Nebelwerfer pisze:
(...)lepiej niż tu. Odpowiem Ci - bo niemal każdy obywatel idąc ulicą patrzy , nasłuchuje i w każdej chwili jest gotów pośpieszyć z pomocą, wezwać odpowiednie służby itd itp. To trochę obce nam Polakom pruskie wychowanie ale może pora się tego nauczyć.
Fakt, to wynik wychowania. Dlugotrwalego, rozlozonego na lata.. zeby nie powiedziec WIEKI. I jeszcze jeden szczegol, ktory wydaje sie umknal uwadze kolegi: na nic caly proces wychowawczy, jesli nie ma przykladu z gory. Czyli jesli panstwo nie jest w stanie egzekwowac praw, ktore same stanowi. W takim przypadku, niezaleznie od staran zwyklego obywatela, praktycznie zawsze gora bedzie oprych.
Malo tego - panstwo (sadownictwo, policja, inne sluzby) temu oprychowi pomaga. Na zyczenie sluze przykladami, z realnego zycia.
Cytuj:
Zgroza koledzy zgroza jak się tak czyta co poniektóre wypowiedzi. MY sie cofamy ....
Coz, moze takie jest nasze zycie..? W chwili obecnej trzeba byc niezlym survivalowcem, zeby nie wtopic. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze bycie obywatelem, ktory zdaje sie na pomoc sluzb panstwowych, jest przekichane. I rowniez z wlasnego (a dokladniej mojego kolegi) doswiadczenia wiem, ze jest jeszcze trzecia mozliwosc (1 = dogadywanie sie z kradziejami, 2 = liczenie na skutecznosc policji).. ale to dziala tylko lokalnie: majac dojscia do tzw. polswiatka, mozna odzyskac auto i to bez zadnych pieniedzy. Mozna jednoczesnie odplacic kradziejom, np. polamaniem konczyn gornych i dolnych, na pamiatke
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Podsumowujac: w sytuacji panujacego w PL bezprawia, jestem w stanie przyjac ze zrozumieniem proby obywateli tego panstwa, ktorzy samodzielnie probuja ratowac swoj pracowicie uskladany dobytek. Niech panstwo wpierw wezmie sie za wlasna kondycje, wykaze sie skutecznoscia (i to systematyczna), a potem wymaga od swoich obywateli.
PS. Nie kupuje czesci na gieldzie, wlasciwie wszystko mam ze sklepu na fakture
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Cytuj:
Przepraszam rozgadałem sie i chyba wylewam gorzkie żale a to nie miejsce do tego.
Kazde miejsce jest dobre
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)