MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 10:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
Witajcie,
od tygodnia walczę z układem chłodzenia. Problem dotyczy w124 300D automat. Jakie objawy (foto zapożyczone z forum). Podczas jazdy na mieście temperatura wygląda tak:
-po 10minutach osiąga około 82stopnie i tak utrzymuje się około 30minut, następnie jeśli jest korek lub MB toczy się tylko na D bez dotykania gazu to skacze sobie do pierwszej kreski nad 80 czyli chyba 100stopni. Wystarczy żeby obroty ruszyć i ujechać 100m i temp spada do około 83stopni. Procedura się powtarza i niestety już po raz ostatni. Teraz temperatura rośnie i w bardzo długich korkach utrzymuje się pomiędzy KRESKĄ NAD 80 A BIAŁĄ KRESĄ PRZED TĄ CZERWONĄ (zaznaczone na foto na niebiesko) Obrazek ruszam i spada niewiele poniżej środkowej kreski (spada o grubość wskazówki) – w tym momencie jeśli będę jeździł po mieście (fartownie) przelatując na samych zielonych to temp ułoży się na poziomie jak zaznaczyłem niebieską kreską – aby spadła trzeba stanąć na około 30sek i ruszyć i będzie minimalnie poniżej kreski środkowej.

Takie objawy są na nowym (angielskim) i starym oryginalnym termostacie (bez nie próbowałem).

W układzie jest nowy płyn niezamarzający (jeśli ma to jakieś znaczenie)

Chłodnica jest nowa (3dni w aucie) nissensa

Visco nowe (jeden dzień w aucie)

Jak spuszczam płyn to brak śladów „oczek” oleju – w zbiorniczku wyrównawczym również czysto – bez „szlamu” i innych wynalazków

Korki zbiorniczka wyrównawczego zmieniane na różne (żaden nowy ale przynajmniej 2 na 100%sprawne)

Brak zapachu spalin w zbiorniku wyrównawczym.

Brak majonezu czy kapuciono (jak kto woli) na bagnecie i korku wlewu oleju.

Po zalaniu układu nowym płynem górny przewód od chłodnicy robi się strasznie twardy (temp 100stopni) ale po upuszczeniu ciśnienia przez zbiornik wyrównawczy mięknie, nagrzewam auto ponownie i znów jest sztywny – upuszczam ciśnienie ponownie i już jest cacy.

Sam wiatrak nie ma jednej łopatki ale w ubiegłe lato w niczym to nie przeszkadzało, plastikowa obudowa wentylatora/chłodnicy jest na swoim miejscu.

I teraz „najlepszy” mankament: chłodnica, mimo iż nowa sztuka, w miejscu gdzie łopatka wentylatora wskazuje godzinę 12 jest zimna na pracującym silniku (tak tez było zanim wymieniłem visco) a gdy wyłączę silnik za 5sek jest już równo cała gorąca...

Jeśli macie jakieś pomysły to śmiało piszcie bo walczę z tematem na tyle długo iż mam ochotę zrobić sobie grila z tego auta

A może to wszystko to normalka??? - Choć w mojej w123 300D (bez visco- witrak na stałe) nie ma znaczenia czy góry i przyczepa na haku czy korek czy mróz temp trzyma rowno 83stopnie...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

teope pisze:
A może to wszystko to normalka???

i tu odpowiedź..

teope pisze:
Choć w mojej w123 300D (bez visco- witrak na stałe) nie ma znaczenia czy góry i przyczepa na haku czy korek czy mróz temp trzyma rowno 83stopnie...

Pojęcia nie mam dlaczego tak sie dzieje. Może masz zapowietrzony układ albo...cos mi w bani dzwoni podobny temat i wtedy okazało się, że do bani jest korek na zbiorniku wyrównawczym. Może spróbuj od kogoś podmienić bo objawy jak rozumiem nie wskazują na trwałe uszkodzenie.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
swój chłop

Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to zapowietrzony układ, po wymianie płynu... Czy po wymianie otwierałeś Centralne Ogrzewanie na max? Bo może w wymienniku siedzi powietrze i powoduje takie anormalia? :-?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W 201, ktore sprzedalem mialem ten sam problem, a wlasciwie takie same objawy. Plyn nowy, zero przeciekow, wisko dziala a grzal sie prawie jak twoj. Uznalem, ze to normalne, bo plynu chlodniczego nie wyrzucal i jezdzilem dalej. Jak do tej pory wszystko ok, chyba, ze (odpukac) teraz cos nawali.

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Tytuł:
Klubowicz

W OM60x ta temp to normalka przy upalach. To nie sa silniki generacji OM61x, czyli z w123 ;) Dlatego mimo, ze wszystko wymieniles masz ta sama temp. Temp progowe wlaczenie elektormagnesu, czy puszczenia visco na max to od 100 do 110 stopni, w zaleznosci od egzemplarza.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

chłodniczka od ogrzewania wnetrza była otworzona gdy spuszczałem i nalewałem płyn, generalnie temat mnie irytuje o tyle iż w ubiegłe lat max temp to około 90stopnie bez względu na warunki obciążeniowe itd...

a propo odpowietrzenia układu - mi tez wydaje sie, że tu jest pogrzebany pies ale gdzie nie czytam na forum to wszędzie jest napisane, że "układ odpowietrza sie sam" . Czytałem troszkę na ten temat w książce o 124 H.R.Etzolda ale jedyne co wyłapałem to kilka sprzeczności i zgłupiałem

a więc jeśli ktoś wie jak prawidłowo nalezy odpowietrzyć układ chłodzenia w w124 300D do chętnie pochłone tą wiedzę (w 123 temat jest prosty - rurka łącząca blok silnika z głowicą - luzujemy tym samym ukł sie odpowietrza i ot wszystko - w w124 brak takich dóbr)

Tytuł:
swój chłop

IMHO za cieplo. Moje 300D bardzo rzadko przekracza tą nie oznaczona kreske. Musi stac z pol godziny w korku i z wlaczona klima. W czasie jazdy czy to 40km/h czy 200km/h jest zawsze nieco powyzej 80'C. Wskazowka lezy na dolnym brzuszku 8.
Cos dziwne tam masz, ze chlodnica jest zimna miejscowo, ona wogole ma odpowiednia wydajnosc do 300D?

Tytuł:
postmajtek

Widze, ze wszystkiego probowales oprocz wlasnie jazdy w ogole bez termostatu, sprobuj koniecznie. Juz od kilku osob slyszalem, ze temat wymiany termostatu to ciezka sprawa, bo one po wymianie czesto nie dzialaja juz poprawnie.
pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

teope pisze:
Sam wiatrak nie ma jednej łopatki

To niedobrze ,wiatrak jest w tym momencie niewywazony ,lozyska Ci sie moga uszkodzic.

Co do grzania sie ukladu , sprobuj otworzyc na maksa ogrzewanie , pojezdzic troche na wyzszych obrotach i sprawdzic (ewentualnie dolac) plyn chlodniczy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jestes pewnien, ze wiatrak sie wlacza - mi to wyglada jakby sie po jamims czasie przestawal wlaczac i dlatego temperatura tak skacze (chociaz zimna chlodnica wskazuje na zpowietrzenie)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

szeryf pisze:
Musi stac z pol godziny w korku i z wlaczona klima. W czasie jazdy czy to 40km/h czy 200km/h jest zawsze nieco powyzej 80'C. Wskazowka lezy na dolnym brzuszku 8.

i tak właśnie wg mnie powinno być

szeryf pisze:
chlodnica jest zimna miejscowo, ona wogole ma odpowiednia wydajnosc do 300D?

wygląda jak oryginalna i była zamowiona typowo do w124 300D...

Cytuj:
Widze, ze wszystkiego probowales oprocz wlasnie jazdy w ogole bez termostatu, sprobuj koniecznie

dziś to zrobię - ALE CHŁODNICA WCIĄŻ JEST CHŁODNA WE SPOMNIANYM MIEJSCU (1szy post)

witek-sec pisze:
Co do grzania sie ukladu , sprobuj otworzyc na maksa ogrzewanie , pojezdzic troche na wyzszych obrotach i sprawdzic (ewentualnie dolac) plyn chlodniczy.

taką opcje już przerobiłem

TReneR pisze:
Jestes pewnien, ze wiatrak sie wlacza

zdecydowanie TAK

TReneR pisze:
(chociaz zimna chlodnica wskazuje na zpowietrzenie)

no właśnie - POPROSZĘ RECEPTE NA ODPOWIETRZENIE

Tytuł:
swój chłop

moim skromnym zdaniem nie wyrabia Ci pompa wodna swego czasu jezdzilem w201 2.0 diesel i mialem podobne problemy do czasu wymiany pompy wodnej na nowa wtedy chocbym nie wiem jak bardzo jej cisnol to wskazowka nie przekraczala 80 stopni. A zeby zalaczyl sie wentylator to musial byc naprawde duzy korek w 40stopniowym upale.Jedyna przykra rzecz jaka mnie spotkala po wymianie pompy to wymiana korkow rozmrozeniowych w silniku bo byly juz podrdzewiale i nie wytrzymywaly cisnienia.

EX-Mercedes W220 S320 '99
Ex-Mercedes W201 "Coccon" 2.0E '92
EX-Mercedes w201 2.0D '87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

miś89 pisze:
do czasu wymiany pompy wodnej na nowa wtedy chocbym nie wiem jak bardzo jej cisnol to wskazowka nie przekraczala 80 stopni

to no było gorzej aniżeli miało by być 100stopni :lol:

wywaliłem dziś termostat i ... no własnie natłok zajęć sprawił ze nie przetestowałem, choć wydaje mi sie ze wiem co jest grane i na pewno nie jest to kwestia pompy...

jesli to o czym mysle sie potwierdzi oczywiscie napisze -

tak jeszcze dla pewnosci - do 300D wchodzi ile litrow plynu 8 czy 9 = a moze inna wartość???

Tytuł:
swój chłop

teope pisze:
to no było gorzej aniżeli miało by być 100stopni

przepraszam troche nie precyzyjnie sie wyrazilem chodzilo mi o to ze tepmeratura plynu wynosila ok 80stopni 80-85powiedzmy czyli optymalna temperatura [zlosnikz]

EX-Mercedes W220 S320 '99
Ex-Mercedes W201 "Coccon" 2.0E '92
EX-Mercedes w201 2.0D '87

swój chłop

teope pisze:
Witajcie,

I teraz „najlepszy” mankament: chłodnica, mimo iż nowa sztuka, w miejscu gdzie łopatka wentylatora wskazuje godzinę 12 jest zimna na pracującym silniku (tak tez było zanim wymieniłem visco) a gdy wyłączę silnik za 5sek jest już równo cała gorąca...

Jak dla mnie to chłodnica na włączonym silniku musi być cała ciepła dla dobrego chłodzenia, miałem kiedyś do czynienia z przytkaną chłodnicą i efekty były bardo podobne - grzał się silnik szczególnie w korkach. Po wymianie chłodnicy stała temperatura bez względu na korki.

Nie wiem na ile to możliwe ale czyżby nowa chłodnica była przytkana? lub posiada wadę?

Pozdrawiam
Adam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00