MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 11:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

witam!!!!
mam pytanie, jak wymontować szyberdach, tak żeby nic nie zepsuć? Może ktoś już to robił i ma jakieś przydatne rady? Przeszukiwałem forum, ale nie za bardzo mogę znaleźć coś na ten temat. Druga sprawa, jak go potem zmontować, żeby dobrze działał, tzn. jak ustawić linki, silniczek czy coś w tym stylu.

błękitny w124 200D
kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior

opis napisamy przezemnie jednemu z Forumowiczów do zakupionej u mnie linki, i nawet chyba mu sie udało [zlosnik] , dlatego opis może byc wyrwany z kontekstu, ale po raz któryś nie chce mi sie tego samego pisać

jeśli sama linka to musisz zdjąć podsufitke z szybra będziesz miał wszystko na wierzchu, jeśli całość z pancerzem to całą podsufitke.

żeby dostac się do silniczka musisz, wyciagnąc plastikowy boczek z nadkola - lewy ( od str kierowcy ) , i za wzmocnianiem na 3śrubach na klucz 10mm jest cały mechanizm, proponuje opracować najwygodnijszy system wyginania się w bagażniku . Jak odkręcisz podsufitke, odkręcisz mocowania linki do szybra ( taka blaszka co ci tez wysłałem) i wypinasz linke z tej blaszki, która jest jednocześnie mocowaniem i odrazu zabezpiesczeniem przez wysunięciem) , ---- na tej co ci wyslałem zobacz na jakiej zasadzie jest ona blokowana ---- trudno to opisac, i postępuj tak aby linke wycisnąc ( nawet rozginając tą blaszke - a twarda jest:) ) potem wyjeżdzasz linką przyciskając na zamknij, jesli masz pękiętą linke - wysuń ta częśc która się da wysunąc przez zdjęta podsufitke , odkręć w bagażniku od mechanizmu 3sruby 8mm dekielka jest on od strony blachy ( tak więc , najpier odkręć całość od karoserii , potem spokojnie to obrócisz o 180*) odkręć potem 3srubki - zdejmij dekielek - żeby wyjąc tą ruke ślepą , silniczek na zamnij i Ci sama wyjedzie. Teraz tylko poskładaj to tak samo jak rozkręciłeś. Tylko nei ruszaj żadnych pokręteł z białym zabezopieczeniem!!! i pokrętło to ustawiania skoku linki ( krańcówka o ile masz taki szyber z pamięcią) tez jest koloru białego - ICH NIE RUSZAJ!!!!! bo potem nie dojdziesz co i jak powino bys wyregulowane

Teraz prowadzasz linke od stony szybra, i jak juz dalej nie chce iść opcja zamknij szyber - ci sama wjedzie w mechanizm. przykręcasz tak samo jak odkręciłeś - tylko dobrze zablokuj linke w blokadzie ( tej blaszcze )

Tytuł:
weteran

Witam.
Inaczej demontuje się dach mechaniczny(odsuwany ręcznie), inaczej dach elektryczny, odsuwany, a jeszcze inaczej dach odsuwano-podnoszony.
Wszystkie rodzaje były montowane w 201-ce, ale niestety większość pytających uważa że ich samochód jest wersją jedyną i niepowtarzalną, ja spędzę pół dnia, napiszę pięć stron, a pytający wybierze sobie pół strony, która jest mu potrzebna.
STARAJCIE SIĘ MAKSYMALNIE UŚCIŚLAĆ WERSJĘ POJAZDU I TREŚĆ PYTANIA!!! :evil:

Pzdr.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

fakt, nie uściśliłem pytania. Mój szyberdach jest elektryczny odsuwano-podnoszony, chodzi mi o to jak wymienić prowadnicę i później poprawnie ustawić skok szyberdachu. Wiem, Gerri, że pomagałeś komuś w tej sprawie, na tym lub innym forum, ale nie mogę znaleźć tego opisu, czy mógłbyś, napisać jak to zrobić, ewentualnie podać link do wcześniejszych twoich wypowiedzi

czerwony w123 240D

czarniutka w201 1.8E sprzedany

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior

Sawcio pisze:
fakt, nie uściśliłem pytania. Mój szyberdach jest elektryczny odsuwano-podnoszony, chodzi mi o to jak wymienić prowadnicę i później poprawnie ustawić skok szyberdachu.

to było odrazu o tym pisać....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sawcio pisze:
(..) Wiem, Gerri, że pomagałeś komuś w tej sprawie, na tym lub innym forum, ale nie mogę znaleźć tego opisu, czy mógłbyś, napisać (..)

.. a najlepiej to naprawic wysylkowo [zlosnik]
Jest opis na mb.org.pl, i to dokladny. Wlasnie Gerriego.
Proponuje poszukac, najlepiej za pomoca wyszukiwarki. Mi to zajelo kilkanascie sekund, a niezbyt sie staralem..

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
weteran

Ok. Jarku, kolega już wie o co chodzi :lol:
Jak na www.mb.org.pl do wyszukiwarki wpisze się "szyberdach" to otrzymamy również :
http://www.mb.org.pl/forum/showflat.php ... #Post49801
czyli to, o co chodzi.
Pzdr. [usmiech]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
Ok. Jarku, kolega już wie o co chodzi :lol:

Pewnys..? [hehe]

Cytuj:
Jak na www.mb.org.pl do wyszukiwarki wpisze się "szyberdach" (..) [usmiech]

Mozna laczyc slowa - klucze, i zawezac poszukiwania.. ehh, ale to chyba jakas wiedza tajemna, czy wrecz magia [zlosnik]

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ok. Jarku, kolega już wie o co chodzi
Jak na www.mb.org.pl do wyszukiwarki wpisze się "szyberdach" to otrzymamy również :
http://www.mb.org.pl/forum/showflat.php ... #Post49801
czyli to, o co chodzi.
Pzdr.

Wiecie Panowie, wszystko ok, nie zawracałbym wam głowy ale właśnie jest problem z tym że po kliknięciu na taki link pokazuje mi się komunikat "brak możliwości kontynuacji. nie masz dostępu do tego forum"
Dlatego poprosiłem Was o pomoc. Jeśli któryś z Was mógłby zamieścić ten tekst tutaj to byłbym jeszcze bardziej wdzięczny za okazaną pomoc :)

czerwony w123 240D

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sawcio pisze:
Wiecie Panowie, wszystko ok, nie zawracałbym wam głowy ale właśnie jest problem z tym że po kliknięciu na taki link pokazuje mi się komunikat "brak możliwości kontynuacji. nie masz dostępu do tego forum"

Na TEN link to i owszem. Ale jak skorzystasz z wyszukiwarki, to znajdziesz taki na kaciku ogolnodostepnym. Szukaj wiec.. [hehe]

Cytuj:
Dlatego poprosiłem Was o pomoc. Jeśli któryś z Was mógłby (..)

.. albo sie po prostu zarejestruj, jesli jeszcze nie jestes.

EOT

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Na TEN link to i owszem. Ale jak skorzystasz z wyszukiwarki, to znajdziesz taki na kaciku ogolnodostepnym. Szukaj wiec..

Znalazłem JUŻ ;) sposób demontażu szyberdachu, przeczytałem wszystkie posty jakie wyszukiwarka znalazła, ale nie znalazłem w nich opisu jak ustawić silnik krokowy, coby później to wszystko dobrze działało, a wiem że taki opis był typu "pokręć białym pokrętłem w bagażniku aż zrównają się dwa oczka w pokrętłach czy coś w tym stylu" Czyli napisany prosto i czytelnie tak jak dla mnie.

Cytuj:
.. albo sie po prostu zarejestruj, jesli jeszcze nie jestes.

Próbuje od wczoraj ale dostaje cały czas inf od administratorów że mam używać jakiegośkonta którego na pewno nie zakładałem, a tym bardziej nie znam do niego hasła, napisałem maila z prośbą o wyjaśnienie ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

Liczę na jakąś podpowiedź co robic
Pozdrowienia

czerwony w123 240D

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sawcio pisze:
Znalazłem JUŻ ;) sposób demontażu szyberdachu, przeczytałem wszystkie posty jakie wyszukiwarka znalazła, ale nie znalazłem w nich opisu jak ustawić silnik krokowy, coby później to wszystko dobrze działało, a wiem że taki opis był typu "pokręć białym pokrętłem w bagażniku aż zrównają się dwa oczka w
(..)
ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

Liczę na jakąś podpowiedź co robic

1. Przeczytac maila
2. Zarejestrowac sie
3. Znalezc post, ktorego fragment jest ponizej [hehe]

Obrazek

i ten wlasciwy
Obrazek

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W końcu znalazłem dzięki pomocy waszej a wszczególności JareGi Gerri się ku temu przysłużyli, jak zabiorę sie za wymianę to dam znać jak mi to wyszło.
Pozdrowienia

czerwony w123 240D

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00