Cytuj:
po tym krótkim wstępie pytanie podstawowe: kto z Was ma u siebie/jeździł silnikiem KE- Jetronic z instalacją IGS? Jak dokładnie przebiega jej montaż oraz strojenie/regulacja? Czy ktoś z Was miał osobiste doświadczenia w temacie?
Montaz, to
- zalozenie parownika,
- dwoch silniczkow krokowych(jeden do wolnych obrotow, drugi do reszty),
- dyszek do kolektora,
- komputerka gazowego, pare kabli z komputera do sondy lambda, cewki, regulatora wolnych obrotow i TPS'a(w w126 jest switch on/off)
- stabilizatora minimum
- stop ke lub odciecie pompy paliwa (polecam stop-ke, aby paliwo sobie krazylo w ukladzie)
i to wszystko co mi przychodzi do glowy patrzac na moja instalacje.
Regulacja polega na podpieciu pc-ta z oprogramowaniem landirenzo do instalacji i ustawieniu map wtrysku. Jak sie ma klucz sprzetowy to mozna skorzystac z automatycznego mapowania, a jak sie nie ma, to niestety trzeba recznie, co jest praktycznie niemozliwe jesli sie chce zrobic mape od podstaw.
Cytuj:
Główny problem to- czy warto?
U mnie warto bylo.
Zakladali mi goscie, co IGS'a do mercedesow z ke-jetem zalozyli juz na peczki. Do m117 560 tez zakladali, z tym, ze trzeba wlozyc 2 parowniki.
Jak bym mial gazowac kolejnego MB, to bym sie nie zastanawial, tylko dawal im.
Mam te instalacje ok. 2 lat i jak dotad(odpukac) sie nic z nia nie dzialo zlego. Tylko regularna wymiana filtra i dostrojenie map wtrysku co 15kkm.
koszt:
do 6 cyl. silnika ok. 3700;
do V8 ok. 4500, bo dochodzi drugi parownik.
Sporo, biorac pod uwage koszt sekwencyjnych instalacji. Ale jak w m103 szybko mi sie zwrocilo, to co powiedziec o m117.
Cytuj:
Jakie korzyści w stosunku do instalacji mieszalikowej (poza brakiem ryzyka strzału w dolot), jakie wady a jakie zalety?
Zalete masz ta, ze masz prawie niezauwazalna roznice w osiagach.
A poza tym mozesz sobie jezdzic na PB tak jakby tej instalacji w ogole nie bylo.
U mnie w m103 3.0 w ogole tej roznicy sie nie odczuwa.
Poszukaj pod haslem IGS, IGSystem w szukacje tu i na forum
www.mb.org.pl, bo tam tez jest kilku uzytkownikow IGS'a