mza pisze:
teope pisze:
ja chętnie na to ide!!! - 2 - 3 dni i oba autka przerobione - jeśli mi pomożesz - warunki do takiej akcji mam
Lepiej zamieńcie się samochodami - nic nie trzeba robić...
Przy zmianie z automatu na manual, musisz zmienić :
Koło zamachowe, kompletne sprzęgło, przednią część wału, wybierak biegów wraz ze stycznikiem wstecznego, oczywiście inne pedała.
No i teraz instalacja elektryczna, bo jak wiesz ASB na biegu nie odpalisz,podciśnienie, inny zbiorniczek płyny hamulcowego (lub odetniesz zgrzaną rurke do podłączenia pompki sprzęgłowej, i na pozostałej rurce zamocujesz węzyk).
Jeśli macie dwa takie same samochody, z tymi samymi silnikami.... to w zasadzie przydały by sie jaszcze dwa (ASB i manual), bo jak wszystko rozkręcicie to potem zapomnienie co i jak było.
ASB jest oczywiście dłuższa.
Jeśli chodzi o czasochłonność to troche się pospieszyliście... mając jeden kanał przy takich przekładkach zejdzie wam min tydzień, robiąc po 8h dziennie. Samo wyjęcie skrzyni to ok 3,5h w serwisie przy pracy 2osób nonstop. Teraz porozkręcaj dodatkowo koło zamachowe, instalacje el, pedała, wybierak, podokręcaj koło zamachowe odpowiednim momentem.
Co innego jak wkładasz drugą taka samą skrzynie ( chociaż wkłądając zamiast IV na V sa czasami problemy) to tylko zmianiasz to co wymontowałeś ... ale wszystko pasuje, a wszelkie moyfikacje zawsze kończą się tym że zapomniałes o czymś najmniejważnym... i niepojedzie ( w przypadku ASB na manual, to oby silnik odpalił i wszsytko działa). Najgorzej ma ten co dokłada ASB... byle pierdołkai autmat będzie albo szrpał, albo nei będzie chciał odpalić silnik ... bo jakiś przewód od odblokowywania rozrusznika się odpioł.
Teraz jeszcze wez dodatkowo stacyjke, bo w ASB nei zmienisz biegu z P na inne jak nie masz kluczyka bo ci blokuje, tak samo jak wybierakiem nei wrócisz na z D N R na P kluczyka ze stacyjki nei wyjmiesz. ( w manulalu ten problem odpada, ale jak wyciagniesz ASB to pozostaje ci stacyjka z blokadą) .
Więc zanim sie porywacie na taką zmiane to dokładnie sobei wszystko zaplanujcie.