PK2 pisze:
Bylejacy obywatele tworzą bylejakie państwa.
Nie filozofuj mi tu
Myslisz, ze statystyczny Niemiec az tak bardzo odbiega od Polaka? Mialem okazje poznac i Niemcow, i np. Holendrow.. i nic z tego nie wynika. Ludzie jak my.
Tu chodzi o mentalnosc, o sposob na zycie/na widzenie panstwa - taki sposob mozna wyksztalcic, ale to trwa DLUGO. Poczatkowo ZMUSZA sie ludzi do takiego a nie innego zachowania, potem staje sie ono nawykiem, i powszechnie obowiazujaca zasada. Ale panstwo musi byc skuteczne, i caly czas czujne - bo czlowiek to takie bydle, ze jak mu sie tylko nieco popusci cugli, to zaczyna kombinowac. KAZDY czlowiek.
My rozmawiamy o Polsce. Polecam zapoznanie sie z jej historia, powiedzmy od XV w. - mamy spore zaleglosci, i brzydkie nawyki*. I niestety - bez radykalnych ciec nic sie nie da zrobic.. a sami nie zmusimy sie do radykalizmu. Wyksztalcenie w ludziach pewnych praworzadnych nawykow to jest robota na co najmniej pokolenie - co sie dzieje w szkolach, to chyba kazdy widzi..? Co sie dzieje w szkolnictwie wyzszym, to moge Wam powiedziec - np. na podstawie niedawnego kolokwium habilitacyjnego..
Latwo powiedziec: badzcie praworzadni, zostawcie sprawe sluzbom etc. Ja jestem czlowiekiem czynu na przyklad, i gdybym pozwolil panstwu (a dokladniej jego urzednikowi) na zajecie sie moim 230TE, to do dzis jezdzilbym na niemieckich blachach
* wczoraj poznym wieczorem bylem na spacerze z psem, w lesie kolo mojego domu. W pewnym momencie spotykam jakiego czlowieka, mijam go, ide dalej.. i nagle czuje smrod, fetor. I widze jakies jasniejsze plamy na drodze (sciezce dokladniej) przede mna. Ten skurwiel, ktorego minalem, nieco wczesniej sral na drodze, ktora chodzi sporo ludzi!!! Chociaz mial caly las do dyspozycji - nie, przeciez nie bedzie se dupy drapal, wysral sie tam, gdzie chodza ludzie
![[chory]](./images/smilies/chory.gif)
[oslabiony]
Tyle o bylejakim spoleczenstwie.. ktore ma takie same prawa wyborcze, jak Ci, ktorzy robia kupke w kibelku
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)