zebda pisze:
Witam...Mam pytanie czy machanie wajcha w automacie w czasie jazdy jest dozwolone, oczywiscie mam tu na mysli zmiane z D na 3 lub na 2...np podczas podjazdu pod góre lub gdy chce wyprzedzic i chce sobie zredukowac wczesniej niz przy maksymalnym wcisnieciu gazu (tak bardziej jak w manualu, redukcja jeszcze na swoim pasie ) ...aha i oczywiscie nie przekraczajac predkosci dla poszczegolnych biegow opisanych na predkosciomierzu...w W124 z 91 roku - 4biegi.???
takie było pytanie
a oto odpowiedzi:
piterros pisze:
spotkałem się z opiniami że najlepiej to używać kickdown ale jak sam napisałeś w niektórych sytuacjach jest to upierdliwe. Ja osobiście stosuję redukcję dźwignią zmiany biegów podczas jazdy. Czasem taka reukcja wajchą przydaje się bardziej niż kickdown-np jeśli chcemy hamować silnikiem i nie sądzę żeby miało to jakiś zgubny wpływ na automat, w końcu po coś to jest. Jedyne czego napewno nigdy nie spróbuję to przełączyć w czasie jazdy na R
.:SPEEDYRIDER:. pisze:
Na popych automata nei zapalisz bo nei jestes w stanei tak szybko pchac go ale na zaciąg to już dasz rade. Ja w swoim w201 tez zmieniałem biegi ręcznie podczas jazdy i nei sadze żeby to w jakikolwek sposób niszczylo skrzynie.
czy to ze następnie zboczyliśmy trochę z wątku aż tak ci przeszkadza???
niepochlebne opinie pojawiły się o młodych napalonych kierowcach typu platique driver w oblepionych spojlerami pojazdach które pod maską kryją nędzne imitacje silników a ich stan techniczny pozostawia wiele do życzenia
Ocet pisze:
zamiast znalezc odpowiedz na zadane na początku dowiedziałem się kim jestem
sądząc po twojej wypowiedzi to właśnie z nimi się identyfikujesz???
poza tym to nie wiem czy się zgrywasz czy pytasz poważnie bo użytkownikowi forum o statusie kombatanta chyba nie trzeba takich pierdół tłumaczyć. Jeśli jednak którakolwiek z moich wypowiedzi o właścicielach automatów i manuali dotknęła cię osobiście to bardzo przepraszam.
Pozdrawiam wszystkich którzy są w temacie i śledzą
uważnie
ahaa i jeszcze w ramach uzupełnienia - zobacz sobie Ocet artykuł do którego link podał STOP - czy to nie rozwiewa wszystkich twoich wątpliwości???