MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 11, 2025 3:38 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
W moim 300TE ktoś kiedyś domontował klimatyzację firmy DIAVIA wszystko byłoby ok gdyby nie silnik nawiewu który po iluś latach padł, ponieważ nie jest to oryginał mam problem ze znalezieniem używki.
A teraz do rzeczy, zastosowany silnik to BOSCH nr 0 130 111 123, na stronach producenta (jak i FOTA oraz InterCars) nie mogłem się go doszukać w e-katalogach , natomiast po wklepaniu nr oryginału do cennika co prawda pojawiła się cena [totalszok] ale jest powalająca. Może ktoś ma jakiś katalog gdzie był stosowany w/w silnik, ewentualnie jakieś namiary na zamiennik.

Pozdr

Tytuł:
weteran

Współczuję. Parę takich klim wywaliłem właścicielom z pojazdów, bo nie byli w stanie znaleźć części... [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja nie chce wywalać bo całość chodzi Ok. Jak bede musiał to mam gadzety na zamiane; ALE dalej mam nadzieje, że ktoś mi powie w jakim aucie był stosowany w/w silnik BOSCH"a, mi sie nie śpieszy mam czym się przemieszczać [cool] .
Dzieki za odp. Gerri
pozdr

S124 E280T

Ex: W124 300E 4-MATIC

Tytuł:
weteran

Jurand pisze:
Dzieki za odp. Gerri
pozdr

I tak masz szczęście, że potrafiłeś wyjąć silnik bez dewastacji samochodu: trafiają się takie klimy, że silniczek można wyjąć jedynie z całym agregatem, po wyjęciu deski rozdzielczej i opróżnieniu czynnika.

Ostatnio zmieniony ndz lis 12, 2006 2:06 pm przez Gerri, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

jak Ci padł sam silniczek, to spróbuj go naprawić - jesli zbytnio nie wiesz jak to zrobić, to poszukaj gogos kto naprawia silniki.
Jeszcze nie spotkałem się z silniczkiem pradu stałego, którego nie da się naprawić - a i koszta wcale nie sa wysokie (najgorzej jak padnie wirnik - ale jak nie masz nic na zamiane, to niepozostaje Ci nic innego jak kombinowac)
A od standardowej klimy nie podejdzie?- przeciez kwestia tylko nawiewu od przodu

np. silniczek od ogrzewania z W123 pasuje do Micry K11 bez klimy, jest tylko ok 15mm dłuższy, ale po kilku dopasowaniach pasuje jak oryginał, srednica trzpienia jest taka sama, więc można bezproblemów przełożyć Micry łopatki plastikowe ( ok 8mm mniejsza średnica, i niższa o 10mm).

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
trafiają się takie klimy, że silniczek można wyjąć jedynie z całym agregatem, po wyjęciu deski rozdzielczej i opróżnieniu czynnika.

Opróżniać nie musiałem, ale deska cała rozkręcona.

Marcin S pisze:
jak Ci padł sam silniczek, to spróbuj go naprawić -

Już był naprawiany, nie mam ochoty tego robić ponownie za jakiś czas więc regenrecja nie wchodzi już w rachubę, za dużo rozbierania :evil: jak napisałem na początku to nie jest oryginał, więc trzeba wszystko rozkręcić, ogólnie poparane rozwiązanie [palec2] w porównaniu do normalnego.
Doszukałem się takiego silnika:
http://rb-aa.bosch.com/aa/elektromotore ... chnung.htm występującego w ofercie BOSCH, chyba bedzie pasował [zlosnik] inne nr ale główne wymiary się zgadzają

Pozdr

S124 E280T

Ex: W124 300E 4-MATIC

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00