MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 11:32 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, właśnie zakupiłem 190 - 200D, do tej pory jeździłem 115 która rewelacyjnie trzymała sie w koleinach, wsiadłem wczoraj w tą 190 i nie miło sie zaskoczyłem, skacze mi w koleinach i zarzuca tak bez uprzedzenia, jazda jest raczej bardzo nerwowa , w zawieszeniu nie slysze żadnych stuków, nie wyczułem też luzów na kołach, prosiłbym o info od urzytkowników czy poprostu tak mają 190 czy coś jest nie tak

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

grigorius pisze:
Witam, właśnie zakupiłem 190 - 200D, do tej pory jeździłem 115 która rewelacyjnie trzymała sie w koleinach, wsiadłem wczoraj w tą 190 i nie miło sie zaskoczyłem, skacze mi w koleinach i zarzuca tak bez uprzedzenia, jazda jest raczej bardzo nerwowa , w zawieszeniu nie slysze żadnych stuków, nie wyczułem też luzów na kołach, prosiłbym o info od urzytkowników czy poprostu tak mają 190 czy coś jest nie tak

Nie mają tak. Przynajmniej moja bardzo dobrze prowadziła się na koleinach.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

poduszki ławy tył....

Tytuł:
wiarus senior

Sprawdz łączniki stabilizatora na tyl jest to częsta przyczna bujania na boki zarówno w W201 jak i w W124 i jakpisałGore warto sprawdzić poduchy tyłu w jakim są stanie ale stawiałbym na te łaczniki.

Tytuł:
swój chłop

ok, dzięki za porady, sprawdze dopiero w sobote, ale nasuwa mi sie na myśl pytanie czy nie powinienem czuć stuków jakby poduchy były zurzyte?
A jeszcze jedno małe pytanie, mam 188cm wzrostu i cieżko mi sie siedzi, głową w dachu dziure zrobie, nie wiem też tak macie? 8)

Tytuł:
wiarus junior

grigorius pisze:
czy nie powinienem czuć stuków jakby poduchy były zurzyte?

teoretycznie tak, ale z praktyki wiadomo, że nie :P - po prostu buja jak na statku

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
swój chłop

grigorius pisze:
A jeszcze jedno małe pytanie, mam 188cm wzrostu i cieżko mi sie siedzi, głową w dachu dziure zrobie, nie wiem też tak macie? 8)

ja mam 189 , ale jest spoko. Moze mam garba. A nie masz przypadkiem fotela wygiętego ? bo mocowanie mojego się odgięło i faktycznie jest jakby wyżej

Tytuł:
swój chłop

spróbuj po prostu opuścić fotel pokrętłem z lewej strony, a potem siądź na fotelu, pociągnij do góry wajchę po lewej stronię i wsuń fotel na maxa w dół to opuści się kilka ładnych centymetrów. Często ta regulacja się blokuje z racji nie używania,a le jak się postarasz to dasz radę, bo człowiek o Twoim wzroście nie powinien mieć problemów w takim samochodzie :)

plus lpg:)

Tytuł:
swój chłop

ok, dzięki za odpowiedzi, z tą dźwignią próbowałem wczoraj i właśnie nie chce mi fotela opuścić, sprawdziłem to ten mechanizm działa bo jak tą rączke wezme do góry to jakiś mechanizm też się podnosi na tych płozach tyle że nie chce iść w dół ale jeszcze popróbuje.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A spróbuj przesunąć fotel rękami, nie siedząc na nim. U mnie tylko tak działa :(

Tytuł:
swój chłop

ale jeśli jest zapieczone to często ręką nie ma szans tego zrobić. Najpierw radzę psiknąć wd40, poczekać chwile i znowu psiknąć... dla lepszej penetracji syfu. Nie ma to za zadanie smarować, a rozpuścić wieloletni pył i kurz zmieszany ze smarem. Akurat ten element często się blokuje, bo bardzo bardzo rzadko się go używa, więc radzę psiknąć, usiąść na nim i "skakać" ;) w tym czasie nie trzymaj wajchy tylko w górze, ale skacz po fotelu, a wajcha góra dół, góra dół... u mnie dopiero po tak brutalnym traktowaniu zadziałało:) ale mam już możliwość pełnej regulacji, a fotel opuścić można tak, że i 2 metrowy chłop się na pewno zmieści :)

Tytuł:
swój chłop

no wczoraj próbowałem "na sucho" i nie mogłem go ruszyć, widze że fotel jest na najwyższym poziomie ustawiony więc nie dziwne że nie moge wygodnie siedzieć, chyba będę musiał popsiukać tym w40 i poskacze tylko aby co innego się nie opuściło jak 125kg poskacze :lol:

Tytuł:
swój chłop

widzę, że wagą trochę mnie przewyższasz ( 65 kg :D) więc z tym skakaniem radzę ostrożność... w Twoim przypadku prędzej bujaj, a nie skacz :)

P.S.
Sprawdź, czy jak pociągniesz ta wajchę to czy oba elementy na zębach w szynach podchodzą dość wysoko... bo jeśli nie to musisz nad nimi popracować, bo żadne skakanie, ani bujanie nie pomogą, a jeśli idą dość wysoko to wd40, bujanie, wd40, bujanie i tak do skutku :) na 100% pomoże i przyniesie zamierzony efekt w postaci 100% komfortu jazdy bez uderzania w sufit głową :D

P.S.2
Uzupełnij podpis w swoim profilu o dane auta to łatwiej będzie diagnozować przypadłości Twojej mercedes w przyszłości :)

Tytuł:
swój chłop

No właśnie sprawdzałem co się dzieje jak podnosze tę dźwignie do góry i czuć że jakiś mechanizm sie unosi równocześnie do góry ale wydaje mi się że jest to minimalny ruch ku górze i być może to jest problemem, bo syfu tam żadnego nie widze, przyglądałem się i na zapieczone to mi nie wygląda, a skakać nie będę bo i nie mam na to miejsca a głową w dach nie uderzę bo cały czas ten dach głową "podpieram" chyba że szyber otworze :lol:
Profil uzupełniłem
Jeszcze jedno pytanie, czy ten mechanizm powinien wykonać ruch ku górze o głębokość tego zęba na ktorym jest ustawiana wysokość? bo jeżeli o tyle to mi się podnosi nawet nie na pół długości zęba

W115 200D 74r - aktualnie dopieszczany

Tytuł:
nowy

witam, przylacze sie
w mojej przy 100 km na h, wystepuje bujanie auta, ale nie pływa po drodze tylko buja go, co to za efekt?, amory sa w miare ok

ps czy kazda 190 ma ta regulacje fotela
u siebie widze pokretlo oparcia i oduwanie przod tyl, jest jeszcze jakas 3 raczka?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00