MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 4:15 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

witam
po moich problemach niby z pompa wtryskowa mechanik stwierdzil ze jednak nei pompa tylko wtryski wymienil je kupilem boscha wydalem 500 zl z zalozeniem a silnik jak zimny dalej po odpaleniu mocno klekocze 4 cylinder po rozgrzaniu ! chodzi jak pszczolka ledwo co go slychac

PROBLEM JEST TEGO TYPU dzisiaj jak jechalem ran odo pracy w 5 osob te auto nie ma sily ja mu gaz o on jak by nie dostawala paliwa normalnei czuje jak chamuje silnikiem i tak samo jak jade sam jest troche mniej ale tak samo sie zachowuje ! ja mu na gaz i czasem ma wygar jak nowy ! a czasami tak jak by sie cos w nim zacinalo normalnie potrafi takim falistym ! zachowaniem chamowac silnikiem szarpaca ! nawet bez zmiany polozenia pedalu gazu ! czasami ma takie dolegliwosci !

panowie czy to moze byc cos zwiazane z pompka paliwa ta malo podaje paliwa do wtryskowej ?
jaki objaw jest powoli padajacej pompy wtryskowej ??
chce nadmienic jeszcze ze
problem ten jest od samego poczatku jednak coraz bardziej sie nasila kiedys lubial sie lekko zadlawic jednak po wiekszym wcisnieciu gazu szedl jak burza teraz klapa totalna!!
w srode znowu idzie do mechanika stweirdzil ze bedzie szukal od baku do pompy wtryskowej caly uklad !
dziwne jest te klekotanie 4 cylindra na zimnym silniku a wtryski nowe!! co sadzicie panowie bo sil juz nie mam a i pieniedzy najechetniej kupil bym nowy silnik jeste 1500 zl do c klasy 200d ale czy mam 100% pewnosc:) hehe ze bedzie dobry <br>Dodano po 1 minutach.:<br> chce nadmienic jeszcze ze przy pewnych obtotach z okolis silnika 2500 tys obr wzwywz przy rozpedzaniu zaczyna cos dzwonic po czym przestaje i silnik czasem dostanei kopa!

Tytuł:
wiarus senior

Witam
Dembol pisze:
problem ten jest od samego poczatku jednak coraz bardziej sie nasila kiedys lubial sie lekko zadlawic

ale filtry nie były ruszane, bo i po co?

Dembol pisze:
mechanik stwierdzil ze jednak nei pompa tylko wtryski wymienil je

A wystarczyło je tylko sprawdzić i EWENTUALNIE wymienić/wyregulować

Dembol pisze:
dziwne jest te klekotanie 4 cylindra na zimnym silniku

to samoregulatory zaworów

Dembol pisze:
chce nadmienic jeszcze ze przy pewnych obtotach z okolis silnika 2500 tys obr wzwywz przy rozpedzaniu zaczyna cos dzwonic po czym przestaje i silnik czasem dostanei kopa!

To jest diesel więc to trochę jak wróżenie z fusów [szalone] zacznij od pomiaru ciśnienia sprężania na zimnym
Objawy ma takie jakby nie opróżniał do końca komór spalania ze spalin ale masz samoregulatory
:roll: jeszcze jedno krzywki wałka rozrządu, czy przypadkiem nie są zbyt wyjechane i zawory nie otwierają się "do końca" ale to takie bzdety
pozdro

Tytuł:
swój chłop

samoregulatory nie klekotaja tylko ! cykaja jak juz i doskonale znam kolego dźwięk zyzytych
filtry wymienione
walek rozrzadu stan bardzo dobry !
wtrysk iwymienione i dobrze mam przynajmniej nowe !
nadal nikt z forumowiczów nie jest w stanie mi odpowiedziec jak wyglada powoli koncząca zywot pompa wtryskowa?:))

pozdrawiam

objaw ewidentnie jakby auto dostawalo za malo paliwa czasami ! nie ruszajac polozenia pedalu gazu potrafi sie zadlawic !
i tak samo jest przy przyspieszaniu !

co ciekawe efekt nei wystepuje za kazdym razem !
przec chwile jest dobrze a nastepnie dostaje zielonej goraczk iz nim musze do konca pedal gazu wcisnac zeby ciaglo !
no i jakos dziwnie stracilo moc

Tytuł:
wiarus senior

Witam

Dembol pisze:
samoregulatory nie klekotaja tylko ! cykaja jak juz i doskonale znam kolego dźwięk zyzytych
filtry wymienione
walek rozrzadu stan bardzo dobry !
wtrysk iwymienione i dobrze mam przynajmniej nowe !
nadal nikt z forumowiczów nie jest w stanie mi odpowiedziec jak wyglada powoli koncząca zywot pompa wtryskowa?)

ale nerwus [szalone] z opisu by wynikało, że zawieszają się zaworki na pompie niskiego ciśnienia
pozdro

Tytuł:
swój chłop

juz lepiej :) cos poruszone na temat :-) mechanik stweirdzil ze bedzie problem rozwiazywal od baku paliwa na pompie wtryskowej kończąc ! szczerze wam powiem cieszyl bym sie jak by to byla pompa ! bo mam mozliwosc zalatwienia bez problemowo z tego jedna mam w domu ale to od starszego typu bo od w201 200d wedlug numeracji jest inna ! chcoiaz w sumie to to samo ! :-)
jak okaze sie ze to pompa wymienie i gra gitara gorzej jak cos z motorem ! martwi mnie ten oblesny klekot ! na zimnym klekot dzwiekiem podchodzi pod mocno zuzyty wtryskiwacz co ten jest nowiutki sprawdzane na roznych koncowkach ! klekot wystepuje tylko na 4 cylindrze tez dziwaczna sprawa byc moze pompa slabo podaje paliwko i wtrysk leje przez to te stuki ! po dodaniu gazu cichnie !

naprawde sil juz nie mam na te auto ! gdyby nie ten motor auto piekne a ten motor psuje cala zabawe !
co ciekawe te smieszne zadlawienia sekundowe te autko juz mialo od samego poczatku po 10 tys kilometrow przejchalem ! efekt sie nasila coraz bardziej i teraz doszedl ten wstretny klekot przy porannym odpalaniu !

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sluchaj a przy wymianie wtryskiwaczy dobrze byly "dotarte"? u mnie kiedys w beczce wlasnie jeden mial tendencje do wieszania sie przy odpalaniu, ale rownie dobrze wieszal sie na cieplym silniku po dluzszej jezdzie. silnikiem telepalo dopoki nie dodalem troche gazu. wiec moja propozycja sprawdz wtryskiwacz, bo moze wlasnie on ci robi jesien sredniowiecza.

Tytuł:
swój chłop

wtryskiwacze sprawne w 200% byo sprawdzane nawet na wielu innych to samo !!

Tytuł:
Klubowicz

Dasz sobie uciac glowe, ze to nie szklanki? Bo opis objawow pasuje do nich.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00