MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 07, 2025 10:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: LPG w 280 SE
postmajtek

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZOW

mam maly problem z moja 126 2.8se (automat) 1985r a mianowicie:

zasilana jest w dwa rodzaje paliwa tj benz+gaz chcialbym dowiedziec sie jaka jest konsumpcja tegoz auta zarowno jednego i drugiego paliwa
po moich niedlugich eskapadach tymze pojazdem zuzycie LPG w cyklu miejskim wynosi ok 25litrow!!!!!!!!!na 100km jak wyregulowac gaz aby mniej palil

dodam ze w czasie rozpedzania auta przy predkosci obrotowej silnika ok 3500 obr zaczyna nim szarpac sa to objawy takie jakby mu brakowalo paliwa
oczywiscie pisze caly czas o gazie nie wiem gdzie tkwi przyczyna jesli ktos moglby mnie oswiecic w tym temacie to bede bardzo wdzieczny

nastepny problem to podswietlenie zegarow jak demontuje sie deske rozdzielcza tzn wskazniki aby moc ewentualnie powymieniac zaroweczki

poprzednio mialem 123 a tam z tym nie bylo problemow

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Poniżej część odpowiedzi oraz pytania pomocnicze.

1. Wyszukiwarka - wpisz "M110" lub "280" + LPG i "spal*" lub "pali" "bierze"...

2. Gaz reguluje się przy użyciu analizatora spalin, w sposób odpowiedni do typu instalacji.

3. Szarpie na ciepłym, zimnym, zawsze? Od 3500 rpm w górę, czy tylko między 3500 a ????. Coś poza tym - dźwięk, brak mocy? Może to być zwyczajnie zła/uszkodzona instalacja LPG, ale bez podania typu i innych danych, to wróżki pytaj.

4. Również zacznij od wyszukiwarki. Schemat ten sam.

P.S. Poprawiłem Ci tytuł. To jest LPG a nie LPD, a 280 jest zdecydowanie lepszym określeniem niż 2.8.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak dla mnie brak mocy może wiązać się z "kończącym się" parownikiem, złym wyregulowaniem. Ile lat ma instalacja LPG ??

Tytuł:
wiarus senior

Witam
lysy62 pisze:
po moich niedlugich eskapadach tymze pojazdem zuzycie LPG w cyklu miejskim wynosi ok 25litrow!!!!!!!!!na 100km jak wyregulowac gaz aby mniej palil

Coś więcej bo można zbyt szybko jeździć lub zbyt wolno latać [zlosnik] jaka technika jazdy bo jak jej deptasz to chyba może tyle złoić [szalone] Panowie , których panie mają takie serduszka napiszą ile one chłapią oprócz tego że ile byś nie wlał, to zawsze do dna [zlosnik]
poważnie to może trzeba zrobić zwykłą regulację mototoru a następnie gazu [zlosnik]
pozdro

Tytuł:
postmajtek

WITAM FORUMOWICZOW

jesli chodzi o brak mocy przy jezdzie na gazie to problem tkwi w tym ze samochod rozpedzic mozna tylko i wylacznie do predkosci ok 100km na pozycji wybieraka skrzyni D zas na pozycji 2 gdy predkosc dochodzi do 80 to objawy sa takie same

powyzsze objawy wystepuja niezaleznie od temperatury silnika

jadnak jak przelacze na benzyne problemy znikaja w/g mnie problemem jest zle wyregulowana instalacja gazowa lub tez za maly parownik a objawy sa takie jakby nie dostawal odpowiedniej dawki gazu i zaczyna szarpac na benzynie tego nie ma

odnosnie wieku instalacji gazowej to trudno mi powiedziec ile on moze miec lat gdyz ten samochod kupilem 14-10-06r

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No to sam udzieliłeś sobie wszystkich niezbędnych odpowiedzi. Zakładam, że nie zamierzasz sam regulować/naprawiać instalki LPG, więc to by było na tyle :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00