to przerrobic

Ok pozdrawiam i powodzenia

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

560sec pisze:
bez urazy - silnik 4,2 jest "rozwierconym" 380 starego typu

Tak wiem, ze 4.2 to silnik M116, a 5.0 i 5.6 to silniki M117. Pytalem jednak o jakies szczegolne roznice miedzy tymi typami, ktore moglby wplywac na jakosc i trwalosc obu...

560sec pisze:

No ma i dlatego jest najbardziej ekonomiczny???

560sec pisze:
Elektronika: jezeli wezmiesz wszelkie kontrole trakcji, przekazniki podcisnien a zreszta porownaj grubosc wiazki przewodow od kabiny pod maska to zobaczysz
hydraulika: zdaje sie ze zapomniales lub nie masz hydropneumatycznego zawieszenia i kontroli trakcji.....

Zaraz - zaraz - po pierwsze - ASR nie jest ukladem hydraulicznym - bo chyba to masz na mysli piszac o kontroli trakcji. ASD - fakt jest systemem hydraulicznym, NIVO rowniez - jednak nie kazdy SEC ma te elementy wyposazenia...

560sec pisze:
Nie mam nic przeciwko swerwisom prywatnym - jednakze koszt regulacji w Mercedesie jest zbiezny z prywatnym - niestety od 25-ciu lat bardziej wierze w serwis mercedesa i narazie sie nie pomylilem - moim ostatnim 126 przejechalem 1 150 000 km !!! :)

Gratuluje - jedak nie zmieniam zdania.

560sec pisze:
Moduly: wejdz na strone Bosch on line i p[oprzez zamienniki modulow oraz nr zastepczych (tzw regenerowanych) przekonasz sie, ze niestety to jest mozliwe - trzeba troche na to poswiecic czasu - ja kiedys musialem to przerrobic

Tez musialem to przerobic - dlatego kolejny raz sie z Toba nie zgodze.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lewandek pisze:
560sec napisał:

To chyba logiczne :D:D:D Zazwyczaj jest tak, że im niżej samochód mam ma maksymalny moment obrotowy, tym mniej pali [cool]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ricco-HoldingPL pisze:
lewandek pisze:
560sec napisał:

To chyba logiczne :D:D:D Zazwyczaj jest tak, że im niżej samochód mam ma maksymalny moment obrotowy, tym mniej pali [cool]

Sprawdź sobie przy jakich obrotach max moment miały np. 500 przed 1985 i porównaj z 560. [oczko] Ryzykowna diagnoza że 560 pali najmniej, ma zupełnie inaczej zestopniowaną skrzynię, inny most i nie ma tu co porównywać maksymalnych momentów obrotowych, bo nie tylko on ma wpływ na spalanie samochodu.

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
swój chłop

Ricco-HoldingPL pisze:
Wybierać i brać

http://tinyurl.com/adlxr

Wiesz, tak się mówi, ale gdy przychodzi do konkretów to jest to skomplikowana operacja... (nigdy nic nie sprowadzałem, ani nie mam bezpośrednich znajomych którzy to robili)
Ale faktycznie, poważnie to rozważam, a skłania mnie totalna beznadzieja na rodzimym rynku... :-?

560sec pisze:
3. musisz sie liczyc z kosztami eksploatacji (kupa elektroniki, hydrauliki i podcisnien) regulacja silnika tylko w Mercedes Service

Właśnie tego się obawiam i dlatego wolałbym 500 niż 560. Ale cóż, zobaczymy co się trafi...
560sec pisze:
5. kiedys tez marzylem o czarnym i czarnej skorze, mam czarnego 199 i szara skore i jest ok

Ja niby mam jakieś typy "rezerwowe", ale czarna skóra musi być.
560sec pisze:
8. nie fascynuuj sie zadnymi AMG itd - to ekstra wyglada w katalogach - na zdjeciach juz znacznie gorzej - eksploatacja moze zakonczyc sie tragicznie drogo

Na to może przyjdzie pora jak już będę miał samochód i się trochę "odkuję" ;) . Myślę że auta po tuningu kogoś innego bym nie kupił.
560sec pisze:
9. moge ci wyslac na maila niemiecki poradnik na co zwrocic uwage przy zakupie sec-a

Mam już sporo takich opracowań, ale na pewno się przyda. Jakbyś mógł to dawaj na nomad00@o2.pl
560sec pisze:
10. nie wiem skad jestes, ale w chwili wolnej mozesz rzucic okiem na mojego - jest raczej niebrzydki

Dzięki, ale... Wiesz, musi być czarny środek ;)
560sec pisze:
Poza tym zycze powodzenia w realizacji marzen i poszukiwaniach tego jedynego

Dzięki! :)
Zobaczymy - chyba niebawem wybiorę się do sąsiadów...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

michal_5000 pisze:
Mam już sporo takich opracowań, ale na pewno się przyda. Jakbyś mógł to dawaj na nomad00@o2.pl

Wedle zyczenia - wyslalem
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Gdybys mial problemy ze sprowadzeniem tego jednego-jedynego - zadzwon - telefon masz w mailu

ale jezeli ma gdzies na swiecie zmarnowac sie ładny klasyczny Mercedes to ......... ;)

Tytuł:
swój chłop

Wielkie dzięki, na pewno się przyda :)
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop

Witam po przerwie z kolejną odsłoną mojej "sagi" ;)

Jestem wstępnie umówiony na wyjazd do kraju Bismarcka w przyszłym tygodniu. Celem jest pewien 560 z '91 8)
Wszystko ładnie, ale... Nie działa szyberdach. Na razie nie wiem nic więcej (silnik?), ale może ktoś z Was będzie mógł coś podpowiedzieć. Czy to jakiś typowy defekt? Jeśli tak, to co jest zwykle przyczyną i ile mogłaby kosztować naprawa?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

michal_5000 pisze:
Czy to jakiś typowy defekt? Jeśli tak, to co jest zwykle przyczyną i ile mogłaby kosztować naprawa?

Typowy defekt szyberdachu to chyba bardziej prowadnice niz silnik. Ale pewnie wszystko okaze sie na miejscu.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

michal_5000 pisze:
Nie działa szyberdach. Na razie nie wiem nic więcej (silnik?), ale może ktoś z Was będzie mógł coś podpowiedzieć. Czy to jakiś typowy defekt? Jeśli tak, to co jest zwykle przyczyną i ile mogłaby kosztować naprawa?

Dach moze sie poprostu "zastac" co powoduje wytarcie zebow na lince lub zebow na zebatkach, mogl wysiasc silnik etc. Jezeli w samochodzie dach bedzie zamkniety prawidlowo i przy trzasnieciu (mocno) drzwiami sie nie otworzy do gory lub nie zapadnie, to w najgorszym wypadku bedziesz jezdzic dalej bez szyberdachu i juz. Czesci oprocz prowadnic powinienes dostac uzywane b/problemu, na prowadnice troche zapolujesz. POWODZENIA :)

ale jezeli ma gdzies na swiecie zmarnowac sie ładny klasyczny Mercedes to ......... ;)

Tytuł:
swój chłop

560sec pisze:
Jezeli w samochodzie dach bedzie zamkniety prawidlowo i przy trzasnieciu (mocno) drzwiami sie nie otworzy do gory lub nie zapadnie, to w najgorszym wypadku bedziesz jezdzic dalej bez szyberdachu i juz.

Nie ma mowy! Szyberdach to dla mnie jedna z kluczowych rzeczy w samochodzie i do wiosny MUSI działać. 8)
560sec pisze:
Czesci oprocz prowadnic powinienes dostac uzywane b/problemu, na prowadnice troche zapolujesz. POWODZENIA :)

Hm, widzę że może być problem :-? Domyślam się że jakieś inne (W124?) nie pasują?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

michal_5000 pisze:
Nie ma mowy! Szyberdach to dla mnie jedna z kluczowych rzeczy w samochodzie i do wiosny MUSI działać.

Stary, ten dach to chyba najmniejszy problem, skup sie na sprawnosci innych elementow i podzespolow. Na odleglosc nie zdiagnozujesz przyczyny jego usterki. Zwroc uwage, aby silnik po ok 20min nagrzania nie dymil, wody nie wyrzucalo, podajniki pasow chodzily, kontrola trakcji i tempomat dzialaly, silnik rowno chodzil, nie mial wyciekow, rdzy nie bylo etc..... z dachem, jezeli woz nie dachowal napewno sobie poradzisz w Polsce :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

560sec pisze:
Zwroc uwage, aby silnik po ok 20min nagrzania nie dymil, wody nie wyrzucalo, podajniki pasow chodzily, kontrola trakcji i tempomat dzialaly, silnik rowno chodzil, nie mial wyciekow, rdzy nie bylo etc.....

Tak to tylko w Erze... :)

W201 190

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Widze, ze ktos w koncu sie zdecydowal na tego wlocha wyzej ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00