MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 05, 2025 3:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3275
Hi, powiedzcie mi prosze czy istnieje mozliwosc zalozenia tylnych siedzen do SL'ki ktora ich nie posiada?
mam mozliwosc kupna dosc ciekawej SL'ki jednak z tylu jest tylko wykladzina, a zalezy mi na tych tylnych siedziskach mimo wszystko.

ps. czy ktos orientuje sie przypadkiem ile kosztuje nowy lub uzywany (sprawny) mechanizm do podnoszenia dachu? w jednym znaleznionym egzemplarzu jest uszkodzony w zwiazku z czym zastanawiam sie czy naprawa jest oplacalna?

Tytuł:
wiarus senior

witam!
co do siedzenia to oczywiscie ze mozna zamontowac!tylko moze byc problem ze znalazieniem uzywanej takiej "laweczki" i do tego w odpowiednim kolorze.a nowe jest bardzo drogie.
odnosnie el.softtopu to ja bym sie osoboscie nie pchal w model z wadliwie dzialajacym mechanizmem. koszt poszczegolnych elementow jest strasznie drogi, a o uzywane i w pelni sprawne na rynku wtornym nielada ciezko.potem musi to tez ktos solidnie zlozyc.a watpie by byle jaki majster sie za to zabral nie psujac przy okazji czegos innego.
w modelach Cabrio podstawa to bez zarzutu dzialajacy i nieporwany softtop. rozgladaj sie tylko za takimi! powodzenia w poszukiwaniach.

pozdr.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzieki za odp. jesli mozna zalozyc siedzisko z tylu to nie jest jeszcze zle. callne do jakiegos ASO zapytac ile zyczyliby sobie za nowy, zobaczymy z ciekawosci co powiedza?

natomiast inny, ktory ma uszkodzony mechanizm softtop'u ma jeszcze cos nie tam ze wstecznym biegiem, choc dowiadywalem sie i tutaj naprawa wynioslaby ok 2,5 tys w dobrym warsztacie, ale obawialem sie tego softtopu, tak wiec odpuszam sobie ten model :)

przyszlo mi jeszcze jedno pytanie - SL 600 z 93 roku - czy ten silnik potrafil odlaczac czesc garow przy spokojnej jezdzie (chyba pracowal wowczas na czterech) a przy dynamiczniejszej jezdzie na wszystkich dwunastu? jak to bylo z tymi silnikami? wprawdzie nastawilem sie nad M50 ale jedna w belgii dala mi do myslenia, juz z 6 l silnikiem...

Tytuł:
wiarus senior

shark pisze:
callne do jakiegos ASO zapytac ile zyczyliby sobie za nowy, zobaczymy z ciekawosci co powiedza?

zebys sie nie zdziwil... [oczko] :lol:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hi, no to jestem po rozmowie w ASO. oczywiscie na 100% nie potrafia potwierdzic informacji czy faktycznie jest mozliwosci, choc na podstawie textu jaki mial w komputerze (niestety bez rysunkow) twierdzi pan, ze mozliwosc powinna byc. co do kosztow (ceny orientacyjne oczywiscie, poniewaz inny kolor materialu moze byc w innej, choc zblizonej cenie), wyglada nastepujaco: siedzisko - 2600 netto + lewa 1430 zl i prawa w takiej samej cenie, tak wiec razem ~5460. podejrzewam ze jeszcze dojada jakies haczki i inne gadzety.

odnosnie jeszcze mechanizmu dachu, ktory jest sterowany pneumatycznie. pompa kosztuje ~5000 zl i jest to glowny element tego calego cyrku, sa jeszcze jakies silowniki itp. tak wiec stwierdzilem, ze jeden model, ktory wczesniej znalazlem - odpuszczam, bo koszty naprawy jednak przewyzszyly by moje oczekiwania :)

przy okazji postanowilem zapytac o zasade dzialania silnika V12 a dokladniej alorytmu pracy na 4 i wszystkich cylindrach, ale mily pan nie potrafil okreslic na jakies zasadzie, choc przyznal, ze kiedys probowal to analizowac. potrzebny bylby nr silnika/nadwozia by sprobowac to okreslic, choc na 99% dopiero w modelach od 2000 roku takie cos moze miec miejsce.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak czytam Twoje wywody związane z R129...

Nie zrozum mnie źle, ale....

Jeżeli chcesz kupić ten model to znaczy, że masz odpowiednio gruby portfel. W takim razie, co Ci zależy jechać do D lub CH i znaleźć wyhuhany egzemplarz, w którym nic nie trzeba będzie robić na początku oprócz standardowej wymiany płynów?

Tytuł:
wiarus senior

Jarzyna-W201 pisze:
Tak czytam Twoje wywody związane z R129...

Nie zrozum mnie źle, ale....

Jeżeli chcesz kupić ten model to znaczy, że masz odpowiednio gruby portfel. W takim razie, co Ci zależy jechać do D lub CH i znaleźć wyhuhany egzemplarz, w którym nic nie trzeba będzie robić na początku oprócz standardowej wymiany płynów?

tak samo sobie pomyslalem! przeciez to nie jest auto ktore kosztuje 1000euro. jest to super cabrio, ale w PL to nie patrzylbym nawet na zadne ogloszenie i wlasciwie dzieki Tobie zorientowalem sie po ile chodza te modele na polskim rynku.bo co do ich stanu to mnie nic nie rozczarowalo [szalone]
przerabialem ten temat i w D lub CH kupi sie super R129-ke za 10000-15000euro.a Ty sie interesujesz jakimis zlomami w kraju za 60000zl :roll:
zreszta kazdy szuka i kupuje co chce,ale moze podpowiedz moja i kolegi przede mna da Ci do myslenia...

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kto co lubi ;)

marzylem kiedys o takim modelu i powiedzmy, ze mam mozliwosc zrealizowana swoich marzen, a worka kasy nie trzeba moc takie marzenia zrealizowac. rozgladalem sie w polsce tylko na poczatku, kiedy znalazlem naprawde ciekawy model, ale wtedy tylko ograniczalo sie do rozgladania co mozna u nas znalezc, a obecnie nastawilem sie na sprowadzenie z D auta, poniewaz podobnie jak was przerazilo mnie to co tutaj sie dzieje na rynku.

jestem podobnym pasjonatem motoryzacji do was, a w zasadzie od dziecka podobaly mi sie auta typu coupe. wprawdzie przez kilka lat bylem uzytkownikiem calibry i z wielkim zapalem dbalem o nia, a ze auto przekazlem w inne rowniez dobre rece, postanowilem rozejrzec sie za SL i to nie z powodu, ze pelni role cabrio, po prostu sylwetka tego auta jest w moim stylu 8)

jesli was nie zadreczam swoimi wywodami, chetnie bede sie dzielil swoimi przygodami i poszukiwaniami. sam pewnie z czasem mialbym kilka pytan do was, bo wiele jeszcze nie wiem o mercedesach, choc darze je wielka sympatia. sam chetnie pewnie pomoge w tematach, ktore beda mi znane ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00