MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 3:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam Państwa

Mam kilka pytań, za cholerę nie mogę wygoglać czegoś co od poważnie krok po kroku podejdzie do sprawy. Oczywiście pewnie się uda ale wymiękłem.
Bardzo proszę tych którzy cheiliby wprowdzić mnie wkilka tematów.
dziękuję

Pytania podzieliłem w grupy.
A pytam o MB W210 2.7 cdi - narazie mówić można o egemplarzu virtualnym, ponieważ jako-takiego stanu / ceny odszukać wśród tego padła na rynku nie zdołałem.

Chodzi mi o rok od 1999 do 2001 ;)

RADIO & NAVI
- czy i w jaki sposób da się wymienić / zaktualizować mapy itd. w navigacji. Chodzi mi o aktualizację do najnowszych map, polski i europy.
- w jakim języku jest komunikacja (txt jak i dźwiękowa) w orginalnej navi?, czy jeżeli nie ma Polskiej komunikacji (pewnie nie) to czy jest możliwość ustawienia bez ingerencji softu język ang ?
- czy koszt wymiany softu nawigacji nie przekracza kupienia jakieś w miarę prządnej nawigacji (powiedzmy 1,5 tys netto) ?
- czy jakość ekranu navi jest porównywalna do nawigacji za jakieś 1,5 tys netto? czyli jaka jest rozdzielczość czy jest czytelna itd. ?
- czy na ekranie navigacji samochodzik komunikuje coś więcej niż samą nawigację może CD txt ? ustawienia jakieś (komputer itd. temp) ?
- czy da się podłączyć jakieś nowocześniejsze radio ? słyszalem i czytałem że "okular to na światłowodach jest i do dupy" ale nigdzie nie mogę wyczytać o radiu, czy można kupić jakiegoś clariona czy alpine normalne i zamontować ? (przedewszystkim chodzi mi o dock do iPoda z możliwością sterowania iPodem z konsoli ew. kierownicy "multimedialnej". Czy takie coś się uda ?
- jeżeli wymiana radia jest super droga (jakiś interfejs światłowód - > normalny kabel podwyższy podłaczenie) to jakie max radio z ofery Becker można włożyć w miejsce po radiu z 99 roku stanardowym (wszędzie widzę jeden rodzaj CD lub magnetofoniaka)
- jakie były wersję wyposarzenia głośnikowego ? czasami można zobaczyć gdzieś na rynku zestaw Bose (jaki miał numer seryjny / kod produktu), jednak gdy nikt nie wspomina o BOSE to najszczęściej nic nie piszą o głośnikach. Więc czy byl jeden czy wiele standardów głośników ? Ew. czy jesteście w stanie podać link gdzi e można o tym poczytać, i jest to tam spisane bez buractwa ale bardziej pro ?
-

DOKUMENTACJA:
- czy istnieje instrukcja obsługi takiego samochodu w j. polskim ? Jeżeli tak, to czy ktoś ma może scan ? (wydanie nie do sprzedaży osobno więc chyba można kopiować w celach poznawczych),

KLIMA:
- filt przeciwpylkowy - czy to cholerstwo jest drogie i jak często należy dokonywać wymian ?
- jaką ma żywotność taka klima ? tzn jak często należy ją regenerować. ?

SILNIK:
- czy ma jakieś specyficzne miejsce w którym może się "pocić" lekutko ? Czy jak oglądam przed zakupem sampchód to jak na 99-00-01 rok musi być super suchutki ?
- czy chipowanie 270CDI może wpłynąć na obniżenie spalania ON przy zwykłej jeździe po mieście ? DO 120 km/h sznaując klocki ?
- skąd zdobyć tabelę planu wymian płynów, jakie należy wymieniać i jak często (co ile KM ew. po jakim czasie ?)

OŚWIETLENIE
- czy żarówki XENON stosowane w w210 są standardowe czy jakieś specjalnie mercedesowe czyli drogie jak jasna cholera ?

NOKIA
- często pojawia się wielgachny (jak na te czasy) telefon nokii,, to jest jakaś normalna komórka ? o co chodzi z tą Nokią ?

HAMULCE:
- jakie są ceny klocków do W210 - jakie firmy obchodzić z daleka ?
- ile i jakie są rodzaje tarcz, jakich firm unikać,

a wiec wyszło kilkanaście pytań.

także z góry dziękuję.
i serdecznie pozdrawiam.

Paweł  <br>Dodano po 13 minutach.:<br> Witam,
BOSE:
http://www.bose.co.uk/GB/en/automotive-systems/model-list-with-illustrations/mercedes-benz.jsp
jednak znalazłem i się dzielę
pozdrawiam

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Przydlugi post, to i odpowiedz bedzie dluga ;)

Vesa pisze:
- czy i w jaki sposób da się wymienić / zaktualizować mapy itd. w navigacji.

Da sie bez zadnego problemu, po prostu wkladasz plytke z nowsza mapa i wszystko dzieje sie samo. A znajdziesz je chociazby w necie.

Vesa pisze:
- w jakim języku jest komunikacja (txt jak i dźwiękowa) w orginalnej navi?, czy jeżeli nie ma Polskiej komunikacji (pewnie nie) to czy jest możliwość ustawienia bez ingerencji softu język ang ?

Jezykow do wyboru jest kilka- 2xangielski,niemiecki,francuski itd. Zmieniaja i menu i lektora. U mnie jest tez polski lektor, co prawda na dziko, ale odruchow wymiotnych przy sluchaniu nie ma ;)

Nie chce mi sie tak cytowac, wiec pojade normalnie..

Koszt wymiany softu przy oryginalnych plytkach-ok. 500zl, ja kupilem za 50 zlotych, bo nie chcialo mi sie samemu szperac po internecie, a aktualizacje mam za darmo. Jakos fabrycznej navi nie jest za dobra, jesli ktos mial do czynienia z tom tomami i innymi wynalazkami, to raczej zachwycony nie bedzie. Ale do normalnego uzytku sie nada jak najbardziej.

Co do radia to pierwsze slysze, zeby sie nie dalo innego podlaczyc..

Dokumentacja po polsku byla dostepna, sam na taka poluje wiec jak zdobede, to sie podziele ;)

Regeneracja klimy.. Moze i kiedys sprezarka odmowi posluszenstwa, ale jakiejs reguly na to nie ma. Filtr przeciwpylkowy sam musze zakupic, takze pochwale sie jak zrobie rozeznanie w cenach.

Te silniki z tego co zauwazylem, lubia przybrudzic sie olejem w okolicach turbosprezarki, ale zeby zaraz sie robilo bajorko, to nie powiem. Jakichs newralgicznych punktow raczej nie ma. Co do chipow, to z reguly nie obnizaja one spalania, chociaz na stronce carlssona mozna sobie zobaczyc ich dwa rodzaje, jeden zwieksza moc, a drugi rozciaga krzywa momentu tak, ze wlasciwie w kazdym przedziale obrotow jego wartosc jest bliska maksymalnej. Ja "niestety" mam ten pierwszy rodzaj i bynajmniej spalania nie zmniejsza ;) Wiekszosc danych eksploatacyjnych dot. olejow, plynow, zarowek itp. znajdziesz w ksiazce obslugi.

O klockach hamulcowych byl oddzielny watek, to nie bede powtarzal po Kolegach, a jak to wyglada cenowo bede wiedzial za 2 tyg. jak sie wymieni ;)

Szkoda ze dopiero dzisiaj zobaczylem ten watek, bo ojciec czmychnal do stolicy i moze mialbys okazje sobie obejrzec co Cie interesuje. Przydlugi post wyszedl, ale z gory ostrzegalem ;)

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop

Witam,
super dziękuję.
i czekam na cyferki o których mowiłeś.
pozdrawiam

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"

Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"

Breslauer,

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00