goerem pisze:
Zrób test: zapal samochód, zostaw na P (lub na luzie), wciśnij gaz, trzymaj 1000 obrotów i co ze wskazówką? jest wychylona? Powinna być przy Twojej logice
Nie prawda. Według mojej logiki, ekonomizer wychyli się przy odpowiednej wartości podciśnienia. Z tego co napisałem, wcale nie wynika, że przy trzymaniu na 1000 obrotach, wartośc podciśnienia będzie taka, aby się wychylił ekonomizer. Więc Twoje pytanie wynika wyłącznie na nie czytaniu lub nie rozumieniu tego co napisałem. A możliwe, że pisałem chaotycznie, więc wiedz, że nie wynika to z mojego rozumowania.
goerem pisze:
Również ASB czy skrzynia ręczna nie mają znaczenia
goerem pisze:
Twoja logika prowadzi do stwierdzenia, że jak włączysz D, wciśniesz hamulec, włączysz klimę i zechcesz skręcić i włączysz kierunkowskaz to auto Ci zgaśnie bo będzie już tak obciążone obowiązkami! A od czego jest na przykład regulator wolnych obrotów, ano od tego żeby podnieść obroty kiedy auto ma wieksze obciążenie i wkazówka wraca na pozycję minimum. To nie filozofia i nawet nie czary to są fakty
goerem pisze:
Wiem bo miałem wiele Mercedesów z ekonomizerami
Nie wiem co to były za MB jakie miałeś, ale z tymi co ja się spotkałem, to po wrzuceniu D, obroty spadały, a według Twoich teorii nie powinny, bo przecież auto jest na postoju i sterowanie silnikiem musi doprowadzić do takiego podciśnienia w dolocie, że ekonomizer się nie wychyli
Jeśli prawdą jest to co napisałem, to niestety
Twoje fakty o tym, że ASB nie ma znaczenia i że przy D i wciśniętym hamulcu podciśnienie w kolektorze będzie utrzymywane na poziomie takim jak na P(lub luz w manualu),
nie są autentyczne
Podsumowując Twoją teorię:
Obojętne jaki silnik, to na wolnych obrotach, obojętnie pod jakim obciążeniem, sterowanie silnikiem będzie dążyło do tego aby podciśnienie w dolocie było takie, że jak się spojrzy na ekonomizer to będzie opierał się o szpilkę.
Czyli na wolnych obrotach w każdym silniku z ekonomizerem podciśnienie w kolektorze dolotowym powinno być takie samo.
Nie wydaję mi się, żeby było tak pięknie, ale na silnikach się nie znam, miłych snów
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)