MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 10:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

To mój pierwszy post tak więc witam Wszystkich.

Chciałbym zakupić W124 w przyzwoitym stanie technicznym.
Uwielbiam diesle 8) potrzebuje jakiegoś bocianka 2.0 lub 2.5 - szczerze zależy mi głównie aby bezawaryjnie jeździł - takie toczydełko :lol: na dynamice aż tak bardzo mi nie zależy.
Mam sierrę 1.8D strasznie wyhuśtaną więc przejście na w miarę w dobrym stanie 2.0D będzie dla mnie wielką przemianą.

Interesuje mnie tylko wersja w manualu (lubie się namachać :lol: )
Bez turbinki
Luksusy jak skóra&klima także niepotrzebne ;)

Pytanie:

Czy jest możliwość zakupu w Polsce tego autka w miare dobrym stanie?
Wiadomo dobrze byloby u Helmutów ale po pierwsze słabo znam niemiecki a po drugie nie mam znajomego który pomógłby mi w tym wszystkim.

Proszę Was o pomoc.

Przyszły (mam nadzieję) klubowicz Bohdan.

ps. podoba mi się ten:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2785284

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bohdan86 pisze:
To mój pierwszy post tak więc witam Wszystkich.

Również witam

Bohdan86 pisze:
Czy jest możliwość zakupu w Polsce tego autka w miare dobrym stanie?

myślę, że jak wytrwale będziesz szukał to wkońcu trafisz samochodzik, któy Ci się spodoba

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witaj.
Myślę, że z takimi wymaganiami nie będzie trudno.
Chociażby ten.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jak maska i wnetrze od E-klassy (hmm byla wielka roznica procz znaczkow na parku pokretelkach?) a bagaznik stary to na co to moze wskazywac???
Skasowana dupa czy jak???

Kolego pierwsza rzecz jaka zalatw od sprzedawcy to VIN. Potem go odkoduj na ruskiej stronie (link jest przyklejony na gorze tego podforum) i porownaj to co wyjechalo z fabryki z tym co widzisz na zdjeciach, na zywo lub z informacji ktore sprzedal sprzedawca...

...potem tylko zostaja ogledziny auta...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dziękuje Wszystkim za pomoc :)
zrobię tak jak mówicie - najpierw VIN i porównanie.

Druga sprawa to rzeczywiście - te zamiany za bardzo są podejrzane. Nie mam ochoty wydać ciężkich dla mnie pieniędzy na trzaśnięte auto.

Po prostu liczy się dla mnie dobry silnik diesla - dlatego wybrałem tą markę, wiem że za taka kwote miałbym różne mazdy, vw, fiaty, ale dla mnie liczy się jakość. Na spokojnie dalej będę się rozglądać.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Bohdan autko zaproponowane na dole Twojego postu było walone w przód na 90%. Bo ma przód nowszy od tyłu [zlosnikz] Nie spotkałem jeszcze takiego przypadku, że ktoś zmienił na "eklase" bo mu się podoba. Zazwyczaj zmienione jest bo był dzwon, to z nowszym przodem będzie lepiej wyglądał.
Sierra 1.8D może i muł, ale 200D w W124 raczej nie będzie szybszy. Jak już to takie 205D. Generalnie ważna jest zgodność z WDB, ale nie najwazniejsza. Jak auto ma więcej wypasu to dobrze, jak mniej to (zależy co brakuje) nie ma tragedii (może brakować np klimy, bo jest padnięta). Byle zgadał się kolor i tapicerka i silnik i skrzynia. Bo inaczej to może być przeszczep. Mało to było takich W123 z lat '60 [zlosnik] czy silników diesela w benzynowych WDB.
Powodzonka w szukaniu dobrej furki ;)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

broneq pisze:
Bohdan autko zaproponowane na dole Twojego postu było walone w przód na 90%.

Mnie sie wydaje ze predzej w tyl. Calosc by sie zgadzala na E, tylko ten zadek. Ciekawe jaki miesiac tego '93.
Pozdrawiam
P.S. Witam serdecznie nowego!

Daihatsu Cuore '92 - Bo tak...
Jawa 350 '82, WSK 125 '75, WSK 125 '79, WSK 175 '78, Komar, Trike 125 ,
Ex. PF 126p, Buggy 650, SHL M11, WSK 175, wiele innych..

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

broneq pisze:
Nie spotkałem jeszcze takiego przypadku, że ktoś zmienił na "eklase" bo mu się podoba.

zgadzam się bo w większości po wypadku się zmienia " na takie auto, które się użytkownikowi podoba ", ale jednak może byc tak, że Ktoś zmienił bo mu się bardziej e klasa podobała

200D może wydawac się za słaby na takiego kolosa, ale też daje rade

jak są auta z rocznika w, którym wprowadzane były zmiany to mogą miec elementy z przed jak i po zmianach, to może 1 właścicielowi trafił się przód e klasa, a tył starszy [zlosnik] :lol: ;) [usmiech] :-?

wiarus junior

A skąd jesteś? We Wrocławiu na jednej ze stacji paliw stoi taki biały diesel W124 200D - ma nawet klimę. Przebieg ... eeee ... pisze, że udokumentowane 250 000 (jest nawet książka)... z tym, że fotel kierowcy jest przetarty

Poza tym aż tak strasznie nie przejmuj się tym, że autko było bite - 90% taka właśnie jest (nawet jak nie zauwazysz). Nie bite auto jest tak samo łatwo znaleźć jak nie bitą żonę ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

[zlosnik]
WojtekW pisze:
z tym, że fotel kierowcy jest przetarty

I co z tego może ktoś częso właził do auta jak stało :-? :-? :-? Słyszałem też teorie ze można sprawdzić przebieg auta sprawdzając stan kół paasowych [zlosnik]

Ja polecam 250D dynamika jak dla nas wystarczająca a i spali mało. Absolutnie bezawaryjny.

Tytuł:
wiarus junior

MercSwir pisze:

I co z tego może ktoś częso właził do auta jak stało :-? :-? :-?

Zwłaszcza, że w W124 takie przetarcia pojawiają się po 600 000 km :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
... z tym, że fotel kierowcy jest przetarty

to nic nie znaczy bo Mercedes nie miał za bardzo trwałych materiałów na siedzenia nawet po 150 tys. może się przecierac, ale zależy to też od tego:
- jazda po mieście, do sklepu itd. czyli częste wsiadanie/wysiadanie,
- jazda w trasie rzadki postój,
więc po stanie fotela nie radze sprawdzac,
a może byc jeszcze tak, że były pokrowce

co do silnika uważam tak:
200D mało pali
250D mało pali, nie jest słaby}
+ turbo = oczywiście większa moc
300D trochę większe spalanie, mocny}

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A 300tki to juz sie Kolega boi? Do mnie masz troche daleko, ale ja przynajmniej nie oszukuje [zlosnik] Null wypas pasuje, tylko kolor arktyczny moze nie trafic w Twoje gusta, ale za to mechanicznie i blacharsko bez problemow ;) Jak Ci sie nie spieszy, to w lipcu bedzie do wziecia. Zdjec nie wklejam, ale gdzies tam na dysku sie uchowaly, w razie co przesle ;)

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

wiarus junior

WojtekW pisze:
Poza tym aż tak strasznie nie przejmuj się tym, że autko było bite - 90% taka właśnie jest (nawet jak nie zauwazysz).

Święte słowa. Lepiej wiedzieć, że się kupuje auto po wypadku i sprawdzić, czy zostało porządnie naprawione, niż na siłę szukać "nówki-sztuki" bo duża szansa, że też jest po wypadku, tylko tego nie zauważyliśmy, bo cała para naszych kreatywnych handlarzy poszła w tanie "picowanie" zamiast w drogi solidny remont.

Pozdrawia Leopold

PS. A zreszta nie przesadzajmy - samochód to przedmiot użytkowy a nie waza chińska z epoki Ming ani błękitny Mauritius - głównie ma jeżdzić (przepraszam za tak obrazoburczy pogląd kolegów z sekcji "muzealnictwa" i strażników niepokalanej oryginalnosci :) )

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

beet pisze:
A 300tki to juz sie Kolega boi? Do mnie masz troche daleko, ale ja przynajmniej nie oszukuje [zlosnik] Null wypas pasuje, tylko kolor arktyczny moze nie trafic w Twoje gusta, ale za to mechanicznie i blacharsko bez problemow ;) Jak Ci sie nie spieszy, to w lipcu bedzie do wziecia. Zdjec nie wklejam, ale gdzies tam na dysku sie uchowaly, w razie co przesle ;)

Pozdrawiam

spieszyć się nie spieszy, odległość też nie stanowi problemu. to ważny zakup - mam nauczkę, bo w mojej rodzinie już trafił się raz trefny zakup (auto nie zdążyło dojechać do domu) co prawda nie ta marka, ale strach przed sprzedającymi pozostał :evil: więc nie chce powtarzać błędów w rodzinie :lol: tym bardziej że to będzie mój pierwszy zakup auta za wyłącznie moje ciężko zarobione pieniądze.
300D z wielką chęcią wziąłbym tym bardziej że od forumowicza MB ale ta pojemność to troszkę za dużo.. Przy moich obecnych zarobkach chcę tym autkiem jeździć a nie zastanawiać się czy ON kosztuje 3,66 czy 3,80 ;)
Mieczysława myślę kupić na przełomie lipca-sierpnia.
ps. jest ktoś może z dolnośląskiego? nie ukrywam że przydałaby mi się pomoc fachowca w tej dziedzinie :oops: jakby ktoś mógł pomóc mi wtedy przy zakupie to zgrzewka piwa i nieoceniona wdzięczność :)

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za miłe przyjęcie mnie na forum MB.

edit:
i tak dałem się przekonać do 250 ;) aha i mimo wszystko miło byłoby zobaczyć miesia w schwarz kolorze ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00