MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 11:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zakup C 220 ?
nowy

dzień dobry - witam szanownych kolegów
planuję dołączyć do grona użytkowników MB, dlatego przed zakupem chciałem poznać Wasze opinie na temat mojego wyboru, a padł on na MB C klasa 220 D 1996r. auto jest bogato wyposażone łącznie z klimatyzacją itp. jedna rzecz mnie tylko niepokoi a mianowicie automatyczna skrzynia biegów, nigdy nie miałem do czynienia z automatem, dlatego nie wiem na co zwrócić uwagę - w/g zapewnień sprzedawcy auto ma udokumentowany przebieg 150k kilometrów - to chyba niewiele jak na ten model? ogólnie jakie bolączki trapią ten model?
na co ogólnie zwrócić uwagę podczas oględzin auta, aha i jeszcze jedno auto jest już w kraju, ale umowę kupna sprzedaży mogę podpisać dopiero pod koniec sierpnia - właściciel jest polakiem na stałe mieszkającym w niemczech i auto jest na niemieckich tablicach - co mnie czeka po kupnie? jakieś cła, akcyzy?, czy wie ktoś jakie to będą koszty? umowę mogę sporządzić na kwotę np 100 euro - no i najważniejsze cena wyjcćowa auta w kraju to 16.000 zł - to dobra cena?

przepraszam za tak wiele pytań w jednym wątku, ale jutro sie wybieram kilkaset kilometrów na oględziny więc proszę o wyjaśnienie tych kilku wątpliwości

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witaj!
Po pierwsze: do ceny auta dolicz ok 2000zł na opłaty łącznie z OC, tyle to mniej więcej wyniesie.
Po drugie: auto fajne, automat w dieslu i z klimą to dla spokojnego kierowcy doskonały wybór, szczególnie, jak ma niewielki przebieg. Chociaż udokumentować dowolny przebieg dzisiaj jest niezwykle łatwo i handlarze(ci nieuczciwi) robią to często.

Silnik 220d z pompą LUCASA nie cieszy się dobrą opnią właśnie ze wzgledu na tą nieszczęsną pompę. Starą, rzędową, niezawodną pompę BOSCHA zastąpiono rotacyjną LUCAS i niestety nie jest ona niezawodna. Co gorsza naprawy są drogie i wykonuje je niewiele warsztatów w kraju. Z tego co pamietam, to koszt takiej naprawy to ok. 2000zł i trzeba wysłać pompę do specjalistycznego warsztatu.

Tytuł:
nowy

a czy mozna w łatwy sposób stwierdzić rodzaj tej pompy? jak zadzwonie do sprzedawcy i poproszę, żeby sprawdził jaka to pompa, to bedzie umiał to łatwo rozpoznać?

i ostatnie pytanie - jakie są objawy psującej się pompy czy idzie to jakoś rozpoznać na słuch, lub po obrotach silnika?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Każdy C220D ma taką pompę LUCAS. Z tego co pamiętam, to objawem uszkodzonej pompy jest utrudniony rozruch i niestabilne obroty, ale mogę się mylić.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00