MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 1:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Aktualnie jeżdżę jeszcze Omegą ale z racji chyba sentymentu zdecydowałem się przymierzyć do kupna MB 124 2,5D tak w nawiasie to kiedyś za kawalera miałem W115 z bodajże 1976r ale to tak na marginesie, zmierzam do tego iż po większości wysyłam zapytania odnośnie auta z ogłoszeń na Allegro no i tylko wysyłam bo nikt mi nie odpisuje oczywiście zawsze proszę o nr VIN iiiiii bez odzewu. Czy to jakaś tajemnica czy o :o co qrde chodzi. [szalone]

Tytuł:
weteran

Może myślą, że na podstawie VIN-u dorobisz kluczyk w serwisie, i zakosisz auto? [zlosnik]
Tak na poważnie:
-mając VIN masz dane o całym wyposażeniu pojazdu. Czasami "potrzebny" jest cały pojazd w określonej konfiguracji, czasami tylko jakieś elementy jego wyposażenia. Z VIN-em dostajesz te informacje bez problemu.
-wiele osób z różnych powodów zajmuje się poszukiwaniem skradzionych pojazdów. Może aktualny właściciel pojazdu ma czyste sumienie, ale(przypadkowo) auto może być kradzione. Po co kusić licho i umożliwiać nieznanym osobom sprawdzenie tego faktu?

wiarus junior
Awatar użytkownika

rafuss pisze:
...zmierzam do tego iż po większości wysyłam zapytania odnośnie auta z ogłoszeń na Allegro no i tylko wysyłam bo nikt mi nie odpisuje oczywiście zawsze proszę o nr VIN iiiiii bez odzewu. Czy to jakaś tajemnica czy o :o co qrde chodzi. [szalone]

Sprobuj moze prosic o numer nadwozia. Byc moze nie kazdy wie co to VIN

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dokladnie jak pisza :) mi osobiscie w trakcie szukania wszyscy podawali vin bez problemu ale duzo ludzi mysli ze mozna cos z tym zakombinowac dlatego nie podaja innym sie po prostu nie chce pewnie albo maja cos do ukrycia:P

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

moze poprostu wystarczy wytlumaczyc niewtajemniczonym? jest duzo ludzi, ktorzy nie maja zielonego pojecia ze auto po VINie mozna ladnie rozpracowac. tez mialem kiedys taka sytuacje, gosc powiedzial ze nie wie kim jestem i mi zadnego numeru nie poda. powiedzialem, ze jak nie poda to ja z domu nawet nosa nie wystawie, poza tym wytlumaczylem czlowiekowi o co chodzi. powiedzial ze musi sie jeszcze zapytac, za godzine oddzwonil i ladnie Vin wyspiewal :lol: auta nie kupilem, ale koles juz wie ze w internecie mozna sobie auto sprawdzic, zreszta chyba byl zadowolony z nowo zdobytej wiedzy 8)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No fajnie dzięki za odpowiedz pewnie temat można by ciągnąć i ciągnąć, ale tak naprawdę wszystko zależy od ludka, który sprzedaje autko czy jest kumaty i czy nie ma za wiele do ukrycia, ale jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa w zasadzie trochę z innej beczki, ale nie będę zakładał nowego tematu czytam troszku to forum staram się wyszukiwać interesujące mnie rzeczy a konkretnie to chodzi mi o Skrzynkę automatyczną sa różne wypowiedzi i opinie, ale wiadomo ilu ludzi tyle opinii niby dużą część pisze, że tylko automat inni zupełnie w drugą stronę z racji oczywiście obawy przed naprawami jak To jest naprawdę, bo sporo jest postów, jeżeli chodzi o automaty a to komuś szarpie a to nie jedzie i nie przełącza a to regulacja itd. itp. czy mimo to nadal należy uważać, że automat i tylko automat - mówimy o aucie z rocznika 1993-1995 MB 124 2,5D

VIN WDB2021281F396864

Pozdrowienia od Rydzyka i Kopernika.

Tytuł:
swój chłop

rafuss pisze:
czy mimo to nadal należy uważać, że automat i tylko automat

jak dla mnie tak, mało kto z automata przesiada się na manual
i wtrące jedno zdanie od siebie odnośnie
rafuss pisze:
auta z ogłoszeń na Allegro no i tylko wysyłam bo nikt mi nie odpisuje oczywiście zawsze proszę o nr VIN iiiiii bez odzewu.

po prostu nie traktują Cię jako poważnego kupującego, mi zawsze sprzedający podawali VIN na @ ale wcześniej telefonicznie to uzgadniam
pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Masz rację chyba jeżeli chodzi o poważne traktowanie może i faktycznie należy najpierw zadzwonić wiesz tylko ja w mailu do sprzedającego nie pytałem tylko o Vin zawsze pytań było kilka a ilu właścicieli a czy ma kpl. dokumentów a jak długo posiada auto a czy jest na niego zarejestrowane a nie np na jakąś Ciotkę itp no i w którymś pytaniu padła prośba o Vin no ale tak czy inaczej telefon to może być to!! [zlosnikz]

VIN WDB2021281F396864

Tytuł:
swój chłop

Ja kiedyś rozkodowałem MB właścicielowi komisu i zaraz wniósł poprawki do ogłoszenia, bo wstawiający auto podrasował sobie trochę rocznik (to był składak) - a na idiotę wychodził oczywiście koleś z komisu.

www.browar.biz

Tytuł:
swój chłop

rafuss pisze:
czy mimo to nadal należy uważać, że automat i tylko automat

Razem z tatą jeździliśmy ostatnie 12 lat (z czego ja tylko ostatnie 6) automatem w Fordzie Scorpio cosworth. Dlatego też kupując 124 chcieliśmy automaty. Jechałem 250d, 250 turbo, 300d, 300d turbo (dziś) -wszystkie na automatch a kupiłem 250 na manualu (4 miesiace temu) a obecnie również przestałem juz szukac automata. Wg mnie przede wszystkim "zabiera" za dużo mocy - mój 250d idzie porównywalnie z 300 turbo na automacie(tylko takowy był) - mozecie sie śmiać, ja tak uważam i jeździłem tymi autami bo chciałem je kupić. Albo trafiam na dobite auta (szukam jednak w górnych przedziałach cenowych), albo automat w 124 to tylko komfort ale już nie moc. To jest tylko moja opinia, pewnie jest wielu zwolenników automatu, którzy mnie zaraz przejadą;) Życzę abyś trafił dobre auto...

ex: W123 200D, S124 250D, W123 200D, W124 250D, W123 240d, S124 300TDT, W210 320cdi

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
markslav pisze:
Wg mnie przede wszystkim "zabiera" za dużo mocy

Moim zdaniem nieprawda, wystarczy spojrzec na dane techniczne tego samego modelu z AT i MT - roznice w ilosci koni siegaja gora 5-6KM.
Roznice w przyspieszaniu sa rzedu 1-2s. Spalanie 0,5-1l wiecej. Plusem jest wiekszy szacunek AT dla silnika (kazdego) oraz szybsza zmiana przelozen niz w MT - i niech mi nikt nie mowi ze zwykly kierowca (nie biore pod uwage rajdowcow jezdzacych na sekwencjach) jezdzac normalnie po miescie potrafi zmienic bieg w MT szybciej niz to robi AT - nie ma takiej mozliwosci.

markslav pisze:
mój 250d idzie porównywalnie z 300 turbo na automacie (tylko takowy był)

Porownanie bezsensu bo jak mozesz stwierdzic czy obydwa silniki byly w identycznej kondycji - wystarczy slabsza kompresja w 300D lub lekko nadszarpniete turbo i porownywanie jest nieadekwatne - musialoby byc zrobione na nowkach z salonu.

Podsumowujac nie kupie juz nigdy MB z manualem (a mialem zeby nie bylo) - odpowiednia eksploatacja AT potrafi sie odwdzieczyc :)

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

Tytuł:
swój chłop

Cremek pisze:
Moim zdaniem nieprawda, wystarczy spojrzec na dane techniczne tego samego modelu z AT i MT - roznice w ilosci koni siegaja gora 5-6KM.
Roznice w przyspieszaniu sa rzedu 1-2s. Spalanie 0,5-1l wiecej. Plusem jest wiekszy szacunek AT dla silnika (kazdego) oraz szybsza zmiana przelozen niz w MT - i niech mi nikt nie mowi ze zwykly kierowca (nie biore pod uwage rajdowcow jezdzacych na sekwencjach) jezdzac normalnie po miescie potrafi zmienic bieg w MT szybciej niz to robi AT - nie ma takiej mozliwosci.

Co do danych technicznych - oczywiście sprawdzałem, spalanie pewnie się zgadza (choć nie za bardzo mi soie chce wierzyć , żeby automat palił mniej po mieście od manuala- a tak jest w danych) mówie o moich wrażeniach z jazdy, które sa odmienne od tego co pokazują dane...

Cytuj:
Porownanie bezsensu bo jak mozesz stwierdzic czy obydwa silniki byly w identycznej kondycji - wystarczy slabsza kompresja w 300D lub lekko nadszarpniete turbo i porownywanie jest nieadekwatne - musialoby byc zrobione na nowkach z salonu.

Nówek z salonu już nie ma, nie bedę się upierał bo może rzeczywiscie coś nie teges z tymi co oglądałem, ale to turbo co wczoraj jechałem ma mnie kosztować 6 tyś E, i ogólnie robi dobre wrażenie, a mój 250 (choć bez wypasu) był prawie połowe tańszy a przebieg ma mniejszy bo kupowany w PL;)

Cytuj:
Podsumowujac nie kupie juz nigdy MB z manualem (a mialem zeby nie bylo) - odpowiednia eksploatacja AT potrafi sie odwdzieczyc :)

W czymś Cie zawiódł manual - czy wygodnictwo;)?

ex: W123 200D, S124 250D, W123 200D, W124 250D, W123 240d, S124 300TDT, W210 320cdi

Tytuł:
wiarus senior

markslav pisze:
Wg mnie przede wszystkim "zabiera" za dużo mocy - mój 250d idzie porównywalnie z 300 turbo na automacie(tylko takowy był) - mozecie sie śmiać, ja tak uważam i jeździłem tymi autami bo chciałem je kupić. Albo trafiam na dobite auta (szukam jednak w górnych przedziałach cenowych), albo automat w 124 to tylko komfort ale już nie moc.

Sytaucja hipotetyczna: twoje 124 250d z toba za kierownica staje do wyscigu z taxi 124 250d po ok 700tys. km z automatem ze mna. Uwierz, ze nie poradzilbys sobie nadazyc po miescie za mna.

Zgodze sie z toba, ze automat to spacerowka jesli wrzucisz D. Ma jednak, oprocz pedalu gazu, wiele innych dodatkowych rzeczy jak sport/economic, kick down, wymuszenie reczne poszczegolnych biegow. Od twojej techniki jazdy zalezy, jak szybko i sprawnie bedzie jechalo. Poza tym automat jest tak policzony i ustawiony przez inzynierow, ze wykorzystuje gorne punkty krzywych moment/obr, moc/obroty, wiec nie potoczysz sie po krzywej w dol, jak to bywa przy przeciagnieciu manuala. Zauwaz , dlaczego duze pojemnosci wystepuja praktycznie tylko z automatem- bo nie potrafilbys prawidlowo wykorzystac danej ci mocy.

Odkad kiedys trafilem przez przypadek na mb z automatem, ktore mialo byc dawca, a przez przypadek tylko zaczelo jezdzic, postanowilem nie kupowac do codziennej jazdy manuala. Teraz mamy w domu golfa mkII z 1.6 3-biegowy automat po 300 tys. km i rewelacja- 180 km/h max, zero problemu z automatem, spalanie okolo 7,5-8 litrow. A kupiony tylko dlatego, ze automat.

Takze moje zdanie jest takie- skoro czlowiek jest z natury leniem, to po co z tym walczyc- tylko automat. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
markslav pisze:
W czymś Cie zawiódł manual - czy wygodnictwo;)?

Typowe wygodnictwo [zlosnik] - mam jeszcze w garazu Opla Kadetta 1,4 w gazie (fuj [zlosnikz] ) - wlasnosc mamy i jak mam sie kiedys nim przejechac chocby pare kilometrow to mnie wygina z rozpaczy - brak wspomagania w polaczeniu z manualem tworza istny terror na drodze [zlosnik] - do tego trzeszczace praktycznie cale wnetrze (z pudelek po TicTac-ach) wyjasnia dlaczego MB kosztuje duzo wiecej [cool]

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Czyli jak pisałem ilu Polaków tyle różnych zdań ale szala jednak przeważa za automacikiem-robimy się wygodni i leniwi i luksusu nam brak [zlosnikz]

VIN WDB2021281F396864

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00