MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 19, 2025 9:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam!

Moja 190tka powoli zaczyna chodzić jak rajdówka z powodu przepalającego się wydechu środkowego. Wydech był już spawany 'na szybko' gdzieś na jesieni, więc teraz już nadszedł czas wymiany. Niestety mam to szczęście (pecha), że mój wydech środkowy ma dwie rury wejściowe i z tego co się zorientowałem jest ciężki do dostania wśród polskich zamienników.

Oryginalny wydech wygląda tak:
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... lang_id=PL

(Chciałem wkleić zdjęcie, ale niestety forum nie rozpoznaje ścieżek linuxowych)

Podzwoniłem trochę po zakładach we Wrocławiu i jak na razie nie udało mi się znaleźć zamiennika z dwoma rurami wejściowymi.
Udało mi się jednak znaleźć zamiennik z firmy ASMET:
http://www.asmet.pl/asmet/katalog/mercedes/merc201.htm
Wyglądata tak jak ten zestaw Bosala.
Poszukałem dalej i znalazłem kolejną firmę - IZAWIT.
Nie mają niestety zamiennika do 2.0E z podwójną rurą, ale przeglądając dalej ich stronę czy zauważyłem, że tłumik do 2.3 benzyna wygląda na identyczny. Wygląda na to, że nawet numer części by się zgadzał.

I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: czy faktycznie ten tłumik środkowy od 2.0KAT i 2.3E jest taki sam?

Czy macie jakieś doświadczenia z zamiennikami? Które są warte polecenia jeżeli chodzi o trwałość? Jeżeli wybór miałby być pomiędzy ASMETem a IZAWITem to który brać?

Może macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można kupić przyzwoity tłumik do MB zarówno we Wrocławiu lub wysyłkowo?

Jako ciekawostkę podam, że polski zamiennik, który zastąpił oryginalny tłumik końcowy w mojej 190tce był zauważalnie głośniejszy od oryginału do momentu aż się do tego przyzwyczaiłem. Z czegoś ta cena za oryginał musi przecież wynikać.

Pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Qui, taki sam tlumik byl w 2,3E. Nawet mam jeszcze jakas azbestowa (?) uszczelke, ktora nie zostala u nas wymieniona. Nam tez proponowali wymiane calego tlumika srodkowego, ale podobno to wlasnie ta uszczelka (wybaczcie niefachowe okreslenie) dawala taki dziwny efekt "chrypienia". Ale numerow na tlumiku juz nie sprawdze, spozniles sie z postem o jakies 4 lata:) Tak czy inaczej przy M102 tlumik bedzie taki sam, sprawdzone w ASO.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00