michal_5000 pisze:
Hmmm... Trochę zmartwiliście mnie tym silnikiem 420. Jak pisałem, osiągi nie mają dla mnie większego znaczenia, ale niepokoi mnie potencjalna dostępność używanych części. Ale przecież były jeszcze 420SE/SEL - też są takie rzadkie?
Tu nie chodzi o potencjalną dostępność części, części są tylko jest kwestia taka że: jeżeli kupisz auto uszkodzone w złym stanie to bedziesz musiał w nie wpakować kupę kasy, jeżeli kupisz ładne, zadbane, to w nie wsiądziesz i będziesz tylko sprawdzał płyny, wymieniał oleje, filtry i lał paliwo i to obojętnie który model kupisz.
michal_5000 pisze:
A może są jakieś przewagi silnika 420 nad 500? (sądząc po wielkości produkcji to może i nie...)
Bo ogólnie samochód mi się podoba, ma fajne wyposażenie, no ale nie chciałbym wpakować się w problemy od samego początku...
Ja bym się skłaniał do 500, ale jeżeli 420 jest naprawdę ładna to bierz, no chyba że nie ma klimy to ja bym nie kupował, może zdradzisz na VIN to Ci powiemy co to za auto i ile jest warte.
michal_5000 pisze:
@georem: mógłbyś jeszcze napisać w którym roku były te zmiany we wnętrzu (porównałbym sobie wtedy na różnych fotkach)?
Zmiany były jesienią 1988, zmieniło się drewno w okolicy lewarka zmiany biegów, które wcześniej notorycznie wypada i wk......, zmieniła się tapicerka, na bokach "falbanki" wcześniej gładkie, zmieniły się też standard wyposażenia podstawowego i szczegóły techniczne/mechaniczne ale w nie są wtajemniczeni Ci co grzebią w tych autach.
michal_5000 pisze:
@MERCEDES 4 EVER, georem, lewandek: widzę że są sprzeczne stanowiska nt. kompatybilności modułu między 420 a 500. Dałoby się ustalić wspólną wersję...?

1. Zależy jaki moduł jest w aucie które chcesz kupić, rozwijamy się nad czymś czego nie wiemy.
2. Na zapas nie martw się modułem, można je kupić od 200-2500zł, zależy od rodzaju i modelu. Nie wiem dlaczego koledzy Cię straszą, będziesz się martwił jak kupisz i się (jeżeli wogóle) zepsuje.