MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 19, 2025 2:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

witam posiadam 124 250turboD automat,z fabryki autko wyjechało z motorem 200D manual,poprzedni właściciel przełożył motor ze skrzynią,ale niestety kick downa już nie zdążył podłączyć,i teraz mi został ten niby niewielki problem do rozwiązania,auto ma wystarczającą moc by w miare sprawnie przyspieszać,ale skoro fabryka montował coś takiego,i jest on pod pedałem,to chciałbym żeby działał,prosze o pomoc,może jakiś schemat lub opis działania,co z czym jest połączone,z góry wielkie dzieki.Pa

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Twoja wiadomość przeważyła o mojej rejestracji na tym forum, czytam je od dawna, ale jakoś nie chciało mi się rejestrowac. Tak więc chciałem się oficjalnie przywitać ze wszystkimi forumowiczami (robię to tu, bo nie znalazłem żadnego tematu typu: "powitalnia"). Śmigam 124 300D aut. POZDRAWIAM

Odnośnie Twojego problemu, to walczyłem ze swoim kick downem jakiś czas temu i właśnie z powodu braku schematu musiałem sam dojść co i jak (opisałem to na elekttrodzie):

Jakiś czas temu zabrałem się za to wreszcie, może to co napisze przyda się komuś.

Po pierwsze okazało się, że linka kick down (połączona z linką gazu, schodząca w stronę skrzyni, po lewej str. silnika, patrząc od przodu) jest luźna, po jej odpowiednim naciągnięciu auto zaczęło lepiej redukować, jednak tylko przy niższych prędkościach, czyli kick down elektryczny nadal nie działał.

Pod maską po stronie akumulatora jest moduł D-Kickdown, z 4 pinami:
- 15 - plus po stacyjce,
- 31 - masa,
- 87k - zasilanie przycisku kickdown pod pedałem,
- ... zapomniałem numeru, ale 4 pin to najprawdopodobniej sygnał albo z czujnika wału, albo z alternatora (ostatnio skłaniałbym się, że z czujnika wału)

Czwarty pin odpowiada (najprawdopodobniej) za dostarczenie sygnału, na podstawie ktorego moduł ustala aktualną prędkość obrotową silnika i puszcza, bądź nie napięcie na przycisk kickdown. W module oprócz elektroniki znajduje się przekaźnik, normalnie zamknięty (przez niego realizowane jest zasilanie przycisku kd) po przekręceniu kluczyka, a wiec podaniu napięcia na 15 przekaźnik się otwiera, po odpaleniu silnika zamyka i wtedy powinno pojawić się napięcie na jednym z pinów przycisku pod pedałem (u mnie niezależnie od położenia dźwigni zmiany biegów).

Z wejscia 87k na module poprowadzony jest przewód czarny z białym paskiem do skrzynki z bezpiecznikami, w skrzynce tej na dole łączy się przez wtyczkę (lewa wtyczka, przyczepiona do dna skrzynki, patrząc od przodu auta) z takim samym przewodem, ale w czarnej koszulce. U mnie to był właśnie problem - ta wtyczka kompletnie zaśniedziała. Przewód wędruje sobie do przycisku, a od przycisku do elektronagnesu w skrzyni (po prawej stronie na dole, patrząc od strony dyfra). Warto sprawdzić, czy sam elektromagnes działa, przykładając napięcie do jednego z 2 pinow przycisku powinno być go słychać.

Po wyrzuceniu tej wtyczki w skrzynce i polutowaniu na stałe, wreszcie układ zaczął działać jak należy to znaczy auto redukuje przy wyższych prędkościach, ale tylko wtedy kiedy to ma sens (czyli zostało jeszcze trochę rezerwy obrotów, żeby przeciągnąć na niższym biegu).

Obrazek

opis jest na podstawie mojego poszukiwania do 300D, czy w 250DT jest tak samo, to nie mam pojęcia, ale intuicja podpowiada mi, że tak :)

mam nadzieję, że przyda się to na coś :)

życzę powodzenia :)

P.S. mogłbyś to zrobić tak, że napięcie po stacyjce od razu szłoby na przycisk, a z przycisku na skrzynię, nie polecam takiego rozwiązania, bo mogłoby to spowodować uszkodzenie silnika, lub skrzyni (redukcja przy nieodpowiednich czyt. za wysokich obrotach)

Tytuł:
swój chłop

Pierwszy post i od razu z wyczerpjącym rozwiązaniem problemu, gratulujemy i witamy. [zlosnik]

ex W124, '89 300D
ex W126, '88 300SE
ex W126, '87 300SDL
ex W126, '91 420 SEC
W107, '80 450SLC (w spółce ze szwagrem)
W123, '81 230CE (w spółce z żoną)
W163, ML 350

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witamy na forum.

Rzetelna profejonalna odpowiedz, oby wiecej takich.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam rownież :) właśnie po to żeby napisać ten post sie zarejestrowałem :)

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

To i ja pragne powitac nowego forumowicza :) Tymbardziej, ze mamy ten sam model MB [zlosnik] A skad jestes jesli mozna wiedziec?

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam, nowego forumowicza, miłego forumowania ;) :).

Gratuluję Mercedesa.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ze Szczecinka, urokliwe miasteczko w połowie drogi między Koszalinem a Piłą, czyli daleko od Lublina :)

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

witaj Czmielu,dziękuje ci bardzo za dokładny opis i schemat podłączenia kd,teraz tylko czekam na cieplejsze dni,i zabieram sie do pracy.przez dłuższy czas nikt nie odpowiadał na mojego posta juz powoli traciłem nadzieje na pomoc,ale....zjawiłeś sie ty.Miło mi że mój post zachęcił cie do ujawnienia się na forum,mam nadzieje że będziesz pisał częściej,jeszcze raz wielkie dzięki,pozdr.PA

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00