MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 7:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5288954
Witam.
Robiłem porządek z kablami przy radiu i zapalniczce, chciałem też naprawić jej podświetlenie, ale się nie udało. Pojawił się natomiast kolejny problem! Przekręcając kluczyk w stacyjce na I pozycję lub zamykając drzwi otwiera mi się tylna lewa szyba!!!
Może to być związane z tym, że coś zruszyłem lub popsułem??? Elektryka działa przecież po kluczyku lub przy otwartych drzwiach. Wyjmowałem przełączniki i dalej to samo.
Może to być jakaś wewnętrzna usterka czy raczej jakaś opcja alarmu typu domykanie okien...
Prośba o jakieś podpowiedzi gdzie i czego szukać lub powiedzcie od razu, żebym ją oddał do elektryka.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

W123 240D '80 - w rękach dziadka
C124 320CE '92 - Viola
Suzuki GSX 750 F '97 - Zuzia

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Wygląda na to, że jakieś zwarcie zrobiłeś...
Dobry elektryk powinien szybko ci pomóc, powodzenia
posdroofka

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

weteran

Wojkek pisze:
Pojawił się natomiast kolejny problem! Przekręcając kluczyk w stacyjce na I pozycję lub zamykając drzwi otwiera mi się tylna lewa szyba!!!

.

KTÓRE drzwi???? Te od domu, czy jakieś inne??

A masz moduł komfortu? (ewentualnie czy przełączniki sterowania szyb maja więcej pozycji niż po jednej w każdą stronę?)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Chcesz to Ci dam namiar na dobrego elektryka z Lbn. Troche i u mnie dlubal, to moze i Tobie pomoze. No ale to dopiero ostatecznosc :)

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gerri pisze:

Niestety nie mam z tyłu drzwi ;)

Gerri pisze:
A masz moduł komfortu?

Chodzi o to, że przednie szyby po "głębszym" wciśnięciu same jadą do końca w dół??? Jeśli tak to z przodu to mam...

Pogoda się popsuła więc jadę do elektryka. Dzięki za szybką odpowiedź...

C124 320CE '92 - Viola

Tytuł:
weteran

Wojkek pisze:
Gerri pisze:

Niestety nie mam z tyłu drzwi ;)

No i niestety dalej nie wiem PO ZAMKNIĘCIU KTÓRYCH DRZWI otwiera sie tylna, lewa szyba.
Czy po zamknięciu na przykład tylnych lewych, czy przednich prawych, czy dowolnych, czy ostatnich w kolejce.

Mimo wszystkiego zacząłbym szukanie od modułu komfortu - mógł się zawiesić któryś z przekaźników.

Pzdr.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u mnie jest tak ze szyby ani szyberdach nie jezdza bez kluczyka chyba ze otwarty mam bagażnik :lol: inaczej musze włożyć kluczyk i przekręcić do pozycji I; jest to czasami trochę uciążliwe zwłaszcza jak teraz cieplej się robi :cry:
myślę że jest to wina alarmu...mam antynapad i schowany przycisk antynapadowy który został zalany wodą i z oględzin wzrokowych nadaje się do wyrzucenia bo oprócz rdzy nic na nim nie widać [zlosnik]
czy może macie inne sugestie?

E420 '96 - VIN WDB2100721A262392 NA SPRZEDAŻ
ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
wiarus senior

depeche pisze:
u mnie jest tak ze szyby ani szyberdach nie jezdza bez kluczyka chyba ze otwarty mam bagażnik :lol: inaczej musze włożyć kluczyk i przekręcić do pozycji I; jest to czasami trochę uciążliwe zwłaszcza jak teraz cieplej się robi :cry:
myślę że jest to wina alarmu...mam antynapad i schowany przycisk antynapadowy który został zalany wodą i z oględzin wzrokowych nadaje się do wyrzucenia bo oprócz rdzy nic na nim nie widać [zlosnik]
czy może macie inne sugestie?

nie ma przycisk od alarmu nic do tego.
Jak otworzysz drzwi to zapala się lampka?
Masz uszkodzony przewód łączący krańcówki ze sterownikiem szyb.
Masz automatyczne otwieranie przednich szyb? przełącznik na dwa razy otwiera przednie szyby, raz wciśnięty-manual , drugi raz dociśnięty do końca - auto

Wojkek - albo skleiły się styki przekażnika (mozliwe - jednak musiały by się skleić dwa przekażniki - mało prawdopodobne - jednak niewykluczone, szyba by się otworzyła, i silnik cały czas by był zasilany, zabezpieczenie termiczne w silniku by odłączyło zasilanie, jednak najprawdopodobniej padł by bezpiecznik), albo zwarłeś do masy przewód (bardzo możliwe) szary / szaro-czerwony biegnący od przełacznika szyb lewych tylnych na konsoli. pin nr 3w przełączniku.
Czy szybe da się zamknąc ??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
nie ma przycisk od alarmu nic do tego.
Jak otworzysz drzwi to zapala się lampka?
Masz uszkodzony przewód łączący krańcówki ze sterownikiem szyb.
Masz automatyczne otwieranie przednich szyb? przełącznik na dwa razy otwiera przednie szyby, raz wciśnięty-manual , drugi raz dociśnięty do końca - auto

lampka sie zapala jak tworze drzwi...nie zapala sie jak otworze bagażnik nie wiem czy wogóle powinna?
mam automatyczne otwieranie szyb.
jeśli to ten przewód gdzie go szukać i jak naprawić [zlosnik] :roll:

ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
wiarus senior

depeche pisze:
lampka sie zapala jak tworze drzwi...nie zapala sie jak otworze bagażnik nie wiem czy wogóle powinna?

Najprościej i najpewniej : połącz przewód od klapy bagażnika - od krańcówki, z przewodem brazowym (wyjmiesz krańcówke będziesz widział - bo jest izolowana końcówka) idacym z drzwi kierowcy - też od krańcówki.
Poprowadz go pod tapicerką...

Jest to dużo łatwiejsze niż szukanie przerwy w przewodzie fabrycznym, jak ucięty to szybko najdziesz, jak pęknieta żyła w środku - to i tak będziesz musiał polożyc dodatkowy przewód równolegle.

Jak byś chciał szukać "fabryki" :
Pod kanapą z tyły masz moduł sterujący "komfortem", a przewód o którym mówie to najprawdopodobniej (jednak nie na 100%) brazowo -filoteowy przewód pin 4 gniazdo F. (wyjmij kostke, jak otworzysz klape i będziesz miał mase na tym pinie to właśnie ten przewód). Potem pozostaje Ci szukanie przerwy [zlosnik] <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
depeche pisze:

Najprościej i najpewniej : połącz przewód od klapy bagażnika - od krańcówki, z przewodem brazowym (wyjmiesz krańcówke będziesz widział - bo jest izolowana końcówka) idacym z drzwi kierowcy - też od krańcówki.

Jest to dużo łatwiejsze niż szukanie przerwy w przewodzie fabrycznym, jak ucięty to szybko najdziesz, jak pęknieta żyła w środku - to i tak będziesz musiał polożyc dodatkowy przewód równolegle.

Jak byś chciał szukać "fabryki" :
Pod kanapą z tyły masz moduł sterujący "komfortem", a przewód o którym mówie to najprawdopodobniej (jednak nie na 100%) brazowo -filoteowy przewód pin 4 gniazdo F. (wyjmij kostke, jak otworzysz klape i będziesz miał mase na tym pinie to właśnie ten przewód). Potem pozostaje Ci szukanie przerwy [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:

yyyyy...oki...a gdzie jest umiejscowiona krańcówka? :oops: :roll:

ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
No i niestety dalej nie wiem PO ZAMKNIĘCIU KTÓRYCH DRZWI otwiera sie tylna, lewa szyba.
Czy po zamknięciu na przykład tylnych lewych, czy przednich prawych, czy dowolnych, czy ostatnich w kolejce.

Śmigam qpetą więc mam tylko jedną parę drzwi... [oczko] Ale powiedzmy, ze są to ostatnie w kolejce.
Ten moduł komfortu znajduję się gdzieś tam gdzie centralny???

C124 320CE '92 - Viola

Tytuł:
weteran

Marcin S pisze:

Po pierwsze (primo) - przewód brązowy to MASA. Po cholerę mam ciągnąć druta od bagażnika, żeby MASĘ przypiąć przy przednich drzwiach?
Po drugie (primo) - przewód brązowy na krańcówce przednich drzwi nie ma plastikowego kondona. Przeprowadźcie Kolego rzetelną autopsję i nie siejcie demagogii...

Marcin S pisze:

Fuuuuj! :-?

Jeżeli gdzieś się przewód przetarł - to jest tam jakieś "ognisko zapalne" - coś sie tam dzieje (korozja, ocieranie o jakieś ostre krawędzie). Ja bym nie mógł spać, jak bym nie wyjaśnił pochodzenia niedziałania...

Tytuł:
wiarus senior

Nie masa, tylko brazowy z paskiem - nie pamiętam jaki ma konkretnie kolor. Tak czy inaczej jeden masz brązowy (masa) bez paska, drugi brazowy z paskiem w koszulce. Co za problem - przeciez logiczne

No to zrób jak Gerri pisze, masz do rozebrania lewą strone samochodu wewnatrz [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] , bo przewody leca pod tapicerką, w korytku plastikowym, dodatkowo w peszlu [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] , fotel leci, słupek B, pasy na dole, kanapa, nawiew na nogi z tyłu.. troche tego jest [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Gerri - nie łaczenia masy, tylko sygnału masy po otworzeniu, pewnie doskonale wiesz, tylko sie czepiasz ;)

Tytuł:
weteran

Marcin S pisze:

Gerri - nie łaczenia masy, tylko sygnału masy po otworzeniu, pewnie doskonale wiesz, tylko sie czepiasz ;)

Ja wiem doskonale - nie wie natomiast pytający... azaliż udzielasz rad jemu - nie mnie?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00