MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 10:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

tak jak w temacie, chcę zakupic mercedesa W210 avantgarde sedana z przebiegiem 150 tys km i silnikiem 270cdi, czy ten silniki jest awaryjny i jak macie opinie o nim(może ktoś ma takie motor pod swoją maską?) ? oraz takie pytanie na koniec czy W210 po liftingu nawet jeżeli jest bezwypadkowy to też tak rdzewieją jak model przed liftem? bo słyszalem że to jest bolączka w210 :( za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje!

Tytuł:
postmajtek

Nie jest awaryjny. Mamy taki w C klasie i nic się nie dzieje. Jest bardzo ekonomiczny. Sprawdź dobrze przebieg auta zanim go kupisz. Jak ostatnio szukaliśmy auta to oglądaliśmy pięć W210 po lifcie. Na licznikach każda miała 140-170 tkm, miały książki serwisowe, ale po podpięciu pod komputer w ASO wychodziło, że np. 5 letnie E320 CDI ma 420 tysięcy kilometrów przebiegu. Następny miał 360 tkm, kolejny 320 tkm. Te auta w różnych miejscach trzymają informacje o przebiegu, a większość cofających potrafi cofnąć tylko licznik. Dane z silnika, czy skrzyni biegów zostają i są jedyną szansą na określenie czy przebieg jest prawdziwy. Powodzenia w poszukiwaniach.

Tytuł:
postmajtek

dzięki za odpowiedz, a szukałeś mercedesa w Polsce? Bo ja mam upatrzonego w niemczech (w polsce nie kupię nigdy bo wiem że kręcą 80% meroli), myślisz ze w autohausie też może byc kręcony?, dzwoniłem do niemca i mowił że ma dokladnie 159 tys.km przebiegu i ręczy że jest orginalny.
A nie wiesz czy niemcy robią problem żeby podjechac do Serwisu w Niemczech i podlączyc auto pod kompa? oraz ile moze taka przyjemnośc Euro kosztowa?

Tytuł:
swój chłop

W Polsce przynajmniej podjedziesz do serwisu na komputer. Jak sprzedający nie zgadza się, to luz - szukasz innego auta.
W Niemczech auta z komisów są często wycofane z ruchu i nie możesz nimi wyjechać na ulicę (do ASO). Może trafisz prywatną ofertę i gość się zgodzi.
w21ofan pisze:
(w polsce nie kupię nigdy bo wiem że kręcą 80% meroli)

He, he... :lol: Jeśli nie 100%.
w210fan pisze:
myślisz ze w autohausie też może byc kręcony?
Oczywiście!!! Nie myśl, że tam są sami "palcem robieni". Jeszcze ci dorzucą "oryginalną" książkę serwisowa.

Tytuł:
postmajtek

Szukaliśmy w Polsce. Skończyło się tym, że kupiliśmy auto z sieci Mercedesa w Polsce. Kosztowało troche więcej, ale jest 100% pewne.
W autohausah w Niemczech kręcą liczniki na potęge. Jeśli chcesz pewne auto z Niemiec to też z sieci Mercedesa, albo od prywatnej osoby z książką, fakturami itd. W polskich ogłoszeniach znajdziesz dużo ogłoszeń komisów z Gniezna. Fajne auta, ale te którymi się interesowaliśmy były wszystkie kręcone. Prosiliśmy sprzedawców o VIN i po wklepaniu go w komputer w ASO wychodziły różne naprawy przy przebiegach 2 razy wyższych niż przebiegi deklarowane przez sprzedawców.
Jak już znajdziesz auto w Polsce to weź najpierw VIN i pojedź do ASO. Jeśli historia auta zapisana w systemie będzie się zgadzać z tym co mówi sprzedawca to wtedy weź auto do ASO na gruntowniejsze oględziny.
A jak znalazłeś auto w Niemczech to też poproś o VIN i pojedź do naszego ASO, niech sprawdzą czy czasami upatrzony MB o przebiegu 140 tkm nie miał robionej rok temu akcji serwisowej przy przebiegu 380 tkm [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja dzięki WDB doszedłem do tego, że mojego Taty A miało 150tys a nie 90tys, ale sprawdziliśmy to przed kupnem i utargowaliśmy jeszcze 1000pln [zlosnik] . Bo w kończu 150tys na A170 to nie dużo [zlosnikz]

Ja tez uważam, że kręcone jest więcej niż 80%. W prawdzie wyjątki potwierdzają regułę, ale strasznie ciężko je znaleźć.

Dzięki WDB da się przynajmniej sprawdzić te młodsze.

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
postmajtek

po auto jadę na dniach, jedzie ze mną kolega co pracował w serwisie Merca, bierzemy VIN od niemca i albo jedziemy autem do niemieckiego ASO i sprawdzamy albo dzwonimy do polskiego ASO i tam mi sprawdzą jego historię, zapłącę pare złotych więcej za telefon ale bede wiedział na czym stoję, napewno nie kupię auta jak go tam nie sprawdze, bo w naprawy nie chcę się bawic, mam nadzieję że auto będzie sprawne i zgodne z opisem. A jak zobaczę że w komisie jest turas lub cygan nawet nie bede oglądał tego auta :) odrazu powrót do domu. Choc jak bedzie komis Niemca, to więsza pewnośc ze auto nie kręcone, bo oni strasznie boją się żeby nie daj boże sprawy mu nie zrobic za to że kręci liczniki, mają za to wysokie kary! <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
broneq pisze:
Ja tez uważam, że kręcone jest więcej niż 80%

napisalem że 80% , bo 20% to mercedesy forumowiczy i oni chyba nie kręcą liczników [zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00